• Informacje na temat:

    pasta z bazylii do makaronu

Przepisy na temat: pasta z bazylii do makaronu
  • Złote zasady gotowania makaronu

    Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad - przypominają eksperci. Podkreślają, że przy tej tylko pozornie łatwej czynności można popełnić błędy, które pogorszą smak potrawy. Pierwsza zasada to dobrać kształt makaronu do sosu.

  • Pasty do chleba Moniki Mrozowskiej

    ...g nerkowców, pęczek bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego, sól. Bazylię drobno siekamy. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, aż uzyskają złocisty kolor. Przestudzone, dokładnie mielimy. Zmielone orzechy mieszamy z bazylią, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem. Doprawiamy solą do smaku. Jak radzi Monika Mrozowska, pasta ta nadaje się...

  • Penne z pesto z bazylii

    Sposób przygotowania Makaron ugotuj al dente i odcedź, zachowując ok. 1/2 szklanki wody z gotowania. Liście ziół dokładnie umyj i osusz. Orzechy i pestki zmiel na drobne okruszki, dodaj zioła i ząbki czosnku, parmezan i zmiksuj na pastę. Dodawaj stopniowo olej i miksuj aż uzyskasz konsystencję pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pesto rozcieńcz wodą z gotowania makaronu i wymieszaj z penne...

  • Makaron i ser - doskonała para na talerzu

    Mozzarella, parmezan, Grana Padano, pecorino, ricotta, gorgonzola, mascarpone - te wszystkie gatunki twardych i miękkich włoskich serów znakomicie nadają się do różnych rodzajów makaronu(...) świeżych zmiksowanych liści bazylii, orzeszków piniowych, czosnku i oliwy. Można też przygotować pesto pistacjowe: orzeszki zmiksować z kilkoma łyżkami ricotty. Pożywna i doskonała na zimę jest...

  • Aromatyczne kotleciki z kaszą jaglaną i pastą sezamową

    Poniżej przepis na pyszne kotleciki, w których rozsmakują się zarówno dorośli jak i dzieci. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają paście sezamowej, a oryginalną konsystencję kaszy jaglanej. Można przygotować je w formie tradycyjnych kotlecików lub podzielić na malutkie kuleczki i serwować na obiad po kilka szt. na tzw. jeden kęs. Kotleciki doskonale pasują do kaszy, ryżu, makaronu, ziemniaków, można...

  • Kurczak i makaron: trzy pomysły na szybki i pyszny obiad

    ...danie możesz udekorować, np. listkami bazylii. Dobre rady kucharza Dodając pesto do makaronu, dobrze jest rozprowadzić sos odrobiną gorącej wody, w której gotował się makaron. Dzięki temu pesto lepiej(...) przygotowania dania, to jednak użycie większej ilości wody poprawia smak makaronu. Wystarczająca ilość wody to 1 litr na 10 dag makaronu. Zapach czosnku z dłoni usuniesz, pocierając je metalową łyżką...

  • Makaron w czterech kolorach

    ...: Opłucz 10 dag natki oraz tyle samo bazylii. Oderwij listki od gałązek i posiekaj. Zioła wymieszaj z olejem i jajkami. Zmiksuj na gładką pastę. Dodaj ją do pozostałych składników i zagnieć. Czerwony: Do...

  • Składniki: Makaron muszelki, kiełbasa podwawelska, 0.5 kg pieczarek, cebula, czosnek, 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, ser żółty np. gouda. Przygotowanie: Wstawić wodę na makaron. W tym czasie pokroić kiełbasę w kostkę, obrać i pokroić pieczarki, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, po chwili kiełbasę i na końcu cebulę...

  • Spaghetti al pomodoro - przepis Audrey Hepburn

    Mama była poważnie uzależniona. Nie mogła się obejść bez makaronu. Jadała go w domu i zamawiała w restauracjach, z lekkim zażenowaniem, gdy przedstawiano jej wyszukane i ambitne dania: "Jeśli to nie kłopot, to wystarczy mi do szczęścia po prostu pasta al pomodoro z odrobiną oliwy" - pisze w książce "Audrey w domu" syn Audrey Hepburn, Luca Dotti.

  • Przepis na domowe pesto

    Jurek Sobieniak zaprezentował w kuchni "Pytania na śniadanie" przepis na wyśmienite, domowe pesto. Pasta na bazie suszonych pomidorów, bazylii i orzeszków...

Artykuły na temat: pasta z bazylii do makaronu
  • Kuracje z bazylii poprawią trawienie i odporność

    Jej korzenny posmak to zasługa olejków eterycznych (m.in. eugenolu), które działają przeciwzapalnie. Dlatego napar z bazylii warto stosować podczas przeziębień  i chorób bakteryjnych - do picia(...), nadpobudliwość, pomaga się wyciszyć. Sok z bazylii (albo po prostu jej roztłuczone liście) złagodzą swędzenie i obrzęki po ukąszeniach owadów. Ale uwaga, stosowany doustnie drażni przełyk i żołądek...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...

  • Pasta alla Norma

    ...) i wszystko zagotuj. Wrzuć makaron. Dodać posiekane listki bazylii oraz tarty ser, dokładnie wymieszaj i rozłóż na porcje. Zobacz także:

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • Literkowa zupa pomidorowa  ze świeżą bazylią i cheddarem

    ...i listkami bazylii. Kreatywne resztki - jeśli nie podajesz wszystkich czterech porcji, resztę włóż do lodówki. Przez noc makaron wchłonie większość zupy, tak że powstanie pyszna pasta na grzankę razową(...) papryczkę do rondla, przeciśnij nieobrane ząbki czosnku przez praskę i dodaj do warzyw. Oderwij kilka najmniejszych listków bazylii, wrzuć je do filiżanki z zimną wodą, a resztę (z łodyżkami, bo bardzo...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • SOS PESTO Z MAKARONEM

    Liście bazylii, pokrojony czosnek, lekko podprażone orzeszki piniowe i szczyptę soli wkładamy do blendera.  Miksujemy, powoli wlewając oliwę, ok. połowy. Gdy pasta jest ciągle gęsta dodajemy jeszcze oliwy. Następnie starty ser i dolewamy oliwy tyle, aby pesto było dość wilgotne. Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.  Świeżo zrobiony sosik podajemy z makaronem. Smacznego!  

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest....

  • Pesto, które walczy z anemią

    Pierwsze skrzypce gra w nich nasza swojska pietruszka (w oryginalnym włoskim przepisie - bazylia).

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Fot. www.barillastudio.it Przede wszystkim dlatego, że z przyzwyczajenia popełniamy wiele istotnych błędów. Oto 5 największych mitów. Gotowanie w zbyt małym naczyniu Zbyt mały garnek, a co za tym idzie śladowa ilość wody do gotowania, to murowana recepta na sklejony makaron, który w efekcie końcowym...

Zdjęcia na temat: pasta z bazylii do makaronu