• Informacje na temat:

    pasta kanapkowa z oliwek

Przepisy na temat: pasta kanapkowa z oliwek
  • Pasta oliwkowa

    Pasta kanapkowa z oliwek jest zdrowa, smaczna i aromatyczna. Doskonała na śniadanie w śródziemnomorskim stylu.

  • Kolorowe pasty do chleba

    Za sprawa past kanapkowych, przygotowywanych z dodatkiem warzyw, możemy dostarczyć naszemu organizmowi cennych składników mineralnych. Pasta z burakiem to pozyskiwanie żelaza, kwasu foliowego(...), blendujemy na bardzo gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i posypujemy czarnuszką. Pistacjowa pasta według przepisu Magdaleny Gembackiej, autorki książki "Więcej warzyw na talerzu", ma fantastyczny smak...

Artykuły na temat: pasta kanapkowa z oliwek
  • Zdrowy tłuszcz?

    ...najmłodszych. Świetnym pomysłem jest też pasta kanapkowa przygotowana na bazie makreli. Wystarczy oczyścić ją z ości, dodać awokado (jedno z najcenniejszych źródeł tłuszczu roślinnego), kilka zielonych oliwek i sok z cytryny. Całość zblendować na jednolitą masę kremową. Pasta dobrze się smaruje i doskonale smakuje z pieczywem. Kanapki warto dodatkowo wzbogacić listkami pietruszki, pozbędziemy się w ten...

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Ciecierzyca: pyszna i zdrowa

    ...wariantów jest humus: pasta kanapkowa. Do jego wykonania potrzebujemy: 250 gramów ugotowanej cieciorki, 150 gramów pasty tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, wodę, trzy ząbki czosnku. Wszystkie(...) przykład wkładając ją na kilka minut do zamrażalnika. Humus świetnie sprawdza się jako pasta do chleba, ale z powodzeniem możemy serwować go na przykład z kaszą gryczaną: połączenie korzystne nie...

  • Co dają nam dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie? Zobaczmy! Już dwie łyżki oliwy poprawiły wyniki badanych.     Fot. 123RF.COM/PICSEL Według badań (1), dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Przebadano niemal 200 ochotników, a po 3 tygodniach stosowania stwierdzono korzystne zmiany w składzie krwi. Poziom markerów stresu oksydacyjnego się obniżył, zmniejszył się poziom trójglicerydów, a stosunek cholesterolu HDL...

  • ...: niektórzy alergicznie reagują na oliwę z oliwek, inni nie wyobrażają sobie dań z olejem lnianym. Dla nich, choć nie tylko dla nich, dobrym rozwiązaniem będzie np. klasyczny rafinowany olej rzepakowy...

  • Oliwa z oliwek jest ceniona nie tylko w kuchni. Z uwagi na dużą zawartość składników odżywczych, jest szeroko używana w kosmetyce. Szeroko omawiane są także jej właściwości prozdrowotne. Oliwa z oliwek może mieć zastosowanie nie tylko w kuchni/123rf/PICSEL Wolna od konserwantów i sztucznych substancji ma dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę każdego z nas. Nic dziwnego, że jest jednym z podstawowych składników używanych w tak zwanej diecie śródziemnomorskiej, uważanej za skuteczny sposób na...

  • ​Potrawy dla osób z objawami alergii pokarmowej

    ...trwania diety eliminacyjnej należy określać indywidualnie dla każdego chorego. W związku z tym, że bardzo ważne jest to, co jemy, pasta na bazie bakłażana i serka koziego to idealna propozycja na(...) słodkiemu posmakowi. Przepis na śniadanie   Pasta z bakłażana (1 porcja) Czas przygotowania: 30 min Poziom trudności: łatwe  Białko: 17,8 g,  tłuszcze: 25,7 g, węglowodany: 73,1

  • Na temat oliwy z oliwek powstało wiele mitów. Mówi się, że nie wolno na niej smażyć, a gorzkawy smak oznacza, że się przeterminowała. To oczywiście nieprawda. Warto więc dowiedzieć się, jak właściwie stosować oliwę w kuchni, by pełnymi garściami czerpać z jej dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Oliwa tłoczona z bardziej dojrzałych oliwek będzie miała łagodniejszy smak, ale mniejszą ilość cennych witamin i polifenoli / materiały prasowe Oliwa jest tłuszczem uniwersalnym kulinarnie - można...

  • Modne oleje zamiast suplementów

    Na pewno nieraz słyszałaś, jak zdrowa jest oliwa z oliwek czy nasz swojski olej rzepakowy tłoczony na zimno. Ale nie tylko one! Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się dużo mniej znane(...)), są podatne na utlenianie, więc używaj ich bez podgrzewania, by nie straciły swoich cennych właściwości. Olej z awokado Został uznany za największego konkurenta oliwy z oliwek. Podobnie jak ona...

  • Była znana już w czasach biblijnych. Od tamtego czasu jej gałązka jest dla nas symbolem pokoju i pojednania. Oliwka nie bez powodu była i jest tak ważna - jej właściwości zupełnie nie pasują do niepozornego wyglądu. Fot. 123RF/Picsel Uprawa drzewek oliwnych sięga 5-6 tys. lat wstecz. Najliczniejsze dowody na to znaleziono w Syrii, Palestynie i na Krecie. Dziś na gaje oliwne można się natknąć we Włoszech, Grecji czy Francji. Największym producentem oliwek jest Hiszpania. Oliwka zawiera ok. 36...