• Informacje na temat:

    pascha tradycyjna

Przepisy na temat: pascha tradycyjna
  • Pascha

    Tradycyjny przepis.

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    Najbardziej słodkie dania wielkanocne pochodzą z Podlasia. Poza mięsnymi przysmakami, na świątecznym stole w tej części Polski muszą pojawić się liczne ciasta. Najpopularniejszym z nich jest pascha - wypiek na bazie twarogu i bakalii, smakiem trochę przypominający sernik. W odróżnieniu od znanych w całym kraju wielkanocnych ciast, pascha ma kształt stożka. Poza tym serowym specjałem, w świątecznym...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...regionalne słodkości. Najpopularniejszym deserem jest pascha - wypiek na bazie twarogu i bakalii, nieco przypominający w smaku sernik. Na kształt stożka i serwuje się ją na zimno. Oprócz tego na(...) lub świeżo wędzonej rybie. Na Pomorzu popularnym wielkanocnym daniem jest również szynka w cieście na ciepło i na zimno, a na deser - młodzowy kuch z kruszonką, czyli tradycyjna drożdżowa baba...

  • Sernikobrownie z wiśniami

    Klasyka zawsze dobrze "smakuje", dlatego na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych słodkości takich jak mazurek, pascha czy babka wielkanocna. Dla tych, którzy lubią poeksperymentować w kuchni, a dodatkowo są łasuchami "sernikowego szaleństwa" marka Mój Ulubiony przygotowała przepis na Sernikobrownie z wiśniami. Kompozycja puszystego twarożku z odrobiną ciasta czekoladowego i wiśni to...

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    ...pozycją w menu jest również pascha oraz szołdra, czyli szynka wędzona. Nie można zapomnieć o sękaczu, którego nie trzeba przedstawiać miłośnikom regionalnych wypieków. Królową wielkanocnych potraw jest...

  • ​Zapach greckiej Wielkanocy

    ..., smarujemy roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i posypujemy płatkami migdałów. Do każdego zawiniętego ciasta wkładamy wcześniej ugotowane i zabarwione jajko. Pieczemy przez około 40 minut. Kalo Pascha...

Artykuły na temat: pascha tradycyjna
  • Tradycyjna pascha z karmelem

    Wolisz tradycję czy stawiasz na kulinarne eksperymenty? W te święta nie zabraknie ci inspiracji

  • Pascha to tradycyjna wielkanocna potrawa, która przyszła do nas ze wschodu, ale już na tyle dobrze zadomowiła się w polskiej tradycji kulinarnej, że niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez jej udziału. Podpowiadamy, jak w kilku krokach przygotować ten z pozoru trudny deser. Fot. materiały prasowe Składniki: · 1 kg sera białego, zmielonego 3 razy · 200 g masła (miękkiego) · 3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków · 4 żółtka · 1 op. cukru waniliowego · 100 g pistacji Kresto · 50 g...

  • Tradycyjna pascha

    Twaróg owiń gazą, zwiąż, zawieś nad garnkiem i pozostaw na całą noc, aby osączyć go z serwatki. Następnego dnia masło roztop, ostudź i dodaj jajka, śmietanę...

  • Tradycyjna potrawa wielkanocna w nieco innym wydaniu. Jak wam się podoba taki przepis na paschę, wypróbujecie? Ciasto kruche70 g masło35 g cukier puder1 g sól25 g jaja100 g mąka pszenna30 g mąka migdałowa Utrzeć pierwsze trzy składniki. Dodać jaja i dwie mąki. Wyrobić ciasto i schłodzić. Rozwałkować i wyciąć dwa kwadraty większe niż rozmiar formy. Odpiec dwa spody na blaszce. Po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, dociąć do rozmiaru formy. Masa żelatynowa 150 g woda30 g żelatyna 180 bloom...

  • Wielkanoc z Kasią

    Puszyste babki, kruche mazurki, a może pascha? Jakie słodkie przysmaki w tym roku zagoszczą na waszym wielkanocnym stole? Garścią inspiracji na świąteczne ciasta i szczyptą ciekawostek o wielkanocnych tradycjach podzieliła się z nami marka Kasia.

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    ...warzywkami (unikaj tych konserwowanych). Przyprawione lekkim sosem winegret, świeżymi ziołami i posypane kiełkami zamienią się we wzorowe dietetyczne danie! Żurek: Tradycyjna zupa na medal Ugotowany na(...) zamień na włoszczyznę i jajko ugotowane na twardo.  Zupę koniecznie przypraw majerankiem. Pascha i sernik dla liczących kalorie Od zawsze pyszniły się na twoim stole? Niech tak pozostanie! Do ich...

  • Mazurek, sernik, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi, jak pyszne desery. Babka - królowa świątecznego stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie...

  • ​"Tele Tydzień" z dodatkiem kulinarnym

    11. wydanie "Tele Tygodnia" pojawiło się w kioskach w poniedziałek 14. marca br. z dołączonym dodatkiem kulinarnym "Tradycyjne Polskie Smaki Wielkanocy".

  • W pocie czoła, specjalnie dla Was, przygotowujemy kolejną książkę kucharską. Jak nie trudno się domyślić tematyka związana będzie ze zbliżającymi się świętami Wielkiej Nocy. Fot. 123RF/Picsel Pisanie powoli staje się świątecznym - i nie tylko - obyczajem redakcji Smakera.   Mamy nadzieje, że i tym razem nasze dzieło przypadnie Wam do gustu. Mały przedsmak tego co będzie się w niej znajdowało przedstawiamy już dzisiaj! Po pierwsze, jeśli macie manualne zdolności z pewnością spodoba Wam się...