• Informacje na temat:

    pasta do jajek pikantna

Przepisy na temat: pasta do jajek pikantna
  • Trójkolorowe kanapki  z pikantną pastą rybną

    ...1. Odlej sos z tuńczyka. Ogórki i jajka posiekaj (pół jednego białka odłóż do dekoracji). W misce wymieszaj rybę, ogórki, twarożek, jajka i musztardę. Przypraw solą. 2. Kromki przytnij do kształtu rybek. Posmaruj pieczywo przygotowaną pastą. Złóż razem po dwie, tak aby na górnej pasta była na wierzchu. 3. Marchewki obierz, umyj i pokrój wzdłuż w cieniutkie plasterki. Ułóż je na wierzchu...

  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    ...z ciecierzycy.  - Tak, jest to danie śniadaniowe. Ciecierzyca i pasta harissa są stałymi elementami w prawie każdym przepisie lablabi, ale dostosowanie tej prostej, rozgrzewającej duszę zupy zależy...

  • Pikantne smarowidła do kanapek

    Orzechowy twarożek na ostro Do malaksera wrzuć 10 dag orzechów włoskich. Dodaj 25 dag chudego twarogu i 2–3 łyżki jogurtu naturalne go. Zmiksuj. Posól. Przypraw na pikantnie ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz mielonym imbirem. Cytrynowa pasta z tuńczyka Puszkę tuńczyka osącz z zalewy, rybę rozdrobnij widelcem. Jabłko obierz, oczyść, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj...

  • Pasty do kanapek - przepisy

    ...też dodać kilka suszonych pomidorów osączonych z zalewy). Masę wymieszaj z oliwą z oliwek – dodaj jej tyle, by powstała łatwa do rozsmarowania pasta. Tapenadę przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Pasta jak pasztet Zostało ci z obiadu trochę smażonej wątróbki? Albo mięso z gotowania wywaru? Świetnie! Zmiksuj je w blenderze lub przepuść przez maszynkę. Połącz z zeszkloną na maśle posiekaną cebulą...

  • Jajka nadziewane pastą

    Składniki na 10 porcji: - 10 jajek ugotowanych na twardo, - 6 łyżek majonezu, - pół pęczka natki pietruszki, - 2 łyżki przecieru pomidorowego, - szczypta szafranu, - pół łyżeczki curry, - sól, biały pieprz, - papryka żółta i czerwona, - pomidor, bazylia. Przygotowanie: Jajka obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć, po czym przetrzeć je przez sitko. Natkę drobno...

  • Jajka na świątecznym stole

    ...kiszonego. Jajka umieścić w pomidorowych gniazdkach. Brzegi pomidorków posypać rzeżuchą. Pomidory ustawić na półmisku przybranym rukolą. Jaja z łososiem Składniki na 20 porcji: - 10 jajek ugotowanych na twardo, - pasta łososiowa (z tubki), - średni słoiczek koreczków helskich, - sól, pieprz, - 5 cieniutkich plastrów wędzonego łososia, - kapary (mały słoiczek), - 2 cytryny, 2 łyżki majonezu...

  • Tahini - przełamie każdą słodycz

    Nie ma hummusu bez tahini - to zwykle z tą przekąską łączymy pastę z prażonych ziaren sezamu. Anna Jones zapewnia jednak, że jedwabista pasta sezamowa doskonale sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jaki i słodkich wypiekach.

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane...

  • Te przekąski na pewno zrobią furorę!

    .... Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Na blachę wykładamy papier, a następnie nachosy. Pieczemy około 15 minut. Pasta fasolowa: Nachosy możemy podać na przykład z lekko pikantną pastą fasolową. Robimy ją...

  • Rzodkiewka na wiosnę

    Choć rzodkiewka jest dość pikantna, warto przyzwyczaić smyka po 1. roku życia do jej obecności na stole. Niektóre maluchy lubią chrupać czerwone kulki do kanapek, ale czasem można je też zetrzeć na tarce i dodać do pasty z jajka lub twarożku. Warto pamiętać, że warzywa te zawierają potas i sporo związków siarki. Pomagają też przy niestrawność i pobudzają apetyt.

Artykuły na temat: pasta do jajek pikantna
  • Marynowane roladki śledziowe z chili i czosnkiem na miodowo-orzechowych placuszkach kukurydzianych

    Pyszna pikantna-słodka przystawka:)

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Naleśniki, jakich nie znałaś

    Najczęściej robimy je na słodko. Ale pysznie smakują też pikantne.

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • Jak ograniczyć podjadanie w ciągu dnia?

    Odpowiednio zbilansowane śniadanie sprzyja kontroli masy ciała. Jeśli zatem zastanawiamy się, co powinno znaleźć się w porannym menu, naukowcy sugerują, aby sięgnąć po produkty wysokobiałkowe. To pozwala ograniczyć uczucie głodu w dalszej części dnia.

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Mit: Jajka należy myć zanim włożymy je do lodówki Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich...

  • Nie rób tego wątrobie

    Zrezygnować z potraw wzdymających i pikantnych, dodawać do dań przyprawy żółciopędne (tymianek, majeranek, miętę, oregano). Jeść jajka (na miękko), a nabiał wyłącznie chudy - twarogi, jogurty i kefiry.  Na śniadanie dwie kromki bułki paryskiej, dwa  jajka na półmiękko, pomidor, kawa albo pasta z dorsza z koperkiem, chleb pszenny, herbata.  Drugie śniadanie. Mus owocowy z malin, jabłek...

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Chociaż jajka możemy przechowywać stosunkowo długo, nie możemy robić tego w nieskończoność. Wraz z upływem czasu zmieniają się ich właściwości, smak i wygląd. Kupując jajka w sklepie koniecznie zwracajmy uwagę na datę minimalnej przydatności do spożycia umieszczonej na...

  • Kwiaty na talerzu. Jak je suszyć i jeść?

    ​Polne kwiaty zrywaj z dala od dróg i fabryk. Ogrodowe nie powinny być nawożone ani pryskane. Zbieraj tylko zdrowe okazy, bez przebarwień. Najlepiej rób to rano, gdy opadnie rosa, lub późnym popołudniem, nim zdążą się pozamykać.

  • Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, które przydadzą się podczas świątecznych przygotowań i na pewno zrobią wrażenie na gościach. Jajka w towarzystwie sosów Dobrym pomysłem będzie przygotowanie przystawek z jajami w roli głównej. W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego,...