• Informacje na temat:

    pasteryzowane truskawki

Przepisy na temat: pasteryzowane truskawki
  • Konfitura truskawkowa

    Składniki: 2 kg truskawek 1,2 kg cukru sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy 1 laska wanilii kora cynamonu 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie: Truskawki obierz, pokrój, zasyp cukrem i poczekaj, aż puszczą sok. Przełóż je do rondla o grubym dnie, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez godzinę-dwie (zależnie od tego, ile soku mają owoce i jaką konsystencję chcesz uzyskać). Przed przełożeniem do...

  • Buraczki na zupę lub sałatkę.

  • Witamina C. Łatwo ją stracić

    Od najmłodszych lat, przy każdym spadku odporności, przeziębieniu czy gorączce, sięgamy po witaminę C. Choć ochronna rola witaminy C jest imponująca, jej znaczenie dla organizmu jest znacznie większe, nie tylko dla organizmu dziecka.

  • Naturalne kiszonki są bardzo zdrowe i do tego smaczne, dlatego też robię większy zapas na zimę. Podam Wam przepis mojej mamy, ja wykorzystuję go z powodzeniem od wielu lat i jestem z niego bardzo zadowolona :)

  • Zachowaj dobry smak

    .... Pasteryzowane potrawy (powinnaś je gotować co najmniej 10 minut), możesz trzymać w lodówce 3-4 dni. Zamrożone porcje przecierów warzywno-mięsnych i warzywnych przechowuj nie dłużej niż dwa tygodnie, a przeciery(...). Owoce: najtrwalsze są jabłka - w temperaturze pokojowej wytrzymają nawet 3 tygodnie. Banany i gruszki utrzymają swą świeżość przez tydzień. Maliny, poziomki, truskawki i jagody musisz trzymać w lodówce...

  • Domowe pomidory w słoikach. Idealne na zupę pomidorową.

  • Cała prawda o tradycyjnych polskich serach

    .... Obecnie Zrzeszenie Producentów Sera Korycińskiego liczy sobie 30 członków. Do produkcji większość wytwórców stosuje niepasteryzowane krowie mleko pochodzące prosto od krów z własnych hodowli...

  • Witaminy

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory...

  • Kiszone i pasteryzowane ogórki na zupę.

Artykuły na temat: pasteryzowane truskawki
  • Serek wiejski z truskawkami, Piątnica

    Łagodny smak serka to zasługa specjalnie, termicznie obrobionych ziaren twarożku w delikatnej pasteryzowanej śmietance oraz słodkiego dodatku, jakim jest 30-gramowa porcja musu truskawkowego. Serek produkowany jest z mleka pochodzącego z łąk leżących w dorzeczu Narwi i Biebrzy, czyli czystego ekologicznie regionu "Zielonych Płuc Polski". Produkt nie zawiera konserwantów. Cena detaliczna: ok. 1,7

  • Żywe soki - zdrowe i pyszne

    ...​Sklepowe półki wprost uginają się od różnego rodzaju soków. Jedne są w kartonach, inne w butelkach. Jedne mętne, z miąższem, inne klarowne. Pasteryzowane, odtworzone z zagęszczonego soku lub świeżo wyciskane, jednodniowe. Jak w tym gąszczu produktów wybrać te najlepsze, najwartościowsze i czy w ogóle mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Czy w ogóle warto je pić?

  • Witamina C. Potrzebujemy jej latem?

    Naturalnym źródłem witaminy C są przede wszystkim zielone warzywa liściaste, papryka, brokuły, brukselka, natka pietruszki, pomidory, owoce dzikiej róży, kiwi, czarna porzeczka, truskawki.  Warto pamiętać, że 75 proc. zawartej w tych produktach witaminy C tracimy podczas obróbki cieplnej, a więc żeby była lepiej wchłaniana, należy jeść surowe produkty i unikać gotowania, duszenia, pasteryzowania...

  • Jak przechowywać owoce i warzywa

    ...warzyw i owoców. Owoce Czyste i osuszone owoce, jak maliny, jeżyny, aronie, truskawki - warto mrozić. Rozłóż je na talerzu tak, by się nie stykały, talerz włóż do zamrażarki. Zamarznięte przesyp do(...). Najlepiej zapleść je w warkocze i zostawić w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu. Można kupić ceramiczne naczynie do przechowywania tych warzyw. Przetwory Pasteryzowane przetwory z dodatkiem cukru...

  • Jak chronić dzieci przed odwodnieniem?

    ...bardzo pomocne w trakcie aktywności fizycznych, których latem dzieci podejmują znacznie więcej niż w innych porach roku. Latem można nabyć m.in. zawierające dużo wody truskawki i arbuzy. Cennym(...). sok zachowuje większość wartości odżywczych, zawartych w surowcach, z których jest wytworzony. Soki pasteryzowane dodatkowo są bezpieczniejsze, zwłaszcza latem, kiedy wysoka temperatura sprzyja...

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    ...witaminę C, gdyż podczas suszenia prawie całkowicie je tracą. Pasteryzacja Zimą warto również sięgać po produkty pasteryzowane. Rozwiązania nowoczesnej technologii pozwalają na zminimalizowanie(...) na zawartość cennego dla zdrowia antyoksydantu - likopenu. Dlatego warto wprowadzić do diety sok pomidorowy i inne pasteryzowane przetwory z tych warzyw - komentuje dr hab. Iwona Traczyk. Soki...

  • Przetwory w domu

    ...też słoiki umieścić w zimnym piekarniku, ustawić temperaturę na 120ºC. Gdy temperatura zostanie osiągnięta, zostawić jeszcze na 30 minut. Pasteryzowane kiszonki wytrzymają w domu do 6 miesięcy.

  • Czy wiesz ile to porcja warzyw lub owoców?

    ...mija na nie sezon. Porcją może być także talerz warzywnej zupy, a także kartonik lub szklanka pasteryzowanego soku, także tego z kartonu - dzięki zastosowaniu technologii aseptycznego pakowania żywności, która polega na pakowaniu pasteryzowanej i schłodzonej żywności do sterylnych opakowań kartonowych, możliwe jest zachowanie świeżości żywności oraz jej jakości odżywczej bez konieczności...

  • Gdzie szukać witaminy C?

    ...soki, np. szklanka pasteryzowanego soku pomarańczowego zabezpieczy dzienne zapotrzebowanie na witaminę C aż w 50-60%! Warto także wspomnieć, że szklanka soku, także tego pasteryzowanego z kartonu...

  • Trend na smak i zdrowie. Pij świeże soki!

    ...ilość niezwykle cennych składników odżywczych np. witamin. Nie są pasteryzowane, co często powoduje istotną utratę składników bioaktywnych oraz zmianę właściwości organoleptycznych (barwa, zapach, smak...