• Informacje na temat:

    pascha bez gotowani

Przepisy na temat: pascha bez gotowani
  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...w 170 st. C. Jajka bez pęknięć: Jak ugotować jajko, aby nie pękło i ładnie obierało się ze skorupki? Przed gotowaniem czubek jajka nakłuj igłą, a do wody dodaj szczyptę soli. Ziemniaki w żurku(...) gęsto wykałaczką. Wypływający tłuszcz nie uszkodzi osłonki i podasz kiełbasę bez pęknięć. Chrupiąca skórka: Jeśli chcesz, by kiełbaska była lśniąca oraz chrupiąca, 10 min przed końcem pieczenia...

  • Nie potrafię sobie bez niej wyobrazić wielkanocnego stołu.

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Są potrawy, które bez względu na region rządzą na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Do nich należy między innymi żurek, biała kiełbasa czy słodkie mazurki. Inne dania są specyficzne dla konkretnego regionu. Co jada się na śniadanie wielkanocne w różnych rejonach Polski?

  • Smaczny pomysł na "Pascha z bakaliami"

  • Wielkanoc

    ......nie byłaby udana bez bab i mazurków! Ale nie poprzestawaj na klasyce. Tym razem wypróbuj też nowe pomysły Magdy Gessler na świąteczne słodkości!

  • Przepis wart wypróbowania: "Wyśmienita pascha"

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...występować w dwóch wersjach - jako całe pęta lub w formie pokrojonej. Bez względu na to, na którą opcję zdecyduje się gospodyni, dalsze działania związane z przygotowaniem dania są takie same.  Mięso należy(...) Najbardziej słodkie dania wielkanocne pochodzą z Podlasia. Poza mięsnymi przysmakami, na świątecznym stole w tej części Polski muszą pojawić się liczne ciasta. Najpopularniejszym z nich jest pascha...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pascha bakaliowa z pomarańczową nutą"

  • Pascha ma jedwabistą konsystencję wprost rozpływającą się w ustach. Nie może jej zabraknąć wśród wielkanocnych słodkości.

  • Bez pieczenia, fenomenalne bakaliowe ciasto /deser, w smaku nieco przypomina sernik na zimno ale jest o niebo lepsze. Wykorzystuję nasiona chia, aby ciasto stężało, bo z tradycyjnego przepisu wywalam masło, tonę cukru, rodzynki i kandyzowane owoce. To jedna z moich słodkości z miłości, nie tylko na wiosenne święta.

Artykuły na temat: pascha bez gotowani
  • Wielkanoc z Kasią

    Puszyste babki, kruche mazurki, a może pascha? Jakie słodkie przysmaki w tym roku zagoszczą na waszym wielkanocnym stole? Garścią inspiracji na świąteczne ciasta i szczyptą ciekawostek o wielkanocnych tradycjach podzieliła się z nami marka Kasia.

  • Pascha to tradycyjna wielkanocna potrawa, która przyszła do nas ze wschodu, ale już na tyle dobrze zadomowiła się w polskiej tradycji kulinarnej, że niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez jej udziału. Podpowiadamy, jak w kilku krokach przygotować ten z pozoru trudny deser. Fot. materiały prasowe Składniki: · 1 kg sera białego, zmielonego 3 razy · 200 g masła (miękkiego) · 3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków · 4 żółtka · 1 op. cukru waniliowego · 100 g pistacji Kresto · 50 g...

  • Wielkanocne delicje

    Pascha, parzona baba, ciasteczka zdobione jak pisanki to pracochłonne słodkości. Ale trud ich przygotowania wynagrodzi niepowtarzalny smak.

  • Sztandarowa technika gotowania kuchni azjatyckiej. Potrzebujemy: woka, dowolnych składników, planu oraz jego precyzyjnego wykonania. Fot. 123RF/Picsel Przepis nie jest nam potrzebny. Stir-fry to technika zakładająca szybkie obsmażanie pokrojonych drobno warzyw tak, by były chrupiące i lekko surowe. Możemy dodawać do nich mięso, ryby, makaron, ryż i w zasadzie dowolne przyprawy. To doskonały pomysł, na szybkie wykorzystanie tego, co mamy w lodówce, nawet bez pomysłu na konkretną potrawę....

  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    ...wspomagają perystaltykę jelit, przywracają równowagę flory bakteryjnej i zapobiegają niestrawności. Będziesz zdrowsza! Gdy czysty żur podasz bez śmietany, a z czosnkiem, chrzanem, jajkiem i ew. chudą(...) zadbasz o prawidłowy poziom cholesterolu. Galareta wzmocni włosy i paznokcie Dzięki długiemu gotowaniu nóżek kurzych lub wieprzowych, z których przygotowuje się wielkanocną galaretę, wytwarza się...

  • Sernik to król ciast. Jednak latem mało kto ma ochotę uruchamiać piekarnik, aby przygotować taki deser. W takim wypadku z pomocą przychodzą nasi użytkownicy, którzy sztukę robienia ciast bez pieczenia opanowali do perfekcji. Fot. 123RF/Picsel Biorąc pod uwagę popularność tego przysmaku szacuje się, że jego odmian jest około 1000. Jedne różnią się rodzajem użytego sera, inne dodatkami, obecnością spodu lub jego brakiem, a także temperaturą, w jakiej jest podawany. Miłośnicy tego ciasta z...

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    ...! Wypieki w wersji light Trudno wyobrazić sobie święta bez mazurka czy baby... Nie musisz z nich rezygnować, tylko zamiast baby drożdżowej na maśle, upiecz znacznie lżejszą, piaskową. Nie oblewaj jej lukrem(...) zamień na włoszczyznę i jajko ugotowane na twardo.  Zupę koniecznie przypraw majerankiem. Pascha i sernik dla liczących kalorie Od zawsze pyszniły się na twoim stole? Niech tak pozostanie! Do ich...

  • Kontynuacja bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy” z przepisami na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dzięki tej książce na twoim bezglutenowym stole nie zabraknie żadnej świątecznej potrawy! Kalendarz aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną. Uszka i pierogi,...

  • Święto smaku

    ...chleba. Pascha (dla 6-10 osób) Czas przygotowania: 30 minut + noc, by stężała Poziom trudności: 1 Składniki: 250 g sera serwatkowego capri z Sierpca lub włoskiej ricotty, 250 g kwaśnego(...)Jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga (dla 6 osób) Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny na schłodzenie Poziom trudności: 1 Składniki: 6 ugotowanych na twardo jajek kurzych, 200 g filetu...

  • Jeśli przygotowanie sernika kojarzy ci się z długimi godzinami spędzonymi przy rozgrzanym piekarniku, przedstawiamy garść przepisów, które skutecznie rozprawią się z tym mitem. Fot. 123RF/Pcisel Najprawdopodobniej obecność serników na polskich stołach zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu, który sprowadził go wracając z odsieczy wiedeńskiej. Tak oto zawitał do kraju nad Wisłą, gdzie ochrzczono go mianem „sernika wiedeńskiego". Rozsmakowali się w nim krakowiacy i przystroili...