• Informacje na temat:

    papryki faszerowane kasza gryczana

Przepisy na temat: papryki faszerowane kasza gryczana
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną

    ...posypania gotowego dania), miętę, cebulę, sok z cytryny i połowę oliwy. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem, wymieszaj. 3 Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Umyj i osusz papryki. Odkrój z każdej górną część. Łyżeczką usuń ze środka pestki i błonki. Napełnij kaszą papryki. Przykryj je "kapeluszami" i posmaruj resztą oliwy. 4 Wyłóż półkę piekarnika papierem do pieczenia i ułóż na niej papryki. Wstaw do...

  • Pora na pomidora! Zobacz przepisy

    Faszerowane pomidory    Pomidory w tej postaci to znakomita, letnia przekąska. Wyrazistości smaku warzyw wypełnionych tym farszem dodaje ser pleśniowy. Składniki: 4 pomidory, 1 torebka kaszy gryczanej, 1 mała papryka, 1 cebula, opakowanie serka pleśniowego typu camembert, 2 łyżki czarnych oliwek, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, ulubiona przyprawa - np. rozmaryn (łyżeczka...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...wymieszaj. Pozostaw na noc w lodówce.  2. Rozgrzej olej, zrumień skrzydełka. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej marynatą, dodaj kukurydzę, pokrojone papryki i posiekaną cebulę. Piecz pod...

Artykuły na temat: papryki faszerowane kasza gryczana
  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ..., miodu, włoskich orzechów, gotowanego pęczaku, jajek i przypraw: soli, tymianku, pieprzu i mielonej papryki. Alternatywą dla farszu orzechowego jest też w  tym przypadku grzybowy - połączony z kaszą...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...pierogów lub faszerowanej papryki. MODNA JAGLANA: Oczyszcza organizm. Poprawisz dzięki niej kondycję włosów, skóry i paznokci, osłabionych o tej porze roku. To zasługa zawartej w niej krzemionki(...) nimi dania z białej mąki lub ziemniaków szczególnie, jeśli jadacie je w postaci gotowych produktów, np. kopytek czy frytek. NAJZDROWSZA GRYCZANA: Nie zakwasza organizmu. Działa rozgrzewająco. Jest...

  • Faszerowane warzywa to jeden z najlepszych pomysłów na szybki, letni obiad dla całej rodziny. Sprawdzą się doskonale, gdy nie masz ochoty na spędzanie w kuchni długich godzin. Fot. 123RF/Picsel Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Latem w sklepach znajdziemy mnóstwo sezonowych warzyw, które idealnie nadają się do podania w ten sposób. Jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do...

  • Obiad na ryżowo

    Papryki faszerowane ryżem Składniki na 4 porcje: 50 g ryżu, 4 duże papryki, 2 cebule, suszony tymianek, 100 ml śmietany 30 proc., po 250 g mielonej wołowiny i wieprzowiny, 400 ml pokrojonych pomidorów z konserwy, 2 jajka, bułka tarta, 2 łyżki oleju, sól, pieprz 1. Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Papryki opłukać, odkroić czubki z ogonkiem, usunąć nasiona. Cebule obrać, posiekać...

  • Gdy nadchodzi jesień, nabieramy ochoty na sycące i rozgrzewające dania. W tym wypadku nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak sezonowe, faszerowane warzywa. Oto kilka przepisów, które musicie koniecznie wypróbować. Fot. 123RF Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Początek jesieni daje nam w tej kwestii ogromny wybór, a jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do eksperymentowania z...

  • Biały ser w roli głównej

    Faszerowane conchiglioni z sosem Składniki na 4 porcje: 16 sztuk makaronu conchiglioni (bardzo duże muszle), 25 dag sera ricotta (ew. mielony tłusty twaróg), 20 dag pieczarek, 6 dag szynki, 2 małe cebule, po 1/2 czerwonej i żółtej papryki, pół szklanki tartego parmezanu lub innego żółtego sera, 3 łyżki masła, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz Na sos: puszka pomidorów w zalewie (20

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Użytkownicy Smakera mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je na świątecznym stole. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Wśród nich szczególną popularnością cieszą się faszerowane jajka, które idealnie sprawdzą się w roli świątecznej przekąski. Co bardzo ważne, ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a wymyślenie...

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Użytkownicy Smakera mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je na świątecznym stole. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Wśród nich szczególną popularnością cieszą się faszerowane jajka, które idealnie sprawdzą się w roli świątecznej przekąski. Co bardzo ważne, ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a wymyślenie...

Wideo na temat: papryki faszerowane kasza gryczana
  • Dynia, kabaczek i cukinia

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Ania Starmach przygotowała potrawy z jesiennych warzyw. Gwiazda przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz makaron z dynią, pomidorami i boczkiem. – Przygotowując te warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – zaznaczyła Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy takie jak czosnek, czy papryka, to przemieniają się cudownie – dodała. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Jakie dania można przygotować z różnych rodzajów kaszy?

    Blogerka kulinarna Agata Jędraszczak zaprezentowała ciekawe dania z różnymi rodzajami kaszy: risotto z kaszy z prawdziwkami, pierogi z kaszą gryczaną i serem, waniliową kaszą manną z jabłkami, paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną oraz pudding z kaszy manny i czekolady. - Kasza może być pyszna, zdrowa, szybka do przyrządzenia, lubią ją dzieci i dorośli, może być na słodko i na wytrawnie