• Informacje na temat:

    pasteryzacji ryby

Przepisy na temat: pasteryzacji ryby
  • Co kryje łosoś?

    Na stołach Polaków coraz częściej goszczą ryby - w tym i łosoś. Po niepokojących wynikach naszego zeszłorocznego badania łososi, sprawdziliśmy, czy dziś możemy już bez obaw delektować się tą smaczną rybą.

Artykuły na temat: pasteryzacji ryby
  • Ryby mają głos

    ...szprotki i sardynki w całości? Ciesz się: większość wapnia i fosforu gromadzi się w ościach ryb. Minusy konserw: zawierają dużo soli. Za to dzięki pasteryzacji mają mniej konserwantów niż ryby(...)Kiedy ryby są najsmaczniejsze i najzdrowsze? Wcale nie latem, gdy wypoczywasz nad morzem, tylko teraz, zimą. Dlaczego? - Akurat gdy zaczynają się wakacje, ryby kończą tarło - wyjaśnia prof. Piotr...

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • 8 produktów, których nie powinnaś jeść w czasie ciąży

    Surowe mięso, ryby, jaja, kawior, ostrygi Jeżeli sushi, tatar i desery na bazie surowych żółtek należą do ulubionych potraw, na czas ciąży koniecznie je odstaw ze względu na ryzyko skażenia(...), którego niedobory często pojawiają się w czasie ciąży. Ryby są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Lepiej jednak zrezygnować z gatunków, które mogą być skażone rtęcią (ryba maślana...

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...prostszy tym lepszy, a przepis na biały ser jest banalny, to wyłącznie  kwestia dobrego mleka. Jakie mleko jest dobre? - Mleko mikrofiltrowane jest najmniej przetworzone, poddane niskiej pasteryzacji(...) też ekologiczne gotowe buliony, możemy je także robić samemu. Ten smak, który jest  we wszystkim to glutaminian sodu. Jakie ryby wybierać? - Pierwszy wybór powinien być taki, że sięgamy po ryby...

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...

  • Żywność funkcjonalna, czyli jaka?

    ...witaminami, które zostały zniszczone podczas pasteryzacji, białą mąkę - kwasem foliowymi witaminami z grupy B utraconymi w czasie obróbki ziarna, do mleka dodaje się witaminy A i D, które znikają podczas(...) zwierzęce. Jajka wzbogaca się kwasami omega-3, podając kurom morskie wodorosty albo siemię lniane. Są też jaja z selenem, witaminą E i jodem. Coraz częściej karmi się też ryby słodkowodne paszami...

  • Uwielbiasz ryby, ale przeraża Cię ich patroszenie i filetowanie? Masz ochotę spróbować raków i krewetek, ale nie wiesz, jak się do nich zabrać? Przeczytaj! 60 potraw z 40 gatunków ryb i frutti di mare! Od prostego makaronu z łososiem po subtelne filety z tuńczyka z limonką! Pierwsza część książki zawiera wskazówki związane z zakupem, przechowywaniem, rozmrażaniem i sprawianiem ryb i owoców morza. Dowiesz się także, jak przyrządzać danie na parze, dusić, grillować i smażyć. Poznasz niezbędne...

  • Pić albo nie pić, czyli co z tym mlekiem?

    ...problem? Niestety mleko, które znajdujemy na sklepowych półkach jest wysoko przetworzone i pozbawione przez to części składników odżywczych. Poddawane jest ono pasteryzacji - to sposób konserwacji za(...)), kasze, ryby, warzywa i tzw. wyciągi kostne, czyli potrawy z wygotowanych kości (np. galaretki z kurczaka, wieprzowiny, rosół czy krupnik), podparte suplementowaniem witaminy D3 i K2 - komentuje Anna...

  • Na wakacjach nad morzem lub jeziorem lubimy raczyć się "dopiero co złowionymi" rybami. Czy na pewno przed chwilą wyłowiono je z wody? Fot. 123RF/Picsel ''Świeża ryba", ''dorsz prosto z kutra", ''najlepsza flądra na wybrzeżu" - nadmorskie restauracje prześcigają się w wymyślaniu chwytliwych haseł, wabiących wczasowiczów. Właściciele knajp żonglują słowami na potęgę, a podobnych reklam jest mnóstwo. Niestety, zdarza się, że prawda wygląda nieco inaczej. Chociaż może to dziwić, nad polskim...