• Informacje na temat:

    pasta z pieczonych papryk

Przepisy na temat: pasta z pieczonych papryk
  • Serbska pasta ajwar

    ...1. Papryki oczyszczamy, osuszamy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych.  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej papryki. Pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni (w opcji góra-dół). Upieczone papryki nakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do przestygnięcia. 3. Cebulę myjemy, obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na oleju aż do zrumienienia. Wtedy...

  • Pasta bałkańska z papryki

    Sposób przygotowania Czerwone papryki i chili oczyść z pestek, opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Bakłażan umyj, potnij na 4 cząstki. Cebule i ząbki czosnku obierz. Warzywa skrop oliwą. Ułóż na blasze. Piecz 20 minut w 240 st. C. Potem kawałki papryki oraz bakłażana przełóż do foliowej torebki i szczelnie ją zamknij. Po ok. 20 minutach warzywa wyjmij, zdejmij z nich skórki. Oczyszczone papryki...

  • Pasta z papryki i orzechów

    Orientalna pasta, która sprawdzi się jako pyszna przekąska.

  • Bruschetta z pieczoną dynią i papryką

    Sposób przygotowania Dynię i paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C i piecz warzywa do miękkości ok. 20 minut (z termoobiegiem). Ostudź. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Czosnek obierz i daj go do miski blendera lub miksera. Dodaj upieczone warzywa oraz pestki dyni. Wsyp sól oraz miksując dolewaj olej lub oliwę...

  • Pistacjowa pasta do chleba

    ..."Pistacje w połączniu z porem i słodkim groszkiem smakują wybornie" - zapewnia Magdalena Gembacka. Jej pasta do chleba z tych trzech składników zachwyci każdego.

  • Pasta paprykowa

    Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 4 gałązki tymianku 2 średnie bagietki 20 dag serka wiejskiego 1/2 pęczka szczypiorku olej ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: 1. Strąki kolorowych papryk umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie ułóż na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia. 2. Tymianek...

  • Warzywne pasty do kanapek

    ...resztę oliwy, wrzuć szpinak, duś go 3 minuty. Dodaj do jednej porcji piure. Ponownie zmiksuj. Przypraw gałką. Suszone pomidory wrzuć do reszty piure. Zmiksuj na gładko. Przypraw słodką papryką(...) z cytryny. Podawaj z pszennym pieczywem. Paprykowa z białej fasoli 1. Czerwone papryki oraz chili oczyść z pestek, opłucz, osusz. Strąki pokrój na kawałki. Cebule oraz ząbki czosnku...

  • Pasta z bakłażanów

    Sycąca pasta do ulubionego pieczywa.

  • Świąteczne pieczenie z nadzieniem

    ..., mieszając, aż odparuje prawie cały płyn. Dopraw lubczykiem, kminkiem, gałką, papryką, sosem sojowym i pieprzem. Jarmuż rozłóż na przygotowanych płatach mięsa. Wzdłuż jarmużu rozłóż starty ser. Zwiń(...), mielone papryki, kozieradkę wymieszaj. Por oczyść, potnij w półplasterki. Pieczarki umyj i osusz, ew. przekrój na połówki.  2. Pieczarki podsmaż na suchej patelni. Gdy wyparuje sok, wlej 1 łyżeczkę oleju...

  • Pieczone jesienne warzywa z aromatycznym zielonym pesto

    Sposób przygotowania Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać oliwę z oliwek, słodką paprykę,...

Artykuły na temat: pasta z pieczonych papryk
  • Pasta z pieczonych warzyw

    ..., nadzienia do naleśników, kotletów, pulpetów roślinnych, klopsików, piure, humusów czy sosów do makaronu. Bardzo dużo możliwości. Dokładnie tak! Olga: Całkiem niedawno piekłam paprykę, pomidory(...) prawie czternaście lat temu, gdy założyłam bloga i publikowałam pierwsze przepisy, to właśnie dotyczyły one pieczonych warzyw. Przyznam, że receptury przez lata się zmieniały, stały się wygodniejsze...

  • Papryka

    Najczęściej jemy paprykę surową - na kanapce lub w sałatce. Świetnie komponuje się z pomidorem czy różnymi sałatami. Wystarczy dodać sól, pieprz i odrobinę oliwy z oliwek, a taka sałatka podkreśli smak mięsa. Jest też bardzo zdrowa, bo surowa papryka ma pięć razy więcej witaminy C niż cytryna. Po oczyszczeniu może być oryginalną, jadalną miseczką na dip czy sałatkę z ryżu lub kaszy. Pieczenie...

  • Muhammara - pasta z papryki i orzechów

    Składniki: 3 czerwone papryki, 10 dag orzechów włoskich, łyżka melasy z granatów, pół łyżeczki ostrych płatków chili, łyżeczka kuminu, łyżeczka koncentratu...

  • Pasta do kanapek

    ... Umyj papryki i papryczki. Ułóż je na blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz, aż skórka ściemnieje. Gdy ostygną, delikatnie je obierz. ...

  • ​Pasta z bakłażana

    Upiecz bakłażana: przekrój go wzdłuż, natnij powierzchnię tak, aby powstała kratka, posyp solą, polej oliwą, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obok ułóż czosnek (w łupinkach). Piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Aby upiec paprykę, nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę i włącz funkcję grill. Piecz, aż papryka mocno się przyrumieni - obracaj ją z każdej strony, aby równo się przypiekła...

  • Pieczony boczek z ziemniakami i pikantnym czatnejem rabarbarowym z chili

    Przygotowanie 1. Umyć boczek, osuszyć i ponacinać skórę w kosteczkę. 2. Obrać czosnek i rozetrzeć z niewielką ilością soli na pastę. 3. Gałązki rozmarynu (zostawić 2-3 na później) zalać olejem i podgrzewać przez 3-4 min, aby wydobyć aromat przyprawy. Odstawić i wyjąć z oleju gałązki. Olej wymieszać z roztartym czosnkiem, papryką oraz odrobiną soli i pieprzu. 4. Natrzeć boczek olejem...

  • Domowe pogotowie

    Wielu rzeczy, które masz w domu, możesz użyć nie tylko zgodnie z ich przeznaczeniem. Co zrobić, gdy noż jest za krotki, a trzeba równo przekroić biszkopt i jak wyczyścić buty bez pasty…

  • Hummus  bogactwem białka

    ...​Hummus to pasta z ciecierzycy bardzo popularna w kuchni arabskiej. Jak przygotować ja w domu?

  • Baba ghanoush

    Baba ghanoush to danie kuchni arabskiej - pasta, której podstawowym składnikiem są bakłażany i sezam.

  • .... opowiem dzis  o... pasta all'uovo ....

    ...... z czym dla przecietnego zjadacza ziemniakow kojarzy sie Italia? Oczywiscie z makaronem. Pasta all' uovo - to wlasnie makaron jajeczny, chociaz pasta,...