• Informacje na temat:

    papryka czerwona na zimę

Przepisy na temat: papryka czerwona na zimę
  • Marynowana papryka na zimę

    Bogactwo witaminy C, A i E, potasu, wapnia i żelaza. Papryka to prawdziwa skarbnica cennych składników. Jej smak możemy zachować przygotowując przetwory na zimę.

  • Zupa gulaszowa z grilowaną papryką

    ...gulaszową. Co potrzebujemy? 300-400 g wołowiny gulaszowej 1 łyżka mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera naciowego 2 cebule 2 papryki czerwona puszka fasoli czerwonej 1 papryczka chilli 1l...

  • Roladki z bakłażana

    To doskonały pomysł na noworoczną przystawkę, bo bakłażany można teraz kupić i zimą.

  • Zapiekanki na nowo!

    Łatwe do przyrządzenia, w sam raz na zimę. Znane niemal we wszystkich kuchniach świata. A my mamy na nie całkiem nowe pomysły!

  • Smuklejsza w 2 dni dzięki napojom z błonnikiem

    Kolejna zima i znowu przybyło nam centymetrów w pasie... A gdyby tak przeprowadzić szybką kurację wyszczuplającą?

  • Lato zamknięte w słoiku

    ..., gotując słoiki w dużym garnku przez 10-15 minut. Zostaw w wodzie, aby wystygły. W chłodnym miejscu przetrwają nawet rok. Papryka – sojuszniczka i rekordzistka! Rekordowa ilość witaminy C w jednym warzywie, żelazo, magnez, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Papryka to prawdziwa kopalnia składników odżywczych w trzech wariantach do wyboru! Papryka czerwona - dba o nasze oczy, powstrzymuje...

  • Upalna pogoda sprzyja organizowaniu romantycznych pikników. Nie przegapcie tego momentu, a będziecie mieli co wspominać zimą.

  • Czas jesienno-zimowego spadku odporności

    ...składników podawanych w czasie przeziębień. Czerwona papryka, morele, dynia czy marchew, to z kolei źródło prowitaminy A (beta-karotenu), mającej niebagatelne znaczenie dla naszego narządu wzroku(...). Wspomniane dynia i czerwona papryka, to dodatkowo źródło witaminy E, silnego przeciwutleniacza, który pomoże nam m. in. utrzymać zdrowy wygląd skóry narażonej na szkodliwe czynniki jesienno-zimowej aury...

  • Delikatne leczo dla każdego (po 12. miesiącu)

    Często gotuję go więcej i pasteryzuję w słoikach na zimę. Teraz jest sezon na cukinię i paprykę, które są niezbędnym składnikiem tej potrawy. Składniki: 1-2 cebule 2 czerwone papryki(...). Kiedy warzywa puszczą trochę wody sprawdź czy nie jest jej za mało i w razie potrzeby dolej bulionu. Gotuj aż papryka będzie miękka (około 1godziny). Dwunastomiesięcznemu maluchowi możesz odebrać...

Artykuły na temat: papryka czerwona na zimę
  • Piękniejsza skóra po zimie

    ...także doskonały dodatek do koktajli warzywnych, np. tych z buraków. Papryka Jedno z najlepszych źródeł witaminy C (100 g zawiera 144 mg).  Wystarczy zjeść ćwiartkę średniej papryki (czyli ok. 60

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Zapasy na zimę

    ...zalewą, zakręć. Pasteryzuj 4-5 min. Rada: Z ogórków i cebuli możesz przygotować pyszną sałatkę na zimę. 3 kg ogórków pokrój w plasterki. Dodaj 60 dag cebuli pokrojonej w piórka, po 250 ml octu 10 proc...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Papryka pełna witaminy C

    Papryka jest znakomitym źródłem witaminy C. W każdym strąku jest jej co najmniej 90 mg, a w czerwonej nawet 150 mg (przeciętne zapotrzebowanie to 60 mg dziennie).

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Zimą dbaj o nerki

    Rozgrzewające przyprawy i potrawy stanowią menu dobre dla nerek. Odpowiednie dania poprawią ich pracę, nie obciążając ich. Mowa o daniach z przyprawami, jak: imbir, cynamon, goździki, anyż, papryka. Popularne grzańce z czerwonego wina i miodu, ciepłe napary i herbatki przygotowane z ziół (np. z pokrzywy) rozgrzeją i dodają energii. Ponadto różnego rodzaju kasze korzystnie wpływają na nerki...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką czerwoną plamkę. Wiele osób uważa, że jest do zarodek kurczaka, który nie zdążył się rozwinąć. Jak jest w rzeczywistości? Czy słusznie postępują osoby, wyrzucające takie jajka? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza...

  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    Kasza jaglana jest jedną z najstarszych kasz! Ostatnio wróciła do łask i jest... bardzo modna. Nie bez powodu! Mogą ją jeść osoby z wieloma problemami zdrowotnymi, bo łagodzi dolegliwości, a także dodaje energii.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...