• Informacje na temat:

    papryka chili mrożenie

Przepisy na temat: papryka chili mrożenie
  • Jesień - czas na ciepłe posiłki

    Jesienią powinniśmy jeść przede wszystkim ciepłe posiłki, które warto wzbogacić o rozgrzewające przyprawy m.in. cynamon, imbir, kurkumę czy paprykę chili - przekonuje w rozmowie z PAP Life dr Agnieszka Białek-Dratwa ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

  • COS PIKANTNEGO

  • Mięso mielone z groszkiem - adzik

    ...0.5 kg. mięsa mielonego, paczka mrożonego groszku, 2 łyżki curry, puszka pomidorów w puszce (siekanych), 2 łyżki kefiru 2 łyżki śmietany, 1 cebula (pokroić w półplasterki), olej do smażenia, sól, pieprz, chili lub papryka do smaku...

  • jest moc ... chociaz sa nieporownywalnie lagodniejsze od surowych :D

  • Na słodko czy na ostro?

    Czy wiesz, że papryka zwiększa odporność organizmu? Masz więc dodatkowy powód, by wypróbować nowe przepisy Magdy Gessler z różnych stron świata!

  • Potrawa wywodzi się z kuchni meksykańskiej, dlatego jest dość pikantna. Dzięki fasoli zawiera białko, a przez to może zastąpić mięso. Oparta jest na produktach roślinnych - można być spokojnym o swój poziom cholesterolu. Poza tym jest bardzo smaczna.

  • Miszmasz z makaronem

    ...garnka wraz z pokrojonymi pomidorami i papryką (ew. także chili, usuwając pesteczki). Duś razem, delikatnie mieszając, aż surowe warzywa zmiękną. Dopraw do smaku i podaj.

  • Świetny sposób na zachowanie smaku świeżych ziół przez cały rok

  • Pikantna kolacja

    Krewetki smażone z chili Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir. Dodaj do niej dymkę, szczypior i czerwoną paprykę (wydrążoną) pokrojone na duże kawałki oraz papryczki peperoni, wydrążone, pozbawione nasion i pokrojone na w paski. Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu. Surowe krewetki obierz...

  • Przetworów ciąg dalszy... papryka.

Artykuły na temat: papryka chili mrożenie
  • Kurczak po chińsku z papryką

    Sposób przygotowania: 1. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, pokroić na mniejsze części. Blanszować 5 minut (mrożoną 3 minuty), odcedzić.  2. Cebulę posiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać posiekane ząbki czosnku razem z pokrojonym w słupki i obsypanym papryką i chili kurczakiem. Smażyć 10 minut, dodać pokrojoną w paski paprykę i fasolę. Skropić sosem sojowym. Smażyć, aż warzywa zmiękną...

  • Gulasz z fasolą

    Przygotowanie Fasolkę pokroić na kawałki, obgotować 4 min, odcedzić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na frytki, zmieszać z 2 łyżkami oleju, posypać suszoną papryką. Piec 30 min w temp. 200°C. Jogurt zmieszać ze startym czosnkiem i ogórkiem, doprawić.  Mięso pokroić w kostkę, obsypać przyprawą, smażyć na oleju 5 min. Dodać pomidorki, pokrojoną paprykę, chili i fasolkę, smażyć 5 min. Zdjąć...

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Węgierskie inspiracje

    Na południe od Karpat słońce świeci mocniej. Tu dojrzewają winogrona i papryka. Pomysłowość węgierskich kucharzy, bogactwo surowców sprawia, że kuchnia Madziarów jest wyjątkowo ciekawa.

  • Gulaszowa z curry

    Przygotowanie: Cebule obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Papryczkę chili przekrój na pół, oczyść z nasion i drobno pokrój. Dodaj do cebuli. Wymieszaj. Na koniec dosyp curry, jeszcze raz wymieszaj. W brytfance rozpuść masło i z każdej strony podsmaż mięso gulaszowe (przez 6-8 minut). Dopraw solą i pieprzem. Dolej bulion, cebulę z curry i chili. Dodaj liście laurowe. Papryki...

  • ...za jedno z najzdrowszych warzyw. Ma mnóstwo prozdrowotnych substancji, w tym m.in. działających przeciwzapalnie, antynowotworowo, sporo witaminy C (więcej ma jedynie papryka i natka pietruszki). Sezon na jarmuż rozpoczyna się we wrześniu i trwa nawet zimą, bo jest on odporny na niskie temperatury, rośnie nawet pod śniegiem. A przemrożenie jarmużu powoduje, że zyskuje on na smaku! Traci...

  • Piękniejsza skóra po zimie

    ...płynów są też zupy jarzynowe  i warzywno-owocowe koktajle. Skórze nie służy kawa, czekolada, kakao, alkohol i słodycze. Ostre przyprawy (pieprz, chili), lepiej zamienić na przedwiośniu na łagodniejsze(...) także doskonały dodatek do koktajli warzywnych, np. tych z buraków. Papryka Jedno z najlepszych źródeł witaminy C (100 g zawiera 144 mg).  Wystarczy zjeść ćwiartkę średniej papryki (czyli ok. 60

  • Lekka, 5-dniowa dieta po świętach

    ...2 godz. przed snem. Nim położysz się do łóżka, wypij szklankę zielonej herbaty. ŚNIADANIA 1. dzień: PIKANTNA JAJECZNICA Z PAPRYKĄ I NATKĄ 2 jajka usmaż na łyżeczce oliwy. Przypraw chili i pieprzem. Posyp posiekaną natką i 1/2 pokrojonej w kostkę papryki czerw. Zjedz z kromką razowca. Białko jaja zawiera wit. B12, która rozbija komórki tłuszczowe. Pieprz i chili podkręcają przemianę materii...

  • Fasolka z czterech stron świata

    ..., ale potrawy, jakie można z niej wyczarować bardzo się od siebie różnią!  Fasolka po chińsku 30 g grzybów Mu-Err (uszak bzowy) 200 g mrożonych plastrów korzenia lotosu 1 szalotka 2 chili(...) hoisin 4 łyżki mąki Grzyby namoczyć w wodzie. Szalotkę, czosnek, chili pokroić w drobną kostkę, zmieszać z posiekaną kolendrą. Cebulę i kapustę Pak-Choi pokroić w paseczki. Rybę posolić...

  • O, kurczę!

    ...skórki, 100 ml oliwy z oliwek, sok z 2 limonek + cząstki limonek do podania, 2 łyżeczki mielonej papryczki chili, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 ząbek czosnku drobno(...) awokado, obrane i drobno pokrojone oraz pestka, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 mała, drobno posiekana papryczka chili, 50 ml oliwy z oliwek, sok z 2 limonek, szczypta mielonej ostrej papryki...