• Informacje na temat:

    pasteryzowanie marchewki

Przepisy na temat: pasteryzowanie marchewki
  • Warzywny gulasz na dziewięć sposobów

    ...w cienkie paski. Marchewki obierz, pokrój w słupki. Pomidory sparz, obierz i oczyść. Bakłażany pokrój w kostkę, posól i odłóż na ok. 20 minut, by puściły gorzki sok. 2. Cebule obierz, posiekaj. Cebulę i marchewki smaż 5 minut na oleju. Dołóż paprykę  i wszystkie przyprawy. Duś przez 15 minut. Bakłażany opłucz, osusz, wrzuć do garnka. Gotuj dalej 15 minut. Dodaj pomidory, duś kolejne 10 minut...

  • Ogórki na słodko - superprzekąska

    ...słoików powinny się uwypuklić i delikatnie "strzelić"). 2. W podobny sposób możesz przygotować inne warzywa, np. 1 kalafior, 1 cukinia, 3 czerwone papryki, 4 marchewki, 350 g fasolki szparagowej...

  • Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych?

    A. Średnio 200 g tego warzywa, bądź 200 ml pasteryzowanego soku z marchewki pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A. Beta-karoten ma silne działanie antyoksydacyjne, chroni(...) czytania przy złym świetle. 200 g marchewki czy 200 ml pasteryzowanego lub świeżego soku marchwiowego to zaledwie 80 kcal. Oprócz prowitaminy A marchewkowe menu dostarczy do organizmu również potas...

  • Jak wprowadzić w życie noworoczne postanowienia?

    ...jest wiele. - Jeden z nich to opinia, że obieranie ziemniaków na frytki to sama przyjemność, ale skrobanie marchewki na zdrową przekąskę to tytaniczna praca, wymagająca heroizmu. Lęki maleją...

  • Pomidory marynowane z papryką

    Składniki na 3-4 słoiki: - 1,25 kg małych pomidorów, - 3-4 papryczki chili, czosnek, - 10 ziaren pieprzu, - natka pietruszki, - 4 niewielkie marchewki, - roztwór octu 3 lub 5 proc., - sól(...) połówki, a te na grubsze skośne plastry. 2. Do każdego słoiczka z pomidorami włóż połowę lub dwie połówki papryczki, kilka ziarenek pieprzu, 3-4 gałązki natki, po kilka kawałków marchewki, dwa ząbki...

  • Mizeria z cebulką

    Do obiadu - jak znalazł.

  • Prawda i mity o daniach w słoikach

    ...-miesięcznego smyka muszą się znaleźć wyczuwalne miękkie kawałki. Oprócz tego warto dawać mu do gryzienia ugotowane cząstki warzyw (np. kalafiora, marchewki, brokułów) oraz rozgniecione owoce (np. banany...

  • Przykazania zdrowego gotowania

    Warto o nich pamiętać, bo dzięki nim dania dla twojego brzdąca dłużej zachowają świeżość i będą pełne witamin.

  • Cała prawda o słoiczkach

    ...dostawać zupki z wyczuwalnymi miękkimi kawałkami. Oprócz tego warto mu dawać do gryzienia ugotowane cząstki warzyw (np. kalafiora, marchewki, brokułów) oraz rozgniecione kawałki owoców (np. banana...

  • Sokowirówka

    Warzywny czy owocowy? Klarowny czy przecierowy? Jeżeli przed półką z sokami dla dzieci czujesz się kompletnie skołowana, podpowiemy ci, czym najlepiej się kierować, dokonując wyboru.

Artykuły na temat: pasteryzowanie marchewki
  • Co kryje w sobie marchewka

    Na temat cennych właściwości marchewki wypowiada się dr Katarzyna Stoś, prof. Nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

  • Pyszne, łatwe i wspaniałe

  • Żywe soki - zdrowe i pyszne

    ...z zielonych liści i łodyg: natki pietruszki, szpinaku, selera naciowego, koperku, ruccoli w połączeniu z sokiem z marchewki i bulwy selera, zielonej papryki i szparagów, 7. profilaktyka astmy u dzieci(...) z agrestu - niweluje zaparcia, obniża gorączkę i łagodzi bóle gośćcowe, - sok z marchewki - leczy problemy skórne, astmę i zapalenie oskrzeli, obniża ciśnienie, poprawia metabolizm. Dzienna...

  • Młode warzywa

    ..., posiekaj wraz z łodyżkami. Marchewki oraz pietruszkę obierz, opłucz. Warzywa przełóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 min. Następnie...

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także poprawiają samopoczucie i dodają energii podczas mroźnych, zimowych dni. Dlatego warto szukać sposobów, dzięki którym możemy jak najczęściej korzystać z dobrodziejstwa warzyw i owoców. Sięgając po soki oraz przetwory,...

  • Gdy oczy pieką

    Skąpa produkcja łez, za dużo słońca, za mało beta-karotenu w diecie - to najczęstsze przyczyny pieczenia oczu. Kłopotom może towarzyszyć zaczerwienienie i łzawienie, co niekiedy sygnalizuje zapalenie spojówek lub brzegów powiek. Jest wiele ziół, które doskonale wpływają na oczy, nawilżają, zmniejszają podrażnienia i łagodzą dolegliwości.

  • Czy wiesz ile to porcja warzyw lub owoców?

    Specjaliści ds. żywienia z całego świata zalecają, by każdego dnia w naszym jadłospisie pojawiło się minimum 400 g owoców i warzyw, w 5 porcjach. Niestety, Polska podobnie jak wiele innych krajów świata, wciąż boryka się z problemem niskiego spożycia tych produktów.

  • Trzy proste nawyki na wzmocnienie odporności

    O zdrowie należy dbać cały rok, ale w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienia. Dlatego warto podjąć wyzwanie i zadbać o proste nawyki, które w naturalny sposób pozwolą na wzmocnienie odporności organizmu. Te trzy proste kroki zwiększą szansę na pełne korzystanie z uroków jesieni i nadchodzącej zimy.

  • Bądź świadomą mamą

    ..., marchewki czy pomidory, suszone morele i herbata z pokrzywy. Tarcza ochronna przed infekcjami Przyszła mama powinna zwracać uwagę, aby zachować wysoką odporność organizmu, jest to szczególnie ważne...

  • Pomidorowa kuracja na piękną linię

    ...pomidorów, 1 l bulionu, 3 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, bazylia Warzywa obierz, posiekaj. Cebulę i czosnek smaż na oliwie 5 minut. Dodaj plasterki marchewki i pietruszki, smaż 5 minut. Dodaj pomidory, duś 1 minutę. Wlej gorący bulion. Gotuj 15 minut. Zmiksuj. Dopraw.