• Informacje na temat:

    papryka marynata z miodem chili

Przepisy na temat: papryka marynata z miodem chili
  • 5 marynat do dań z grilla

    Ostra marynata pomidorowa Składniki: - papryczka chili, - 5 łyżek octu balsamicznego, - 2-3 przecieru pomidorowego, - 2 łyżeczki syropu klonowego, - pół łyżeczki słodkiej papryki, - 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Składniki wymieszać, dodać pokrojoną w krążki papryczkę chili. Marynata orientalna Składniki: - kawałek trawy cytrynowej, - 15 g imbiru (świeżego), - 4 gałązki...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...- 1/2 łyżeczki brązowego cukru - sól, pieprz, słodka papryka w proszku Sposób przygotowania: - Miód połącz z musztardą. Dopraw pieprzem, cukrem oraz słodką papryką w proszku (możesz użyć też(...) przetnij u góry, by udka ładnie się spiekły). Cielęcina na soli z mango Składniki: - 80 dag sznycli cielęcych - puszka mango w plastrach - chili - pęczek kolendry - sól (zwykła i gruboziarnista...

  • Na słodko czy na ostro?

    Czy wiesz, że papryka zwiększa odporność organizmu? Masz więc dodatkowy powód, by wypróbować nowe przepisy Magdy Gessler z różnych stron świata!

  • Pikantna kolacja

    Krewetki smażone z chili Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir. Dodaj do niej dymkę, szczypior i czerwoną paprykę (wydrążoną) pokrojone na duże kawałki oraz papryczki peperoni, wydrążone, pozbawione nasion i pokrojone na w paski. Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu. Surowe krewetki obierz...

  • Schab słodko-kwaśny

    ...1. Umyte mięso pokrój w paski. W misce rozmąć białko, dodaj sos sojowy, wódkę i ocet, wymieszaj. Marynatą zalej mięso. Odstaw na 30 min. Papryczkę chili pokrój w plasterki, ananasy w kostkę, a cebulę w piórka. 2. Ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Do mąki kukurydzianej dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, wymieszaj. Na patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć osączone...

  • Pyszne skrzydełka

    Skrzydełka krótko płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem przecinamy skórę na środku i wyłamujemy stawy. Obgotowujemy w osolonej wodzie 10 minut, odcedzamy i studzimy. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, który przelewamy do miski. Dodajemy połowę otartej skórki, miód, 50 ml sosu barbeque, chili, sól i mieszamy. W powstałej marynacie macerujemy skrzydełka około...

  • Marynaty na cztery sposoby

    Najlepsza do drobiu 4 gałązki kolendry opłucz, oderwij listki i drobno je posiekaj. 2 papryczki chili oczyść z pestek, strączki opłucz, osusz, drobniutko pokrój. 1 łyżeczkę ziarenek czarnego pieprzu grubo utłucz w moździerzu. Przygotowane składniki wymieszaj z 5 łyżkami oleju i 1 łyżką mielonej słodkiej papryki. Idealna do wołowiny 1 łyżkę czerwonego pieprzu grubo utłucz w moździerzu. 2 listki...

  • Pyszności na obiad

    ...  papierowym ręcznikiem. Każdą  dobrze natrzyj imbirem wymieszanym z solą. Przygotuj marynatę: keczup połącz z posiekanymi papryczkami chili, olejem, sosem sojowym, miodem oraz pieprzem. Całość  dokładnie(...) wytapiającym się sosem. Masło stop, połącz z miodem. 1/2 mieszanki wlej do odłożonych bakalii, wymieszaj. Mięso odkryj. Obok rozłóż bakalie. Skórkę posmaruj resztą masła. Piecz 10 minut. Imbirowe...

  • Soczyste udka z kurczaka

    ....  4. Dołóż pałki, przykryj, zmniejsz ogień i duś ok. 20 minut. Dorzuć zamrożony groszek i fasolkę. Duś jeszcze 10 minut, ew. podlewając wodą i doprawiając chili. Podawaj z cząstkami cytryny. Kąski(...) wyłożonej pergaminem. Posmaruj resztą oleju, piecz 20 minut w 180°C. Resztę coli dolej do keczupów z miodem, wymieszaj z cebulą, przyprawami, sosem sojowym i dużą szczyptą pieprzu. Zmiksuj, zalej mięso...

  • Chrupiący boczek po tajsku

    Składniki: 80 g imbiru 5 ząbków czosnku 1 chili 4 łyżki oleju sezamowego 5 łyżek sosu sojowego Sól, pieprz Pół łyżeczki mielonej kolendry 1,2 kr boczku Papryka i cebula do dekoracji Przygotowanie: Imbir i chili drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Przygotowane składniki zmieszać z olejem sezamowym, miodem i sosem sojowym. Doprawić solą, pieprzem i kolendrą. Boczek...

Artykuły na temat: papryka marynata z miodem chili
  • Glazurowane steki, kotlety i skrzydełka

    ...i miękkim masłem. Dodaj sok z cytryny, 1/4 łyżeczki soli i dobrze razem utrzyj. Uformuj wałeczek. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki. 3. Czosnek obierz, posiekaj. Chili oczyść z pestek, strączek bardzo drobno pokrój. Na patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oleju. Wrzuć czosnek i chili. Smaż razem przez chwilę. Następnie wlej sok cytrynowy. Gotuj dalej, aż wyparuje połowa płynu. Wtedy wlej miód...

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Osłódź sobie jesień

    Słodko pachnące, złociste dania z miodem to znakomite antidotum na jesienną pluchę. Mięso upieczone w ten sposób zaskoczy cię soczystością.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Skrzydełka w sosie barbeque

    Przygotowanie: Skrzydełka krótko płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem przecinamy skórę na środku i wyłamujemy stawy. Obgotowujemy w osolonej wodzie 10 minut, odcedzamy i studzimy. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, który przelewamy do miski. Dodajemy połowę otartej skórki, miód, 50 ml sosu barbeque, chili, sól i mieszamy. W powstałej marynacie macerujemy...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Schab słodko-kwaśny

    ...  1. Umyte mięso pokrój w paski. W misce rozmąć białko, dodaj sos sojowy, wódkę i ocet, wymieszaj. Marynatą zalej mięso. Odstaw na 30 min. Papryczkę chili pokrój w plasterki, ananasy w kostkę, a cebulę w piórka. 2. Ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Do mąki kukurydzianej dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, wymieszaj. Na patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć osączone...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Na rynku znajduje się wiele gatunków miodu, tylko jak wybrać ten właściwy? Jaki miód jest najzdrowszy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje miodów Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych,...

  • Żeberka „palce lizać” z brzoskwiniowym sosem BBQ

    Przygotowanie: Usuń błonę z dolnej części żeberek, jeśli jest taka konieczność: użyj noża do obierania, by oddzielić warstwę skóry od kości i oderwij ją rękami. Dzięki temu sucha marynata zostanie lepiej wchłonięta i poprawi się konsystencja mięsa, które łatwiej odejdzie od kości. Wymieszaj cukier, musztardę, kmin, paprykę, sól, pieprz i chili w proszku, by zrobić suchą marynatę. Natrzyj...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...