• Informacje na temat:

    papryczka chili na zime

Przepisy na temat: papryczka chili na zime
  • Warzywny gulasz na dziewięć sposobów

    ...o połowę mniej oleju i zamień ryż biały na pełnoziarnisty. Ma więcej błonnika oraz wit. z grupy B, dlatego przyśpiesza metabolizm i ułatwia trawienie. Dodaj też papryczkę chili. Dzięki zawartej w niej...

  • Zapiekanki na nowo!

    Zapiekanka z chili con carne Składniki: 600 g mielonej wołowiny 2 cebule 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka(...) pomidorowej  6 tortilli 70 g tartego żółtego sera Sposób przygotowania:   Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek i papryczkę chili. Po chwili dodaj przyprawy. Po kilku minutach - wołowinę. Smaż ją, aż...

  • Street food dla każdego

    Jedzenie na ulicy ma wielu zwolenników. A pod hasłem street foodu nie kryje się wyłącznie azjatyckie jedzenie. Przecież są też rodzime zapiekanki czy grillowane oscypki. To jednak wcale nie wyczerpuje listy przysmaków, które możemy zjeść z food trucka czy przysłowiowej budki.

Artykuły na temat: papryczka chili na zime
  • Czekoladki z chili albo z lubczykiem - walentynkowe trendy

    W walentynki wręczamy czekoladki w kształcie serc, o smaku malin, czy truskawek, ale coraz częściej także z chili albo... z lubczykiem.

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • 12 sposobów na zimę... bez bólu!

    ...: kilka plasterków świeżo pokrojonego imbiru zalewamy szklanką wrzątku. Zaparzamy około 10 minut. Napój można dosłodzić łyżeczką miodu. Wypijamy przynajmniej raz dziennie. Chili złagodzi rwę kulszową Ostra papryczka zawiera silnie rozgrzewającą substancję, kapsaicynę. By przygotować wyciąg do nacierania, 10 dag rozdrobnionych papryczek skrapiamy łyżeczką spirytusu. Po 10 min zalewamy szklanką...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Ostre odchudzanie, czyli... chili!

    ...z najostrzejszych przypraw, papryczki chili. Metoda jej działania jest prosta, substancja ta po spożyciu uwalnia naturalnie występująca w papryczkach substancję kapsaicynę, która podwyższa metabolizm i daje ogólne(...)Tajemnicze pigułki zawierające skondensowany wyciąg z papryczki chili podbijają całą Amerykę! Po ten preparat sięgnęły ponoć gwiazdy tego formatu co Brad Pitt i Anelina Jolie, Britney Spears, Beyonce...

  • Wielkimi krokami zbliża się czas, w którym wiele osób decyduje się na rozpoczęcie odchudzania. Co zrobić, aby dieta w okresie jesienno–zimowym przyniosła wymarzone skutki? A może warto poczekać ze zrzucaniem zbędnych kilogramów do wiosny? W miesiącach zimowych nasz organizm przystosowuje się do panujących na zewnątrz warunków. Zwalnia metabolizm, pojawia się chęć spożywania większej ilości, bardziej kalorycznych produktów oraz wzmaga się odkładanie tłuszczu. To wszystko sprawia, że zimą...

  • Ostro i orientalnie

    Kuchnia orientalna, w której ostre przyprawy należą do nieodzownych składników, nadaje się do tego wyśmienicie. Także inne potrawy, które zawierają curry, papryczki chili czy dużą ilość pieprzu(...) kajeńskiego, papryczki chili do dekoracji. Przygotowanie: fasolę zalej wodą, mocz przez noc, ugotuj. Odcedź. Na łyżce oliwy zrumień mięso, wyjmij. Do rondla wlej resztę oliwy. Na niej 10 min smaż...

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...

  • Najmodniejsze kolory jesieni

    Według Pantone, specjalisty ds. kolorów, główne trendy na jesień 2007 będą bazować na palecie barw takich, jak purpurowe wino, kaszmirowa róża, cytrynowe curry, zielony mech, delikatny fioletowo-niebieski, niebiesko-szarozielony, intensywny turkus, czerwone chili, żółtobrunatny i brąz espresso.

  • Tak, jak myśleliśmy, zimą najbardziej lubicie jeść potrawy rozgrzewające, dodające energii i przywracające na myśl ciepłe letnie dni lub fantastyczne wspomnienia z dzieciństwa. Bardzo dziękujemy za wszystkie zgłoszenia, które do nas przesłaliście. Jak zwykle nie spodziewaliśmy się tak dużej ich ilości i jak zwykle mieliśmy duży problem z wyłonieniem zwycięzców. Po długich debatach zdecydowaliśmy, że książki Zosi Cudny powędrują do: Halcia66 Zimą najbardziej lubię jeść...i kropka. Bo czyż...