• Informacje na temat:

    papryka z mielonym i kaszą gryczaną

Przepisy na temat: papryka z mielonym i kaszą gryczaną
  • Pierogi z kaszą gryczaną

    Składniki 4-6 porcji: - 1,5 szklanki mąki, - 1 żółtko, - 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, - duża cebula, - 25 dag twarogu, - 10 dag wędzonej słoniny, - 1/2 szklanki śmietany 18 proc., - mielona słodka papryka, - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli, ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć, aby nie obeschło. 2. Posiekać cebulę...

  • Smaczne i bardzo zdrowe danie, polecam je szczególnie dzieciom i osobom dbającym o swoje zdrowie. Łatwe do przygotowania.

  • Co kryje w sobie kasza jaglana?

    O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą nawet z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyle kasza jaglana dla wielu jest zagadką, choć(...) posiekany czosnek, po czym dołóż cukinię i paprykę. Duś, nie podlewając wodą, aż warzywa staną się przezroczyste i miękkie, ale zachowają jędrność. Wówczas wymieszaj je z kukurydzą i kaszą, dopraw...

  • Pamiętajmy o kaszach:). Dziś na tapecie gryczana niepalona. Mniej intensywna w smaku od jej popularniejszej koleżanki. Do tak przygotowanych kotletów wystarczy surówka/sałatka i mamy pełnowartościowy obiad.

  • Fioletowe łódeczki z mięsem i owocem granatu

    Składniki dla 4 osób: 2 bakłażany 20 dag mięsa mielonego wołowego pół szklanki kaszy gryczanej łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta chilli czerwona papryka 4 łyżki pestek(...) 200°C. Zagotuj osoloną szklankę wody z łyżeczką oleju, wsyp kaszę, przemieszaj. Zmniejsz gaz, gotuj kwadrans na wolnym ogniu pod przykryciem, zdejmij z ognia. Garnek z kaszą zawiń w ciepły koc, odstaw...

  • Smaczna odmiana mielonego, należy pamiętać aby dobrze je doprawić, polecam :-)

  • Gołąbki z młodą kapustą

    ...posiekaną cebulę i seler, starty imbir, bułkę oraz jajko i natkę pietruszki. Dopraw na pikantnie solą, pieprzem i mielonymi paprykami, dokładnie wymieszaj.  3. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki...

  • Propozycja na danie pełne smaków i aromatów, zarówno w części wegańskiej dania, jak i tej przeznaczonej dla koneserów mięsa. Całość jest bardzo pożywna i sycąca. Papryka jest delikatna, a mięso miękkie, bardzo soczyste i otulone gryczano - pomidorową kołderką.

  • Lekkie menu na upały

    Radzimy, według jakich zasad układać letni jadłospis, by dzieci nawet jedząc mniej, nie jadły... mniej zdrowo.

  • W liściach kapusty nietypowy farsz schowałam. Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe.

Artykuły na temat: papryka z mielonym i kaszą gryczaną
  • Nasza kasza gryczana

    ...się z mielonym mięsem - zrobisz z niej pyszne kotlety gryczane z ziołami i czosnkiem. Pyszne kaszotto  Podsmaż na oliwie posiekany czosnek i pora w talarkach. Dodaj filet z kurczaka pokrojony w małą kostkę, dopraw solą, pieprzem, oregano i dokładnie obsmaż. Wsyp suchą kaszę gryczaną, wymieszaj składniki i smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion i gotuj przez 5 minut pod przykryciem. Dodaj drobno...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Co kryje w sobie kasza jaglana?

    O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyle kasza jaglana dla wielu jest zagadką, choć jeszcze 100(...) się przezroczyste i miękkie, ale zachowają jędrność. Wówczas wymieszaj je z kukurydzą i kaszą, dopraw pieprzem, rozmarynem i sosem sojowym. Następnie przykryj i trzymaj na płytce około 8 minut. Podawaj...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Smakołyki z gryki

    Można ugotować kaszę gryczaną na sypko i podać z sosem. Ale można też zrobić z niej prawdziwe dzieło sztuki.

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Co zamiast mięsa?

    ...graham.  II śniadanie:  sałatka z kaszą pęczak, z kiełkami, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i oliwą, posypana natką pietruszki i pestkami dyni.  Obiad:  zupa krem z zielonych warzyw (brokuł...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ...produktów węglowodanowych w ogóle. Należy zastąpić je np. ryżem, kaszą gryczaną i jaglaną, aby nie pojawił się niedobór błonnika, witamin z grupy B czy białka roślinnego. Częściej gotuj ryż, używaj...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich...