• Informacje na temat:

    pasta z soczewicy czerwonej

Przepisy na temat: pasta z soczewicy czerwonej
  • Trzy kolory soczewicy

    ...około kwadrans. Ta odmiana soczewicy jest najdrobniejsza. Doskonale łączy się smakowo z zupami, pastami, sosami. Możemy też przygotować z niej puree. Ziarna zielonej soczewicy warto namoczyć przed(...) odżywczo, dzięki czemu może nam przynieść wiele korzyści. Jadalną częścią soczewicy są jej płaskie, owalne ziarna, które po ugotowaniu mają delikatnie orzechowy smak. Oprócz najbardziej popularnych odmian...

  • Pasty do chleba Moniki Mrozowskiej

    ..."Zdrowe przekąski" - to najnowsza książka Moniki Mrozowskiej, która od lat propaguje weganizm. Wszystkim miłośnikom takiej kuchni proponuje w niej proste i smaczne pasty do chleba i nie tylko - z nerkowców i z czerwonej soczewicy.

  • Wegański przysmak z soczewicy

    Smakowita propozycja dla miłośników past kanapkowych. Łatwa do przygotowania i wyjątkowo zdrowa. Kanapki znikną w mgnieniu oka.

  • Zupa z czerwonej fasoli i soczewicy z tostami z manchego

    ..., na tym się nie skończy. Składniki: ¾ kubka / 180 ml czarnej soczewicy (dobra będzie także du Puy) namoczonej przez 8 godzin, jeśli to możliwe 5 dużych czerwonych cebul (około 750 g) 1 łyżka oleju...

  • Zupa krem z pieczonego kalafiora i soczewicy

    ...nasion kopru, sok z jednej cytryny, 150 g soczewicy koralowej, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki czerwonej pasty curry, sól i pieprz. Umytego kalafiora dzielimy na małe różyczki. Rozgrzewamy piekarnik do...

  • Włoskie danie pasta e fagioli doskonałe na zimę

    Jedno z najbardziej znanych specjałów włoskiej kuchni, pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą jest znakomitym daniem w okresie chłodów- przypominają specjaliści ds. żywienia we Włoszech. Duża część tego kraju zmaga się z wyjątkowo rzadkim w tej części Europy atakiem srogiej zimy.

  • Sezon na kiełki

    ..., dostarczając witamin, błonnika oraz cennych mikroelementów. Idealne dla przyszłych mam Kiełki soczewicy i fasoli zawierają potas oraz kwas foliowy, dlatego polecane są jako naturalne uzupełnienie diety(...) wiedzieć Najbardziej popularne są kiełki fasoli mung oraz wielkanocna rzeżucha. Prócz nich w sklepach znajdziesz też wykiełkowane nasiona rzodkiewki, lucerny, pszenicy, soczewicy, grochu, brokułu...

  • Soczewica - jakie ma właściwości?

    ...apetytem. JEST ALTERNATYWĄ DLA SCHABOWEGO Jeśli chciałabyś ograniczyć ilość mięsa w posiłkach, możesz zastąpić je soczewicą, bez obawy,że zagrozi ci niedobór białka. W 100 g ugotowanej soczewicy(...) poziomu złego cholesterolu we krwi. JAK JĄ GOTOWAĆ I DO CZEGO UŻYWAĆ? Żadnej odmiany soczewicy nie trzeba wcześniej moczyć. Jej ziarna chłoną wodę, dlatego podczas gotowania muszą mieć jej dosyć - na...

  • Nasze ulubione potrawy o właściwościach oczyszczających

    ...dalu (najlepiej) lub czerwonej/żołtej soczewicy sól do smaku Sposób przygotowania: Na połowie tłuszczu podsmażamy w podanej kolejności przyprawy, aby wydobyć z nich aromat. Po wsypaniu kurkumy od...

  • Skarby ze strączka

    W rodzinie roślin strączkowych można wyróżnić dwie grupy. Nasiona strączkowe suche, czyli grochu, fasoli, soi, soczewicy i ciecierzycy, osiągają pełną dojrzałość dopiero wtedy, gdy wyschną w strąku(...) bretońsku, ale coraz częściej także m.in. pastę do smarowania pieczywa. • Soczewica - jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i lekkostrawna. Występuje w odmianach: czerwonej, zielonej i brązowej...

Artykuły na temat: pasta z soczewicy czerwonej
  • Krem z soczewicy

    Składniki: 300 g soczewicy czerwonej, 6 ząbków czosnku, 1 łyżka imbiru mielonego, 100 ml mleka kokosowego, 1 świeża papryczka chili, 1,5 l wywaru mięsnego, 2 łyżki masła klarowanego, 1 łyżeczka(...) i zagotowujemy. Krem podajemy udekorowany miętą z grzankami. Wypróbuj też inne przepisy Magdy Gessler: Pulpety z ryb mazurskich Tatar ze śledzia Pasta z makreli...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Soczewica – cenna roślina strączkowa

    ...mogą być spożywane przez cukrzyków i osoby z insulinoopornością ze względu na niski indeks glikemiczny. Jest także niskokaloryczna. Nasiona soczewicy czerwonej i zielonej powinny także przyjmować osoby(...) czerwonej z dodatkiem kminu, mięty i cytryny.  Nasiona soczewicy czerwonej, ze względu na słodki smak, łagodny aromat i szybkie gotowanie do miękkości, nadadzą się również jako dodatek do różnego...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Co jeść, gdy cierpisz na niedobór żelaza

    ...w proszku z chudym mlekiem. Drugie śniadanie Grahamka z polędwicą sopocką, natką pietruszki, sałatą i korniszonem, herbata z dzikiej róży. Obiad Zupa z czerwonej soczewicy, kotlet drobiowy(...)Szczególnie dużo żelaza zawiera wątroba wieprzowa, cielęca, drobiowa oraz kaszanka. Niemało go też w kaszach - szczególnie gryczanej i jaglanej, a także w żółtkach jaj, fasoli suchej, soczewicy...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu

    Zupa z soczewicy, łosoś pieczony z czosnkiem, ryż brązowy, szpinak, sok z żurawiny. Albo barszcz czerwony niezabielany, makaron razowy, grillowana pierś z kurczaka z szaszłykami z cukinii, papryki(...) drobiowych z szałwią, sałatka z pomidora i czerwonej cebuli, sok porzeczkowy. Zobacz również:

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Od dziś nie jem mięsa

    ...może się wiązać, i zwykle tak jest, z tym nieprzyjemnym uczuciem. Jak sobie z nim radzić? - Najlepiej zacząć od tych najłatwiej strawnych, czyli czerwonej soczewicy i zielonego groszku oraz tofu - radzi(...), makaronu. Dopiero gdy układ pokarmowy zaadaptuje się do czerwonej soczewicy i zielonego groszku, wprowadzamy pozostałe rodzaje soczewicy, a na końcu cieciorkę, którą uważa się za najbardziej problematyczną...

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...