• Informacje na temat:

    papryka konserwowa do zupy meksykanskiej

Przepisy na temat: papryka konserwowa do zupy meksykanskiej
  • Szczypta smaku

    ...znajdą się te bardzo aromatyczne, pikantne: anyżek, cynamon, chili, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, kmin rzymski, kardamon, kurkuma, papryka, pieprz (czarny, czerwony i biały) i ziele(...). niejadkom (wzmaga apetyt) i smykom trapionym chorobą lokomocyjną. • Bazylia - Nadaje przyjemny zapach takim potrawom jak np. duszone warzywa, zupy, sałatki, sosy. Mielone mięso czy...

  • Arcydzieło mojej przyszywanej Babci Ninki:) Podaję jej przepis i na zdjęciu jest jej papryka:) Moja będzie się dopiero robić:)

  • Wrzesień to idealna pora na zrobienie domowej papryki konserwowej. Papryka z tego przepisu to dla mnie ideał, w smaku taka słodko - kwaśna, twarda i co najważniejsze nie odchodzi od niej skórka. Polecam wszystkim miłośnikom papryki, żeby koniecznie wypróbowali ten przepis, na pewno się nie zawiodą.

  • Pamiętam, papryka była wyzwaniem. Po długich próbach udało mi się w końcu zrobić paprykę taką, jaką robiła mama.

  • Paprykę wg. tego przepisu robię od kilku lat, doskonała do sałatek, pizzy i do kanapek...

  • Najlepszy przepis na paprykę! Jest krucha, dobrze doprawiona, idealna w zimie do kanapek, sałatek czy jako dodatek do obiadu.

  • Chrupiąca i doskonała jako dodatek:)

  • bez pasteryzacji

  • Tradycyjna zupa gołąbkowa to mięso mielone, kapusta i ryż. U mnie mięso mielone jest ale zamiast ryżu i kapusty są warzywa korzenne. Zupę możemy doprawić chili, dzięki czemu rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni:)

  • Najlepsza wg mnie papryka konserwowa- nie jest zbyt kwasna, nie jest zbyt slodka, i przede wszystkim- nie jest miekka. Moja mama przygotowuje ja co roku, w tym roku ja zrobilam ja sama po raz pierwszy- przepyszna :)

Artykuły na temat: papryka konserwowa do zupy meksykanskiej
  • Gorąca zupa? To jest to!

    Gulaszowa z boczkiem Składniki na 4-6 porcji: 1 kg wołowiny, 4 duże ziemniaki, 30 dag boczku wędzonego, 1 pęczek włoszczyzny, 2 duże cebule, 1 papryka, 1 szklanka groszku (konserwowy lub mrożony(...) o dużych oczkach. Wywar z serc przecedzić. Do gorącego dodać warzywa i wsypać przepłukaną kaszę. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania do zupy włożyć pokrojone w plastry mięso oraz posiekany...

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Szczypta smaku

    ...znajdą się te bardzo aromatyczne, pikantne: anyżek, cynamon, chili, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, kmin rzymski, kardamon, kurkuma, papryka, pieprz (czarny, czerwony i biały) i ziele(...). niejadkom (wzmaga apetyt) i smykom trapionym chorobą lokomocyjną. • Bazylia - Nadaje przyjemny zapach takim potrawom jak np. duszone warzywa, zupy, sałatki, sosy. Mielone mięso czy...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    ...morza i algi. Ryby możesz jeść w najróżniejszej postaci - surowe, wędzone, grillowane, pieczone. Gotuj zupy rybne, przyrządzaj sałatki. Algi najlepiej smakują w postaci sprasowanych płatków, w sushi...

  • Jesienna aura za oknem zaostrza nasz apetyt na dania, które rozgrzeją nas po długim, chłodnym dniu. Kulinarnym strzałem w 10 dla wszystkich fanów wyrazistych smaków będą tacosy w meksykańskim stylu Fot. materiały prasowe Idealnie ciągnący, intensywny w smaku ser żółty Hochland Burger&Toast w grubych plastrach, nadaje smak wielu daniom, zwłaszcza tym przygotowywanym na ciepło! Ser jest idealny do śniadaniowych tostów, kultowych burgerów oraz kreatywnych przekąsek, na przykład do meksykańskich...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...