• Informacje na temat:

    pasta ze słodkiej papryki

Przepisy na temat: pasta ze słodkiej papryki
  • Pasty do chleba Moniki Mrozowskiej

    ...uzyskają złocisty kolor. Przestudzone, dokładnie mielimy. Zmielone orzechy mieszamy z bazylią, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem. Doprawiamy solą do smaku. Jak radzi Monika Mrozowska, pasta ta nadaje się nie tylko do kanapek, ale również do kasz i makaronów. Drugą smakowitą pastą do chleba, proponowaną przez Mrozowską, jest pasta z czerwonej soczewicy. Czas jej przygotowania jest nieco dłuższy, ale...

  • Obecność kapusty w naszej rodzimej kuchni zawdzięczamy Hunom i Mongołom. To właśnie oni sprowadzili do Europy to warzywo, które dość szybko stało się ulubieńcem mieszkańców starożytnej Grecji. W Polsce kapusta zadomowiła się na stałe w XIV wieku. Kapusta jest leczniczym i niskokalorycznym warzywem. Posiada sporą ilość witamin i składników mineralnych, więc warto po nią sięgać w szczególności, że jest warzywem tanim i dostępnym przez cały rok. Wracając do tematu, nie wiem czy znacie zupę ze...

  • Serbska pasta ajwar

    ...1. Papryki oczyszczamy, osuszamy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych.  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej papryki. Pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni (w opcji góra-dół). Upieczone papryki nakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do przestygnięcia. 3. Cebulę myjemy, obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na oleju aż do zrumienienia. Wtedy...

  • Bigos ugotowany z kapusty słodkiej, poszatkowanej i kiszonej młodej kapusty, z dodatkiem pieczarek, boczku wędzonego, kiełbasy, mięsa wieprzowego i wielu przypraw.

  • Pasta bałkańska z papryki

    Sposób przygotowania Czerwone papryki i chili oczyść z pestek, opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Bakłażan umyj, potnij na 4 cząstki. Cebule i ząbki czosnku obierz. Warzywa skrop oliwą. Ułóż na blasze. Piecz 20 minut w 240 st. C. Potem kawałki papryki oraz bakłażana przełóż do foliowej torebki i szczelnie ją zamknij. Po ok. 20 minutach warzywa wyjmij, zdejmij z nich skórki. Oczyszczone papryki...

  • Jak już wiecie lubię kombinować i eksperymentować w kuchni. Ostatnio moja rodzina zakochała się w domowym makaronie który robię i jak tylko nadarza się okazja na obiad z makaronem to proszą aby zrobić swój makaron nie bardzo chcą jeść już kupny, a ja z miłą chęcią przygotowuję taki właśnie makaron. Rodzinka jest bardzo zadowolona i oczywiście najedzona.

  • Pistacjowa pasta do chleba

    ..."Pistacje w połączniu z porem i słodkim groszkiem smakują wybornie" - zapewnia Magdalena Gembacka. Jej pasta do chleba z tych trzech składników zachwyci każdego.

  • Bigos gotowany z mieszanych kapust, świeżej i kiszonej kapusty. Gotowany 3 dni, większą część bigosu za pasteryzowano w słoikach.

  • Kolorowe pasty kanapkowe

    Chcesz urozmaicić codzienne śniadania? Zamiast kanapek z szynką i serem podaj kromki posmarowane warzywnymi pastami. Są pyszne, niedrogie i łatwo można w nich przemycić sporą porcję witamin potrzebnych nam na cały dzień.

  • Bigos wyszedł przepyszny,w trakcie jego robienia dodawałam różne dodatki by wydobyć z niego ten niepowtarzalny smak:)

Artykuły na temat: pasta ze słodkiej papryki
  • Papryka

    ...wydobywa z niej naturalną słodycz i aromat. Co ważne, nie pozbawia papryki cennych witamin i minerałów. Po usunięciu gniazda nasiennego i zdjęciu skórki pieczoną paprykę można podać polaną sosem czy...

  • Zrezygnuj z masła. Oto jego krewni

    ...​Nawet nie zauważysz braku masła, gdy posmarujesz pieczywo pysznym domowym smarowidłem, przygotowanym ze zdrowych roślinnych składników. Zajmie ci to zaledwie kilka minut. Pasta, hummus, pesto, przecier... Wybór należy do ciebie.

  • Krem z batatów z romesco

    Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C, będą w nim pieczone bataty oraz składniki na salsę. Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion, główce czosnku obciąć górę, tak aby było widać ząbki. Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przekrojone papryki skórką do góry, czosnek owinąć w kawałek folii aluminiowej i położyć obok, a do tego całego pomidora oraz nieobrane bataty...

  • Czerwona, żółta, zielona

    Papryka faszerowana z ajvarem Pasta paprykowa ajvar to bałkański przecier z pieczonej słodkiej papryki, bakłażana i (ewentualnie) pomidorów. Upieczone papryki, bakłażan i pomidory obierz ze skórki(...) pasty paprykowej ajvar, 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne, sól, gałązki majeranku do dekoracji. Ewentualnie: 1-1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Ozorki oczyść...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    Przygotuj wieczorem i wstaw do lodówki. Śniadanie to dla ciebie najważniejszy posiłek dnia. Nie wolno o nim zapominać! Pomoże utrzymać stężenie glukozy we krwi na wyrównanym poziomie. Pasta(...). Pasta z zielonego groszku ● pół paczki mrożonego groszku ● pół szklanki wody ● ząbek czosnku ● kilka kropli soku z limonki ● kilka listków bazylii ● łyżka oliwy ● szczypta soli Na gotującą się...

  • Zmysłowe granaty

    ...przestać myśleć o poobiedniej lawendowo-miętowej herbacie, słodkiej i lepkiej od miodu baklawie, a przede wszystkim o tytułowej zupie. Ta historia o trzech pięknych siostrach, uciekinierkach(...) w większych delikatesach), łyżka melasy z granatu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, mały ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki pestek z granatu 1. Ciecierzycę odsączyć, przełożyć do...

  • Leczy i smakuje

    Na świecie uprawia się ok. 200 odmian papryki, mających bardzo zróżnicowany smak - od słodkiego do piekącego, a nawet żrącego. Medycyna ludowa od dawien dawna leczyła grypę, przeziębienia, choroby płuc, zatok i astmę ostrymi produktami - pieprzem, chrzanem, cebulą czy czosnkiem.

  • Ulubienica Ameryki

    Zapiekanka z kopytkami Składniki na 4 porcje: 80 dag mrożonych kopytek, 50 dag dyni, 2 czerwone papryki, 1 cebula, 1 duży ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki, 3 łyżki startego ostrego sera, 4 łyżki oleju, sól, mielony pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek obierz, pokrój. Papryki umyj, opiecz na ruszcie w piekarniku, przekręcając strąki od czasu do czasu, żeby...

  • Węgierski bogracz

    Zachwyć się smakiem sycących dań mięsnych z sosem i wkładką warzywną.

  • Przysmaki z sera

    Dzieci najchętniej wybierają słodkie twarożki. Być może dlatego, że nie znają smaku innych. Spróbuj to zmienić, proponując smykowi różnego rodzaju serowe specjały.