• Informacje na temat:

    pasteryzacja przetworow w piekarniku

Przepisy na temat: pasteryzacja przetworow w piekarniku
  • Wszystko o pasteryzacji

    ...1. Przygotowując słoiki do pasteryzacji, dokładnie je umyj, osusz i wytrzyj, zwłaszcza ich brzegi oraz nakrętki. Możesz również wyparzyć je w piekarniku (15-20 minut w temp. 110°C). 2. Pasteryzować(...) w przygotowaniu dżemów i konfitur. 4. Przetwory możesz też pasteryzować w piekarniku. Wkładaj słoiki do nienagrzanego piekarnika, rozgrzej do temp. 150°C i piecz 20 minut. Poczekaj, aż wystygną, dokręć.

  • Przetwory dla każdego

    ...? Nie musisz jej już pasteryzować. Najlepszym sposobem utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja w wodzie: na dnie garnka ułóż złożoną poczwórnie lnianą ściereczkę, ustaw na niej słoiki z przetworami. Wlej tyle wody (o podobnej temperaturze co przetwory), by sięgała do zawartości słoików. Garnek ustaw na małym ogniu i podgrzewaj. Pasteryzacja w piekarniku: do brytfanki wlej wodę...

Artykuły na temat: pasteryzacja przetworow w piekarniku
  • Jak pasteryzować przetwory?

    ...w gruby ręcznik lub koc, obracamy do góry dnem i odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia. 3. Pasteryzacja sucha. Niedokręcone słoiki, wypełnione 1-2 cm poniżej szyjki, ogrzewamy w piekarniku...

  • Robimy przetwory

    ...? Nie musisz jej już pasteryzować. Najlepszym sposobem utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja w wodzie: na dnie garnka ułóż złożoną poczwórnie lnianą ściereczkę, ustaw na niej słoiki z przetworami. Wlej tyle wody (o podobnej temperaturze co przetwory), by sięgała do zawartości słoików. Garnek ustaw na małym ogniu i podgrzewaj. Pasteryzacja w piekarniku: do brytfanki wlej wodę...

  • Sprytne patenty na przetwory

    ...zamrozisz. Po kilku dniach w zamrażalniku aronię rozmroź i ugotuj sok - tak uzyskasz najlepszy smak.  Gorące przetwory przekładaj do wyparzonych lub wyprażonych w piekarniku, jeszcze ciepłych, słoików...

  • 7 sposobów, aby łatwiej robić przetwory

    Dzięki nim zrobisz przetwory szybciej i bez wysiłku. Skorzystaj więc z naszych pomysłów. Pomiar temperatury Zapewne przyda Ci się wtedy termometr ze szpikulcem ze stali nierdzewnej do kontroli temperatury np. pieczenia z czujką termiczną. Może pozostać w piekarniku przez czas pieczenia. Albo wykorzystaj termometr winiarski lub piwowarski umieszczony w etui podobnym do długopisu. Ma uchwyt, za...

  • Smaczne przetwory domowe

    ...słoików w wodzie z odpowiednim środkiem czyszczącym, staranne opłukanie, następnie wygotowanie ich lub wyprażenie w piekarniku - przebranie, oczyszczenie i umycie owoców - ugotowanie zalewy do każdego...

  • 3 kroki do pasteryzowania słoików

    Pasteryzacja to jeden z najlepszych sposobów utrwalania przetworów. Ale jak się do niej zabrać?

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ..., 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka soli, kilka liści laurowych, kilkanaście ziaren ziela angielskiego, 3-4 łyżeczki kminku, 3-4 ząbki czosnku. Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150

  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...się rozpadną. Całość przetrzyj i ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 30 min. Przelej do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 95°C. Gorące słoiki od razu...