• Informacje na temat:

    papryka przez maszynkę

Przepisy na temat: papryka przez maszynkę
  • Marynowana papryka na zimę

    Bogactwo witaminy C, A i E, potasu, wapnia i żelaza. Papryka to prawdziwa skarbnica cennych składników. Jej smak możemy zachować przygotowując przetwory na zimę.

  • Tarta z grzybami, brokułem i papryką

    Sposób przygotowania 1. Przesianą mąkę połącz z masłem, solą, cukrem i jajkiem, wymieszaj, na końcu dodaj mleko, zagniataj jeszcze chwilę, włóż do lodówki. Grzyby pokrój w plastry, oprósz solą, odstaw. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na blachę do pieczenia, piecz w temp. 190 st. C przez 15 minut.  2. Na maśle klarowanym zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowane ziemniaki i bia- ły ser zmiel...

  • Składniki: wątróbka wieprzowa, cebula, bułka tarta, 2 jajka, sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki.

  • Kopytka z ziołami i czosnkiem

    Składniki na 4-6 porcji: 1/2 kg ziemniaków, 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 10 dag boczku wędzonego, suszone zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia, sól, pieprz, mielona czerwona papryka, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, dowolne świeże zioła do dekoracji.

  • Knedle z mięsem

    Obierz połowę ziemniaków i ugotuj. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj i odsącz przez ściereczkę. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce i dodaj do miski z surowymi. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Marchewkę i seler obierz, paprykę oczyść z pestek. Wszystko pokrój w kostkę. Dymki pokrój na plasterki i z resztą warzyw podsmaż na oliwie. 

  • Kotlety z kaszy jęczmiennej

    Przygotowanie: Kaszę wsyp do garnka, zalej 3 szklankami zimnej wody i zagotuj. Gdy zawrze, gotuj jeszcze około 40 minut pod przykryciem. Soję opłucz i namocz w wodzie przez noc. Potem ugotuj i zmiel w maszynce. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i wraz z kaszą przepuść przez maszynkę do mięsa. Następnie dokładnie wymieszaj z soją. Do masy wbij jajko, przypraw solą i pieprzem. Wyrób gładką...

  • Obiady kryzysowe

    Jarskie kotlety ziemniaczane 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Przepuszczamy ugotowane ziemniaki przez maszynkę do mielenia mięsa. 3. Cebulki drobno(...) minut, aż papryka stanie się miękka. 3. Dodajemy dwie-trzy łyżki jogurtu naturalnego, papryczkę chilli i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut. Dekorujemy ulubioną zieleniną...

  • Schab z musztardowym purée

    Sposób przygotowania 1. Schab umyj, oczyść, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Chłodź przez noc. Zalej wywarem warzywnym, gotuj na małym ogniu 50 minut. Ziemniaki ugotuj, zmiel w maszynce, wymieszaj z musztardą, papryką,majerankiem i pieprzem. 2. Kapustę poszatkuj, duś na maśle z koperkiem,aż będzie miękka, przypraw solą i pieprzem. Na schabie rozsmaruj ziemniaczane purée. Pokrój w plastry, rozłóż...

  • Knedle z mięsem

    Przygotowanie: Obierz połowę ziemniaków i ugotuj. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj i odsącz przez ściereczkę. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce i dodaj do miski z surowymi. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Marchewkę i seler obierz, paprykę oczyść z pestek. Wszystko pokrój w kostkę. Dymki pokrój na plasterki i z resztą warzyw podsmaż na oliwie. Uduś mięso. Do uformowanego placka...

  • Świąteczny obiad

    ...1. Oczyszczoną wątróbkę podsmażamy, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. 2. W misce łączymy zmieloną wątróbkę, jajka, sodę i mąkę, doprawiamy całość. Mieszamy, aż do uzyskania(...)Kotlety siekane 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.  2. W drobną kostkę kroimy też papryki, pieczarki, cebulkę. Czosnek rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Natkę...

Artykuły na temat: papryka przez maszynkę
  • Pulpety w sosie pomidorowym

    ..., zagotować. Przełożyć do garnka z pulpetami, dusić przez pięć minut. Zobacz także:

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Pieczarki faszerowane

    Bułki kroimy na kromki o szerokości około 2 cm. Czosnek przepuszczamy przez maszynkę lub bardzo drobno kroimy. Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki...

  • Któż nie zna maszyny do panini? Wbrew pozorom sprawdzi się ona nie tylko jako opiekacz do tych smacznych kanapek, ale wykorzystuje się go również jako grill. Sprawdź, co można położyć na ruszcie. Fot. 123RF Niech cię nie zniechęci obco brzmiąca, trudna nazwa, bo panini to całkiem prosta przekąska. To tradycyjna włoska kanapka z salami, szynką, mięsem i serem. Robi się ją zazwyczaj z ciabatty, ale można używać innych rodzajów pieczywa. Te kanapki, często podawane na ciepło stają się świetnym...

  • Domowy falafel

    Jeśli przez pewien czas nie wychodzisz z domu, sięgnij do spiżarni i skorzystaj z półproduktów. Przygotuj smaczne i sycące falafele.

  • To dobrze wszystkim znane powiedzenie w dniu św. Walentego nabiera zupełnie innego znaczenia - za sprawą afrodyzjaków. Powiemy Wam jakie potrawy przygotować na romantyczną kolacje w dniu zakochanych aby zaostrzyć apetyt i rozbudzić zmysły. Fot. 123RF/Picsel Pobierz za darmo 69 pomysłów na Walentynki >>Najbardziej na zmysły oddziałują ostrygi (swoim kształtem przypominają kobiece narządy płciowe), które wzmagają pożądanie, powodują wzrost poziomu hormonów płciowych. Jeśli tylko wasz ukochany...

  • Pasztet drobiowy

    .... 2. Mięso z cebulą i pieczarkami oraz odciśniętą kajzerką zmiel dwukrotnie w maszynce. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz...

  • Co powiecie na propozycję Julii? Sałatka, ciasto i jajka faszerowane awokado - brzmi nieźle! Ciasto2½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli15 dag żółtego sera5 dag szynki 2 duże (pokrojone w kostkę) cebule1 łyżka oliwy5 dag boczku 2 jaja1 szklanka mleka ½ kostki masła2 łyżki czubrycy Sałatka1 sałata lodowa1 opakowanie pomidorków koktajlowych1 słoik suszonych pomidorów w oleju1 opakowanie mozzarelli1 opakowanie sera feta 1 awokado nasiona słonecznika do smakuoliwa z...

  • Macedoński ajvar

    Przygotowanie: Paprykę przekrój na pół i oczyść. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 200°C przez ok. 30 minut. Gorące strąki przełóż do miski, przykryj je folią. Gdy wystygną, obierz ze skórki. Bakłażany piecz w całości w piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut, następnie łyżką wyjmij wnętrze ze skórki. Wszystkie warzywa wymieszaj i zmiel w maszynce do mięsa na...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...