• Informacje na temat:

    pasteryzacja na zimno

Przepisy na temat: pasteryzacja na zimno
  • Witamina C. Łatwo ją stracić

    ..., przechowywanie w temperaturze przekraczającej 4-5°C, kontakt z niektórymi metalami ciężkimi czy obróbka termiczna powyższej 70°C prowadzi do jej utleniania. Długie gotowanie, pasteryzacja, a nawet(...) wtedy, gdy będzie świeży. Jeśli kupujemy soki gotowe, poszukajmy tych tłoczonych na zimno i pasteryzowanych w niskiej temperaturze - ich sposób przygotowania pozwala bowiem na zachowanie cennych...

  • Pasteryzacja to po prostu zamknięcie smaku owoców i warzyw w słoiku przy wykorzystaniu odpowiedniej temperatury. Sposobów pasteryzacji jest kilka a ich wybór zależy od tego co i w czym będziemy pasteryzować.

  • Przykazania zdrowego gotowania

    ...- szkodliwe związki azotu. A malcowi zagrożonemu alergią posiłki przygotowuj w ten sposób przynajmniej do 1. urodzin. Pasteryzuj i zamrażaj gotowe dania Pasteryzacja to jeden z najlepszych...

  • Chwila przyjemności

  • Co kryje łosoś?

    ...objętości) i pasteryzacja zabijają listerię. Jednak w niektórych gotowych produktach bakteria może się pojawiać już po ich obróbce cieplnej, a przed zapakowaniem. Kto jest zagrożony? Czy zjedzenie...

  • Moje pierwsze słoiczki ketchupu z cukinii. Do jego przygotowania użyłam, oprócz cukinii oczywiście, świeżych pomidorów. Koncentratu pomidorowego dodałam tylko 1 łyżkę dla koloru ;) Z efektu końcowego jestem bardzo zadowolona, więc przepis polecam. Inspiracją był dla mnie przepis z blogu Bajeczna kuchnia.

  • delikatny jak ptasie mleczko deser na zimno, rewelacyjny na letnie przyjęcia :)

  • Dużo słodkości do dobrej kawki.

  • Urodzinowy torcik dla czterolatki. Ponieważ upał dały nam "popalić", więc torcik tylko na zimno. Bardzo smaczny z borówką, brzoskwinią i malinami. Zapraszam.

  • O wiele lepszy niż z proszku.

Artykuły na temat: pasteryzacja na zimno
  • Jak zachować świeżość owoców i warzyw

    ​Wybieraj okazy jędrne, dojrzałe i zdrowe. Nawet drobne uszkodzenie skórki przyspieszy psucie.

  • Nie tylko suszenie.  Jak przechowywać grzyby na zimę

    ​Udała się wyprawa do lasu? Nadmiar grzybów warto zasuszyć, zamarynować albo zasolić, aby przez całą zimę cieszyć się ich smakiem i pięknym aromatem.

  • Ryby mają głos

    ...temperaturze (na zimno), stężenie szkodliwych węglowodorów jest stosunkowo niskie - mówi Andrzej Starski, kierownik Pracowni Toksykologii Żywności w NIZP-PZH. - Zbyt wysoka temperatura, która ma...

  • Na podwieczorek zimową porą

    Pigwa, czarny bez, dzika róża to wyjątkowe dary natury. Zachowaj ich aromat i witaminy na dłużej, a gdy troszkę owoców zostanie – zrób muffinki.

  • Przykazania zdrowego gotowania

    ...- szkodliwe związki azotu. A malcowi zagrożonemu alergią posiłki przygotowuj w ten sposób przynajmniej do 1. urodzin. Pasteryzuj i zamrażaj gotowe dania Pasteryzacja to jeden z najlepszych...

  • Ciasta z agrestem

    Sok i inne dodatki Sok z agrestu Sok z agrestu najlepiej robić w sokowniku. Wówczas ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok. Ze względu na wysoką zawartość pektyn w agreście wyciskanie soku na zimno nie daje tak dobrych rezultatów. Otrzymany metodą parowania sok nie wymaga już pasteryzacji. Domowe rodzynki Dojrzały agrest oczyszczamy z pestek i szypułek, a następnie suszymy w lekko...

  • Warzywa pozytywnie zakręcone

    ...oliwy, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce. 4. Czosnek w winie jest doskonałym dodatkiem do sałatek, koreczków z sera żółtego i rozmaitych mięsnych przekąsek na zimno. Przygotowanie...