• Informacje na temat:

    pasteryzacja pomidorów

Przepisy na temat: pasteryzacja pomidorów
  • Pomidory domowym sposobem

    ...zamknięcia. Konfitury z zielonych pomidorów Składniki: kg zielonych pomidorów 80 dag cukru laska wanilii ew. cukier waniliowy goździki skórka z cytryny olejek aromatyczny Sposób przygotowania(...) i wanilię - a konfitury przekładamy do małych twistów i zalewamy syropem, który powstał podczas smażenia. Odstawiamy “pod kocyk". Sałatka z zielonych pomidorów Składniki: 2 kg pomidorów 3 cebule...

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Ratatouille - potrawa rodem z Nicei

    ...komponujemy w ratatouille w równych ilościach, z wyjątkiem pomidora. Np. na kilogram cukinii potrzebne będzie tylko 700 gramów pomidorów, czyli ok. dwie trzecie. Część musi zostać pokrojona na małe kawałki. Reszta pomidorów jest dodawana zanim wszystkie składniki receptury zostaną połączone w garnku. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, przed pieczeniem wszystkiego pod przykryciem, w temperaturze od...

  • Z czego właściwie zrobiony jest keczup?

    ...termicznej. Gotowanie, nawet w wysokiej temperaturze, a w szczególności pasteryzacja zwiększa zawartość likopenu - dobroczynnego składnika pomidorów, który działa bardzo korzystnie na serce i kości(...) informację, ile pomidorów zużyli to przygotowania 100 gram keczupu. Dobrego gatunku keczup to 200 gram pomidorów na 100 gram produktu, można znaleźć tego typu wyroby na polskim rynku. Warto też...

  • Przepis na Ljutenicę według Jakuba Kuronia

    Lipiec to doskonały moment, aby zrobić przetwory na zimę. Podpowiadamy jak zatrzymać lato w słoiku!

  • Domowe przetwory

    ...spiżarce i otworzyć kiedy tylko będziemy mieć na nią ochotę.  Bakaliowy chutney z dodatkiem chilli i pomidorów Sposób przygotowania Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na...

  • Witamina C. Łatwo ją stracić

    ..., przechowywanie w temperaturze przekraczającej 4-5°C, kontakt z niektórymi metalami ciężkimi czy obróbka termiczna powyższej 70°C prowadzi do jej utleniania. Długie gotowanie, pasteryzacja, a nawet...

  • Jak zatrzymać witaminy?

    Przekonaj się, czy wiesz, jak przyrządzać warzywa i owoce, by nie straciły swoich wartości odżywczych. Odpowiedz na nasze pytania.

Artykuły na temat: pasteryzacja pomidorów
  • Fakty i mity o pomidorach i przetworach pomidorowych

    ...zostaje zatrzymana w przetworach, podobnie jak zachowana jest również pełnia pomidorowego smaku. Pasteryzacja jest niezwykle ważnym procesem, ponieważ zapewnia produktom bezpieczeństwo(...) dla zdrowia likopen staje się dużo bardziej przyswajalny dla organizmu człowieka, niż ten pochodzący z surowych pomidorów. Dlatego tak ważne jest, aby w codziennej diecie znalazły się zarówno świeże...

  • Pomidory na zdrowie

    Znane były Indianom, którzy uprawiali je na długo przed Kolumbem, na terenach obecnego Meksyku i Peru. Nieduży (do 10 dag) pomidor dostarcza ok. 20 kalorii, zawiera witaminy A, z grupy B, C, PP oraz w zależności od odmiany również trochę wit. D, E i K.

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    ...witaminę C, gdyż podczas suszenia prawie całkowicie je tracą. Pasteryzacja Zimą warto również sięgać po produkty pasteryzowane. Rozwiązania nowoczesnej technologii pozwalają na zminimalizowanie utraty nieodpornych na wysokie temperatury witamin. - Podczas tego procesu zachowywana jest większość składników mineralnych oraz antyoksydantów. W przypadku pomidorów pasteryzacja korzystnie wpływa...

  • 7 sposobów, aby łatwiej robić przetwory

    ...i do obierania jabłek oraz wycinania środków i szypułek truskawek, pomidorów i gniazd nasiennych.  Obieraczki Oprócz uniwersalnych mogą być przeznaczone do konkretnych warzyw i owoców: jabłek (z wygodną korbką), szparagów, awokado, pomidorów, melona, ananasa, cytrusów. Są też dekoracyjne, dzięki którym zrobisz cienkie paski (np. z marchewki) lub wykroisz kulki z miąższu. Przydatny jest też...

  • Na którą dietę sokową postawić, aby zyskać najlepsze rezultaty?

    ...i warzywne przynoszą mnóstwo korzyści dla zdrowia pod warunkiem jednak, że nie są produktem wysokoprzetworzonym. Niestety pasteryzacja niszczy witaminy wrażliwe na wysoką temperaturę. Najlepszym...

  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...pomidorów Pomidory to warzywa wyjątkowe: im dłużej poddaje się je obróbce termicznej, tym są zdrowsze. Długie duszenie pozbawia je, owszem, witaminy C, za to uwalnia inny cenny, za to niezwykle rzadki przeciwutleniacz: chroniący przed nowotworami likopen.  ● Warto więc przyrządzić sobie z  nich np. przecier. Trzy kilogramy pomidorów umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Duś je w garnku, aż...

  • Kulinarne początki gwiazd

    Gwiazdy opowiadają o swoich pierwszych kucharskich doświadczeniach. Kto ubrudził wszystkie ściany roztrzepanym żółtkiem, a kto zaczynał od przygotowania kanapki z kiszoną kapustą?

  • Eksperci o sokach - co jest mitem, a co faktem?

    ...termicznej, jest lepiej przyswajalny dla człowieka niż pochodzący z surowych pomidorów. - Sok marchwiowy jest źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), której w 200 ml zawiera aż ok. 18 600 µg. Średnio(...) to tzw. pasteryzacja. Jej celem jest zapewnienie mikrobiologicznego bezpieczeństwa produktu, czyli zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które pozostawione w soku będą prowadzić do naturalnego procesu...

  • 8 produktów, których nie powinnaś jeść w czasie ciąży

    Ciąża to okres ważnych zmian, także w diecie. Jakie produkty należy odstawić dla dobra matki i dziecka i czym je zastąpić, by posiłki były zdrowe i bezpieczne?

  • Wiosenne przebudzenie. 10 sposobów na dobre samopoczucie!

    Czas obudzić się z zimowego snu i z energią przywitać wiosnę. Brak słońca, niedobór witamin w diecie oraz ograniczona aktywność fizyczna powodują, że brakuje nam energii i motywacji po zimie.