• Informacje na temat:

    pasta tom yum

Przepisy na temat: pasta tom yum
  • Zupa tom yum - ulubione danie kuchni tajskiej Pascala Brodnickiego

    Ulubionym daniem kuchni tajskiej kucharza Pascala Brodnickiego jest zupa tom yum. "Azjaci korzystają ze świeżych, lokalnych produktów" - mówi PAP Life Brodnicki.

  • To zupa dla spragnionych egzotycznych smaków, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i przyjemnie pikantna!

  • Uczta z owocami morza

    ...zagotuje, dodaj pokrojone cebulę, pomidora oraz grzyby. Po chwili - papryczki chilli i pastę tom yum. Następnie: sos rybny, sok z limonki oraz brązowy cukier. Gotuj 2 minuty i na koniec wrzuć...

  • Tom Yum Gai – bardzo popularne danie w Tajlandii. Proste, łatwe i smaczne. Jak to bywa w kuchni tajskiej, wskazane proporcje przypraw, są jedynie orientacyjne, możecie eksperymentować z ich ilością. Bez zbędnych słów, przechodzimy do przepisu.

  • To chyba najpopularniejsza tajska zupa, która w składnikach nie ma mleka kokosowego. Tom Yum oryginalnie podaje się z mięsem lub krewetkami. W moim przepisie zrezygnowałem z mięsa, ale można go dodać.

  • Aromatyczna, lekka zupa o delikatnie kwaskowatym smaku. Charakterystyczne dla tej zupy jest brak w składnikach typowego bulionu (warzywnego, mięsnego). Dzięki temu jeszcze lepiej czuć smak pozostałych składników.

  • To jedno z najchętniej jadanych dań w Tajlandii. Przybywając do Bangkoku, na Phuket czy do Krabi, nie sposób nie trafić na to danie.

  • Będąc na urlopie w Tajlandii, zupę Tom Yum jadłem przynajmniej raz dziennie a byłem tam 30 dni. Połączenie dwóch smaków pikantnego i kwaśnego sprawiło, że po prostu zakochałem się w niej. Dodatkowo nuta trawy cytrynowej ale też nadanie takiego delikatnego smaku mlekiem kokosowym sprawia, że zupa jest nieziemska! Kto próbował ten wie o czym mówię a kto nie próbował niech żałuje i nadrabia stracone smaki :p Dziś postanowiłem zaprezentować Wam zupę Tom Yum z przepisu, z którego uczyłem się ją...

  • To jedna z moich ulubionych zup, zajadałem się nią w zaułkach w dzielnicy Pratunam, w Bangkoku w 2018 roku. Niedawno podawałem już przepis na tę zupę, dziś wersja druga przepisu. Różni się on od wersji nr jeden dodaniem bulionu, mleka oraz tajskiej bazylii.

  • Yum Yums czyli pączki zakręcone. To połączenia ciasta na croissanta z ciastem na pączki. Są chrupiące a w środku obłędnie puszyste. Skąpane w lukrze znikają w expresowym tempie i zachwycają swoim wyglądem.

Artykuły na temat: pasta tom yum
  • Tajska zupa Tom Yum Kung

    Powiew azjatyckich smaków w twojej kuchni? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj przepis na aromatyczną zupę Tom Yum Kung.

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Zdradzamy cztery kulinarne inspiracje, dzięki którym Święta Bożego Narodzenia zyskają wyjątkowy smak, a impreza Sylwestrowa stanie się niezapomniana. Fot. 123RF/Picsel Ryba w okresie świątecznym nie musi kojarzyć się z karpiem czy śledziem w śmietanie. Jak unowocześnić nasze zwyczaje tak, by przygotowane przez nas potrawy zachwyciły naszych gości nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale i Sylwestra? Z pomocą nadchodzi Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który...

  • Ryba w okresie świątecznym nie musi kojarzyć się z karpiem czy śledziem w śmietanie. Jak unowocześnić nasze zwyczaje tak, by przygotowane przez nas potrawy zachwyciły naszych gości nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale i Sylwestra? Z pomocą nadchodzi Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który odczarowuje mit ciężkiej, smażonej ryby, proponując zdrowszą alternatywę. Fot. 123RF/Picsel Niemal na całym świecie okres Świąt Bożego Narodzenia to czas szczególny,...

  • Kuchnia azjatycka podbija serca niesamowitymi kompozycjami przypraw i barw. Jest smaczna, sycąca, a bazowanie głównie na owocach i warzywach sprawia, że świetnie wpływa na organizm człowieka. Poznaj pięć nietuzinkowych produktów kuchni azjatyckiej, które nie tylko podkręcą smak potraw, lecz także doskonale zadbają o zdrowie. 1. Trawa cytrynowa Zwana także palczatką cytrynową. Posiada zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie, a także może stać się świetnym elementem...

  • Agata Stankiewicz i Małgosia Nagat kochają słodkie wyzwania. W swojej pracowni cukierniczej często spotykają się z nietypowymi zamówieniami. Jak poradzą sobie z pomysłami klientów? Fot. Materiały prasowe Czy ich torty przypadną do gustu organizatorom przyjęcia? „Dziewczyny z wypiekami" to idealna propozycja dla miłośników wyjątkowo pięknych i przepysznych ciast! Premierowy odcinek już we wtorek 24 kwietnia o godz. 22.15 na antenie Food Network! Zrobienie idealnego tortu nie jest prostą...

  • Kuchnia azjatycka podbija serca niesamowitymi kompozycjami przypraw i barw. Jest smaczna, sycąca, a bazowanie głównie na owocach i warzywach sprawia, że świetnie wpływa na organizm człowieka. Fot. 123RF/Picsel Niepowtarzalna, aromatyczna, kolorowa... a przy tym zdrowa! Króluje pod względem możliwości łączenia różnorodnych smaków. Oto kuchnia azjatycka! Różni się w zależności od regionu i państwa, ale jedno ją łączy - dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Wykorzystując azjatyckie...

  • Czy mieliście kiedyś okazję jeść hummus? Albo inną warzywną pastę? Czy myślicie, że hummus to po prostu ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa? Chcemy Was przekonać, że nie tylko… Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...

  • Dlaczego warto porzucić świat biznesu na rzecz kuchni, jak zacząć żyć zdrowo oraz co z kuchni tajskiej warto zaszczepić w polskim podejściu do jedzenia ? Tego i wielu innych ciekawostek, dowiecie się z wywiadu z Darią Ładochą - autorką książki "W mojej tajskiej kuchni". Smaker: Jak zaczęła się Pani przygoda z gotowaniem? Studiowała Pani dziennikarstwo - jak to się stało, że wybrała Pani jednak inną drogę życiową? Daria Ładocha: Moja droga zawodowa przebiegała dość różnorodnie i intensywnie....