• Informacje na temat:

    pasta do faszerowania makaronu

Przepisy na temat: pasta do faszerowania makaronu
  • Święta po włosku

    ....   Sosy : ragu, blolognese, sosy warzywne   Nadziewane: Najpopularniejsza nadziewana pasta to oczywiście ravioli, które może być okrągłe lub kwadratowe, zwykle wypełnione serowym, mięsnym, rybnym(...) - pierożki wielkości orzecha lub mazzelune półksiężyce podobne do naszych pierogów. Faszerowaną pasta podaje się zwykle z sosem maślanym lub na bazie oliwy, tak aby nie zabić smaku farszu, ale go podkręcić...

  • Włoskie przysmaki - szybkie i proste!

    ...g makaronu spaghetti. Sposób przygotowania: Pestki słonecznika zgrilluj na patelni - dzięki temu będą bardziej chrupkie. Następnie umieść je w wysokim naczyniu razem z posiekaną pietruszką, ząbkiem...

  • Proste przepisy na smakowite potrawy

    Na śniadanie, obiad lub kolację. Przygotujesz je w mniej niż godzinę.

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami, przenieśmy się na chwilę na Wigilię do Italii.

Artykuły na temat: pasta do faszerowania makaronu
  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    .... Stąd między innymi w kuchni Kalabrii obecna jest pasta nduja - mieszkanka wieprzowego tłuszczu i pikantnej papryki. Brzmi źle, ale jest absolutnie wspaniałe! Używane na przykład jako baza sosu do makaronu. Kiedy ktoś pisze "oliwa z oliwek", denerwuję się, że nie ma oliwy z czegoś innego i to "masło maślane", ale może się mylę? - Włosi mówią dosłownie "olej z oliwek", więc pewnie dlatego tak...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...czwartą talerza zarezerwuj dla węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego makaronu, a drugą ćwiartkę dla produktów białkowych. Sprytne sztuczki podczas gotowania Makaron gotuj al dente(...) Przygotuj wieczorem i wstaw do lodówki. Śniadanie to dla ciebie najważniejszy posiłek dnia. Nie wolno o nim zapominać! Pomoże utrzymać stężenie glukozy we krwi na wyrównanym poziomie. Pasta...

  • Faszerowane warzywa to jeden z najlepszych pomysłów na szybki, letni obiad dla całej rodziny. Sprawdzą się doskonale, gdy nie masz ochoty na spędzanie w kuchni długich godzin. Fot. 123RF/Picsel Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Latem w sklepach znajdziemy mnóstwo sezonowych warzyw, które idealnie nadają się do podania w ten sposób. Jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do...

  • Grecka uczta

    .... z chrupiącą bagietką pełnoziarnistą. Zapiekanka pasticcio Składniki na 4-6 porcji: 35 dag makaronu długie cienkie rurki, sól, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, 60 dag mieszanego mielonego mięsa(...), pieprzu i gałki muszkatołowej. Roztrzepać widelcem. Starty ser gouda i parmezan wymieszać. 2/3 mieszanki serowej dodać do makaronu. Wlać przyprawione jajka i dobrze wymieszać. Formę żaroodporną...

  • Gdy nadchodzi jesień, nabieramy ochoty na sycące i rozgrzewające dania. W tym wypadku nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak sezonowe, faszerowane warzywa. Oto kilka przepisów, które musicie koniecznie wypróbować. Fot. 123RF Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Początek jesieni daje nam w tej kwestii ogromny wybór, a jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do eksperymentowania z...

  • Dieta pomidorowa reguluje ciśnienie!

    ...krojonej szynki, skropione oliwą Podwieczorek: jogurt naturalny z truskawkami Kolacja: pasta z czterech suszonych pomidorów z garścią gotowanej cieciorki, dwie kromki razowego chleba...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • ... KARCZOCHY...

    ...... z obu stron ... A jak garnek to beda karczochowe przepisy ... najpierw pasta z karczochami ... pasta ... nie spagehetti ... i jest to pasta bianca czyli bez pomidorow. Na patelni(...) ... uwaga to jest zasada ... nie sos na makaron, a makaron na gleboka patelnie, gdzie przygotowuje sie sos lub sugo... pasta musi wchlonac w siebie sos ... chwile musi odpoczac pod przykryciem i juz mozna...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...