• Informacje na temat:

    pasteryzacja pigwy

Przepisy na temat: pasteryzacja pigwy
  • Pasteryzacja to po prostu zamknięcie smaku owoców i warzyw w słoiku przy wykorzystaniu odpowiedniej temperatury. Sposobów pasteryzacji jest kilka a ich wybór zależy od tego co i w czym będziemy pasteryzować.

  • Pigwa jak już obrodzi , to obrodzi i cóż z tymi wszystkimi owocami począć, ano począć sok i galaretkę przykładowo

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Cudowny zapach i smak:)

  • Owoc pigwy zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, a więc nalewka z pigwy idealnie nadaje się na jesienno-zimowe wieczory

  • Pigwa, którą prezentuję na zdjęciu jest z tego roku, ale ta nalewka odczekała cały rok. Wprawdzie nie ma jej dużo, jednak warto było czekać. Owoce pigwy zerwane już chyba trzy tygodnie temu leżały sobie w szafce i powstał na nich naturalny nalot.

  • wspaniały aromatyczny sok w sam raz do herbaty na chłodne zimowe dni.

  • Pyszny, aromatyczny o wyjątkowym smaku, doskonały do przyrządzania zimnych jak i ciepłych napoi.

  • pełen aromatów i smaków, zapewni niezapomniane doznania smakowe

  • Wypróbowany przepis na "Galaretka z pigwy"

Artykuły na temat: pasteryzacja pigwy
  • Lecznicze kuracje z pigwy

    Owoce pigwy mają aż siedem razy więcej witaminy C niż cytryna. To owoc, którego przetwory powinny stać się obowiązkowym składnikiem jesienno-zimowej diety. Jednak to nie jedyne lecznicze walory tych(...) samo cukru. Wkładaj po łyżce owoców do słoika i przesypuj je łyżką cukru. Odstaw na dwa dni, co jakiś czas wstrząsając słoikiem. Po tym czasie przelej syrop z pigwy do słoiczków i spożywaj na bieżąco...

  • Podstawowym warunkiem, gwarantującym świeżość naszych misternie przygotowywanych dżemów, konfitur, musów, marmolad i galaretek jest utrwalenie ich zawartości, czyli całkowite wyniszczenie wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogły przeniknąć do wnętrza na etapie przelewania owoców lub przygotowywania naczyń. Fot. 123RF/PICSEL Proces oczyszczania żywności z mikroorganizmów jest ważny z prostego powodu - gdy już zamkniemy słoik i odstawimy go na spiżarnianą półkę, po kilku miesiącach...

  • Sprytne patenty na przetwory

    ...do spirytusu.   Obierasz pigwę na konfitury? Nie wyrzucaj obierek. Zrobisz z nich... galaretkę! Do wody, w której gotowały się pigwy, wrzuć skórki z obranych owoców i gotuj przez 30 minut. Sok...

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co nie miara. To właśnie dzięki...

  • Na podwieczorek zimową porą

    .... 1 i 1/2 litra:   60-70 dag dojrzałej pigwy, 1 kg cukru, 1/2 l wódki, 1/2 l  spirytusu. Owoce starannie umyj i osusz. Każdy owoc przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne wraz z pestkami, a następnie(...) miejsce. Owoców pigwy nie wyrzucaj. Zasyp je ponownie cukrem, wymieszaj i ciasno upchnij do słoiczków. Przechowuj je w lodówce. Tak przygotowane owoce będą świetnym dodatkiem do herbaty lub ciasta. Czy...

  • Starożytni Grecy wierzyli, że pigwa została im przekazana przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Owocem tym obdarowywano pannę młodą w dniu zaślubin. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Pigwy nie da się jeść na surowo, ale można z niej zrobić pyszną marmoladę. / fot. 123rf.com   Pigwa to bardzo twardy i superkwaśny owoc, nie nadaje się więc do jedzenia na surowo. Niewiele osób wie, że można z niej zrobić nie tylko kompot, ale też sos, nalewkę,...

  • Eliksiry zdrowia z ogrodu

    ...najlepsze domowe nalewki, soki i syropy. Z pigwy obniży poziom cholesterolu i ureguluje ciśnienie Owoce pigwy są skarbnicą witamin: C i B, a także mikroelementów: fosforu, potasu, wapnia. Działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Regularne spożywanie wyrobów z pigwy ma jeszcze inne zalety: obniża poziom cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi. Przygotuj nalewkę: Półtora kilograma owoców umyj...

  • Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Czy macie już pomysł, co można z niej ugotować? Fot. 123RF/Picsel Zazwyczaj z pigwy robi się pyszne nalewki, soki, kompoty, konfitury, dżemy i sosy. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, nadaje się do żelowania przetworów. W Turcji pigwę się zapieka w całości, podobnie jak jabłka czy gruszki. Stanowi wtedy pyszny...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...