• Informacje na temat:

    pasta beszamel

Przepisy na temat: pasta beszamel
  • Mięsa zapiekane w pysznych sosach

    ...charakter. Wśród naszych propozycji znajdziesz takie, które same w sobie są kulinarnymi majsterszykami - cieszą nie tylko podniebienie, ale też wyglądają bardzo apetycznie. Aksamitny beszamel Przepis(...) czosnek, pasta curry albo starty chrzan. Pomidorowy na ostro Przepis podstawowy: Sparz 8-10 dojrzałych pomidorów. Zdejmij skórki i usuń pestki. Obierz i posiekaj 3 ząbki czosnku oraz 1 cebulę, usmaż je na...

  • Sezon na brukselkę

    ...garnka. Jeśli aromat się nie ulotni, zostanie w główkach i zdominuje smak. Sos beszamelowy Nie masz pomysłu na danie z brukselki? Zapiecz ją pod beszamelem. Ten klasyczny sos przyrządzisz, robiąc(...) rumianej zasmażki), zapiekać z sosami (idealnie komponuje się z porem, czosnkiem oraz śmietaną), a lekko obgotowaną - smażyć. Wierzchnie listki brukselki świetnie nadają się także do faszerowania pastami...

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ...beszamelem i piecze ok. 30 min w 180 st. Można go też smażyć w cieście naleśnikowym (bulwy kroimy w plastry ok. 1/2 cm grubości). Łodygi dodane do zupy razem z włoszczyzną sprawiają, że bulion jest...

Artykuły na temat: pasta beszamel
  • Por i cebula. Co warto o nich wiedzieć?

    ...smaczną bazą lub dodatkiem do zup, sosów oraz tart. Doskonale smakują duszone na maśle lub w śmietanie oraz zapiekane pod beszamelem. Kolor ma znaczenie Biała cebula, zwana też cukrową, to odmiana...

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Grajmy latem w zielone

    ..., gdzie do mielonego mięsa dodajemy podsmażone plasterki cukinii. Cukinia lubi być zapiekana, świetnie smakuje pod beszamelem, i może być pysznym daniem obiadowym. Czasy, gdy na widok szpinaku krzywiliśmy...

  • Czy mieliście kiedyś okazję jeść hummus? Albo inną warzywną pastę? Czy myślicie, że hummus to po prostu ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa? Chcemy Was przekonać, że nie tylko… Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową...

  • Cykoria - odchudza  i odmładza

    ...też zapiekana pod beszamelem lub duszona. Pyszna kawa z korzenia cykorii Korzeń używany jako składnik kawy zbożowej jest bogaty w witaminy, mikroelementy oraz inulinę (naturalny prebiotyk). Napój...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...

  • Diety na ładny wygląd i dobry nastrój

    ...banan. Kolacja • Brokuły pod beszamelem. • Sałatka z ryżem brązowym, kukurydzą, ananansem i kurczakiem. Ważne dla zdrowia Produkty, które korzystnie wpływają na urodę i nasze samopoczucie, mają...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Bez śniadania ani rusz - to hasło, powtarzane nam od dziecka jak mantra, jest głęboko zakorzenione w naszej świadomości. Pierwszy poranny posiłek to jednocześnie pierwszy solidny zastrzyk energii na cały...