• Informacje na temat:

    papryka smażona na oleju do słoików

Przepisy na temat: papryka smażona na oleju do słoików
  • Lekkie sałatki z pomidorami

    .... Wymieszaj z dolewaną partiami oliwą. 2. Kurczaka oczyść, umyj, osusz. Parmezan wymieszaj z papryką, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oleju. Wetrzyj w mięso, odłóż na 30 minut. Mięso oczyść z marynaty(...). Rukolę opłucz, osusz, ułóż na półmisku, dołóż pomidorki i kapary. Mięso osącz z marynaty, usmaż na 2 łyżkach oleju. Ułóż na warzywach, skrop sosem. Ratatouille w koszyczkach Sposób...

  • Pierś z kurczaka z marynowaną papryką

    ..., - kilka gałązek ziół: rozmarynu, tymianku, - 2 szklanki octu spirytusowego, - 7 szklanek wody, - 4 łyżki cukru, - 4 łyżki oleju, - 1,5 łyżki soli, - olej do smażenia Przygotowanie(...) gwintu. Gwint dokładnie wytrzeć i słoiki zakręcić. Słoiki układać w szerokim garnku, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować ok. 20 min. Po tym czasie słoiki...

  • Ryba po japońsku - Agnieszka

    ...600g filetów (dorsz, morszczuk ? bez ości), 4 cebule, 1 słoik papryki konserwowej, 1 słoik ogórków konserwowych, olej do smażenia; na ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 0,5 szklanki mleka, na zalewę: 2 szklanki wody, 4 łyżeczki ketchupu, 0,5 szklanki oleju, 3 łyżki octu, 1 mały koncentrat pomidorowy (puszka), 2 łyżki cukru...

  • Serbska pasta ajwar

    ...góra-dół). Upieczone papryki nakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do przestygnięcia. 3. Cebulę myjemy, obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na oleju aż do zrumienienia. Wtedy(...), w której wyczuwalne będą małe kawałeczki warzyw. Przekładamy ją do czystych słoików i pasteryzujemy ok. 30 min.

  • Propozycje na smaczne śniadanie, obiad i kolację

    Omlet neapolitański Sposób przygotowania 1. W misce roztrzep jajka, przypraw je solą, pieprzem i gałką. Cebulę obierz, pokrój, podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone pieczarki, posiekaną(...) chwilę na rozgrzanym oleju, mieszając. Zalej wodą, zagotuj. Dodaj pokrojone cebule, czosnek i paprykę. Przypraw listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.  2. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu...

  • Smaczny obiad na każdy dzień tygodnia

    ..., paprykę, bakłażan i pieczarki usmaż osobno na oleju. Kaszę odlej, ostudź, wysyp do miseczki. Dodaj ostudzone warzywa, pokrojone oliwki, listki mięty i bazylii.  3. Do słoiczka wlej ocet winny lub sok(...) 10 minut.  Zapiekanka z beszamelem Sposób przygotowania 1. Mięso, starte marchewki i pokrojoną drobno cebulę usmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw papryką, solą, pieprzem, zmiażdżonym ząbkiem...

  • Chrupiący Cezar

    Sposób przygotowania 1. Pierś podziel na połówki. Umyj i osusz. Natrzyj solą. Zioła wymieszaj z papryką, imbirem, dużą szczyptą pieprzu i z 2 łyżkami oleju. Posmaruj mięso. Odłóż na 30 minut.  2. Przygotuj sos: czosnek obierz, posiekaj. Żółtko roztrzep, wlej do słoika. Dodaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, czosnek i szczyptę soli. Słoik zakręć, energicznie potrząsaj, aż składniki dobrze się...

  • Warzywny gulasz na dziewięć sposobów

    .... Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Nałóż do słoików. Zakręć. Pasteryzuj ok. 10 minut. Wersja light Połowę oleju zamień na 10 dag czarnej soczewicy. Mocz ją 3 godz., a potem gotuj 40 minut(...)Jarska fasolka po bretońsku Sposób przygotowania: 1. Fasolę mocz ok. 12 godz. Potem zlej wodę. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij  w dużym garnku na oleju. Dołóż fasolę i zalej 2 l świeżej wody...

  • Karnawałowe potrawy

    .... Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Cebule pokrój w kostkę. Przysmaż na oleju, dodaj pieczarki, sól, pieprz, zrumień.  2. Na prostokątach ciasta układaj pokrojoną w kostkę fetę, nieco farszu...

  • Mięsa w sosie  z leśnymi grzybami

    ..., pieprzem, oprósz mąką, przemieszaj. Cebule obierz, grubo pokrój, zrumień na 1 łyżeczce rozgrzanego oleju. 2. W rondlu rozgrzej resztę oleju. Włóż mięso, zrumień je. Wyjmij, włóż grzyby, duś, aż się(...) 2 łyżkach oleju. Cebulę obierz, pokrój w plasterki, zrumień na reszcie oleju. Zrazy, cebulę i grzyby ułóż w garnku. Zalej grzybowym wywarem. Duś 70-90 minut. Wlej śmietanę. Zagotuj. Przypraw solą...

Artykuły na temat: papryka smażona na oleju do słoików
  • Papryka kusi

    ...z wywarem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę przelej na talerze, udekoruj papryką pokrojoną w paski. Papryka faszerowana sałatką Składniki na 3-4 porcje: 3-4 różnokolorowe strąki(...), 3 łyżki oleju, sól, pieprz. Strąki papryki umyj i osusz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 30 min, w połowie czasu strąki przewróć na...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Czerwona, żółta, zielona

    Sezon na paprykę w pełni. Zrób z niej wyśmienite dania! Inspiracje czerp z Bałkanów, Meksyku czy Węgier - tam papryka jest królową kuchni.

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Soczyste żeberka

    ...czosnku, 2/3 szklanki oleju, łyżka musztardy, łyżka cukru, łyżka soli, 2 łyżki przyprawy do mięs pieczonych i sosów. Przygotowanie: do miski wlej olej, dodaj musztardę i wymieszaj. Następnie wlej ocet(...) jabłkami, polej sosem. Żeberka z warzywami po prowansalsku Składniki: 1 kg chudych żeberek, 2 cukinie, papryka żółta i czerwona, bakłażan, 2 cebule cukrowe, 4 główki czosnku, zioła...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Camembert z  żurawiną

    Składniki na 2 porcje: 2 serki camembert,  5 dag żółtego sera, 1 pęczek natki pietruszki, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 1/2 szklanki oleju do smażenia, żurawina ze słoika, sól, mielona słodka papryka, czerwony pieprz. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać bardzo drobno. Dodać utłuczony czerwony pieprz, wymieszać z żółtym serem, doprawić solą...

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • Przepisy dla utrzymania młodości skóry

    Witamina E: olej słonecznikowy, olej rzepakowy, kiełki pszenicy, migdały, orzechy włoskie, ziemne, laskowe, pestki słonecznika, pestki dyni, szpinak, marchew, papryka. Witamina C: porzeczki, papryka czerwona, zielona i żółta, pomarańcze, truskawki, natka pietruszki, cytryny, kiwi, gotowane brokuły, gotowany jarmuż, żurawina (najlepsza świeża). Cynk: wszystkie orzechy, fasola, produkty...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...