• Informacje na temat:

    pasta z dorsza pieczony

Przepisy na temat: pasta z dorsza pieczony
  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    ...interesującym smaku, wiosenna pasta, która może być położona na jajkach" - opisuje. Jeśli zastanawiamy się, z czym zestawić same jajka, jak je podać inaczej, nie tylko z nieśmiertelnym majonezem(...) tworzyć emulsję z tłuszczem. I np. jajko ryby, a konkretnie ikra dorsza, która jest takim produktem greckim - solona ikra dorsza tarama - ucierana z oliwą, daje tę samą konsystencję jak majonez, natomiast...

  • Ryba prosto z morza

    Dorsz smażony Składniki: 4 filety lub polędwiczki z dorsza jajko pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej pół cytryny olej lub masło klarowane szczypiorek papryka czerwona, zielona lub żółta bułka kajzerka sól pieprz Przygotowanie: 1. Dorsza umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut. Mąkę wysyp...

  • Ryby w diecie dziecka. Jakie najlepsze?

    ...jest bezpieczna). Duże drapieżne ryby żyją dłużej, dlatego, zdaniem specjalistów, kumulują w sobie więcej szkodliwych substancji. Maluszek może natomiast jeść dorsza, morszczuka, mintaja, halibuta(...) ziołami lub z sosem jogurtowym, idealna na obiad, np. do ziemniaków; ✔ pasta rybno-serowa – z twarożkiem, pasuje do kanapek. Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk dziecięcy z Centrum Zdrowia...

  • Już czas na ryby!

    ...z mięsa. Podpowiadamy, co jeszcze warto przyrządzić z różnych ryb. ● Dorsz. Najlepiej smakuje smażony na oleju. Jednak zamiast panierować dorsza w jajku i bułce tartej, lepiej po prostu lekko go posól(...) parze, upieczony na ruszcie lub w piekarniku (skropiony sokiem z cytryny, posmarowany masłem i posypany ziołami), wędzony lub z dodatkiem różnych sosów. ● Flądra. Jej mięso jest bardzo smaczne...

  • Ryby w diecie brzdąca

    ...jest bezpieczna). Duże drapieżne ryby żyją dłużej, dlatego, zdaniem specjalistów, kumulują w sobie więcej szkodliwych substancji. Maluszek może natomiast jeść dorsza, morszczuka, mintaja, halibuta, solę(...), delikatna i smaczna, w sam raz na chłodne dni; ✔ ryba pieczona w folii lub z rusztu - posypana ziołami lub z sosem jogurtowym, idealna na obiad, np. do ziemniaków; ✔ pasta rybno-serowa...

  • Na lepszy nastrój

    Zapiekany dorsz à la crème Składniki: 1 kg filetów z dorsza, 1 seler, 300 g mrożonej fasolki szparagowej, 1 papryka bez skóry, 1/2 szklanki białego wina, 200 g startego sera bursztyn(...) w nim dorsza, seler i rozmrożoną fasolkę. Zalej całość śmietaną z jajkami i serem, obłóż paskami papryki. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Risotto Bergamo Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio...

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ...proste, ale bardzo smakowite danie gości na stołach wyśmienitej restauracji: Dorsz a'la river Składniki:  ●4 filety z dorsza ●2 średnie buraki ●5 łyżek oliwy ●łyżka octu kawowego ●sól, pieprz do...

  • Dzieci i ryby

    ...one najbardziej wartościowe. Jednak warto też jeść chude ryby morskie: dorsza, solę, mintaja i morszczuka. Dla małego i dużego Ze względu na cenne wartości odżywcze, ryby znajdują się już(...) smakuje smażony na oleju. Jednak zamiast panierować dorsza w jajku i bułce tartej, lepiej lekko go posól, oprósz mąką i usmaż na jasnozłoty kolor. Halibut. Jest bardzo tłusty i delikatny w smaku. Można go...

  • Przysmaki z ryb

    ...nałóż porcję farszu i udekoruj potrawę natką pietruszki. Dorsz w żurawinie (po 24. miesiącu) SKŁADNIKI: ● 250 g fileta z dorsza (lub np. z soli, morszczuka czy mintaja) ● suszone zioła(...) Pasta rybno-serowa (po 36. miesiącu) SKŁADNIKI: ● 1 kajzerka ● 3 łyżeczki masła ● 100 g wędzonej ryby ● 1 łyżeczka ketchupu  ● 100 g naturalnego serka homogenizowanego ● 1/2 łyżeczki soku...

  • 5 przepisów na zdrowe dania z ryb w pół godziny

    ...koperku 4 filety rybne (po 150 g np. dorsza i łososia) pół pęczka kolendry pół pęczka pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka oleju   Przygotowanie: Zetrzeć skórkę...

Artykuły na temat: pasta z dorsza pieczony
  • Serowe tartaletki z pastą z dorsza

    Sposób przygotowania: 1. Z mąki, masła, jajka, mleka i szczypty soli zagnieć ciasto. Po chwili dodaj tarty ser i znów zagnieć. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółeczka. Ułóż je w foremkach i ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika i piecz w 180 st. C przez 15 minut.  2. Usuń z dorsza ości i przełóż go do blendera. Dodaj kapary, musztardę, oliwę i sok z cytryny do smaku. Zblenduj, a następnie wymieszaj...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Pieczeń na piątkę!

    ...powstają przy zbyt wysokiej temperaturze. 2. Pieczony w prodiżu drób jest smaczniejszy od przyrządzonego metodą tradycyjną - w piekarniku. 3. Drób duszony podaje się zawsze w sosach (naturalny(...), sznycle i kotlety należy z jednej strony smażyć szybko na dużym ogniu, z drugiej nieco wolniej na małym ogniu. Więcej porad: Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta Jak...

  • Czy mieliście kiedyś okazję jeść hummus? Albo inną warzywną pastę? Czy myślicie, że hummus to po prostu ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa? Chcemy Was przekonać, że nie tylko… Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową...

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Dieta, która łagodzi alergie wziewne

    ...sałat z wędliną drobiową, świeżym ogórkiem i papryką, z dodatkiem oliwy. Obiad: Porcja dorsza przygotowana na parze, ziemniaki z wody, sałatka z ogórków. Podwieczorek: Sałatka owocowa z melona, jabłka(...) drobiowej. Obiad: Kotlet z piersi kurczaka, porcja ziemniaków z wody, gotowana marchewka z groszkiem. Podwieczorek: Pasta rybna z makreli ze szczypiorkiem. Wafel ryżowy. Kolacja: Naleśniki...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Wysoki poziom trójglicerydów? Tak możesz go obniżyć

    ...łososia, dorsza, flądrę, halibuta, śledzia. Są dobrym źródłem kwasów omega-3, które w naturalny sposób obniżają trójglicerydy. Rybę na obiad zjedz 3 razy w tygodniu. Zamiast ją smażyć, piecz(...) spada. Zamiast wędliny na kanapkę nałóż warzywną pastę. Może być to, np. pasta z awokado lub ciecierzycy. Awokado ma sporo zdrowych nienasyconych tłuszczy, np. kwas oleinowy, które pomagają...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...