• Informacje na temat:

    pasta z kasza kuskus

Przepisy na temat: pasta z kasza kuskus
  • Kasza jaglana à la kuskus z cieciorką, migdałami i granatem

    ...tolerujecie smaku cynamonu lub curry, możecie cieciorkę przygotować ze szczyptą kardamonu lub roztartego w palcach rozmarynu. Najważniejsze jest wasze zadowolenie, a przepis to tylko inspiracja. Kasza jaglana a la kuskus to także świetne danie na wynos. Możecie zabrać ją do pracy lub do szkoły. *** Przepis pochodzi z książki pt: "Jaglany Detoks". Dzięki niej książce poprawisz jakość swojego życia...

  • Trzy mniej znane gatunki fasoli

    ..., soczewicą czerwoną i zieloną, kaszą kuskus, sezamem, sosem sojowym. Może zastępować czerwoną fasolę. Ma więcej cukru niż inne fasole, ale nadal jest niskokaloryczna. I jest też źródłem wielu substancji przeciwutleniających. Japońska bułeczka drożdżowa Pasta - szklanka adzuki - szklanka cukru - sól  Ciasto  - 3 szkl. mąki  - 7 g suchych drożdży  - 3/4 szklanki mleka - jajko  - po 2 łyżki cukru...

  • Groszek - 10 łatwych przepisów

    ...w sałatkach z mięsem lub rybami. Idealnie pasuje np. do sałatki śledziowej z ziemniakami lub jabłkiem. 3. Pasta do kanapek. Zmiksowany zielony groszek konserwowy, doprawiony do smaku solą oraz pieprzem(...) masę warto zagęścić tartą bułką (lub kaszą, np. manną lub kuskusem) i doprawić do smaku, np. czosnkiem, solą i pieprzem. Po uformowaniu kotlecików można opanierować je w bułce, po czym usmażyć jak...

  • Na słodko czy na ostro?

    ...w smaku. Szaszłyki bałkańskie z kuskusem Składniki: 1 kg mięsa z kurczaka (dowolne części), 250 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego, 5 łyżek ajwaru (bałkańska pasta paprykowa), 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu), 10 patyków do szaszłyków, 100 g kaszy kuskus, 1 papryka, 1 pęczek pietruszki...

  • Kolacja na smaczny sen

    ..., jaglaną, kuskus, gryczaną. Jeśli maluch lubi słoiczkowe przysmaki, proponuj mu gotowe kaszki z owocami. Po takiej kolacji maluch na pewno będzie spał jak suseł. Nasza propozycja: Kaszka gryczana...

Artykuły na temat: pasta z kasza kuskus
  • Kuchnia Maroka

    Przepisy z ojczyzny kuskusu.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Odkryj zboża XXI wieku

    ...tutaj produkty, które działają niczym leki. Ot, choćby nieco zapomniana dzisiaj kasza jaglana czy brązowy ryż. Szczególnie ciekawe są: komosa, amarantus, bulgur i orkisz. Naukowcy nazwali je zbożami XXI wieku. Nic dziwnego! Amarantus, komosa i kasza jaglana należą do najstarszych roślin uprawnych, mają wysoką wartość odżywczą. Gotuje się je podobnie jak ryż, dodaje do drugiego dania, zup...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Jedz na zdrowie - dieta zasadotwórcza

    ...i chleb - na nie uważaj Zakwaszają organizm: kasza jęczmienna, kuskus, płatki zbożowe, żytnie pieczywo, chleb pełnoziarnisty. Zalecane są natomiast przetwory z mąki orkiszowej i kasza jaglana. Na Żywo 23/2014 Więcej w serwisie: Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę! Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta Jak dbać o storczyki, aby kwitły...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    ..., łyżka octu balsamicznego Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kosteczkę. Natkę umyj, osącz i drobno posiekaj. Kuskus zalej gorącym bulionem i odstaw pod przykryciem, aż kasza go(...) warzywach); witaminy C (najwięcej jest w czerwonej papryce, natce pietruszki, kiwi) oraz witamin z grupy B (zawierają je orzechy, gruboziarniste kasze). Moc prosto z natury - pasta z kiełkami : mieszanka...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • Pozytywnie na wiosnę, czyli przepisy na wiosenne przesilenie

    ...młodości - witaminy E i dobroczynnych tłuszczy.  Z kolei na wiosenną kolację warto wybrać posiłek, który nie obciąży układu pokarmowego. Dobrą propozycją może być delikatna kasza kuskus podana...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...