• Informacje na temat:

    panierka do karpia

Przepisy na temat: panierka do karpia
  • Karp smażony w migdałowej panierce

    Ciężko wyobrazić sobie bez niego Święta! W każdej postaci jest po prostu pyszny! Co powiecie na smażonego karpia w chrupiącej panierce z płatkami migdałowymi…?

  • Czasami takie dania są ważne w naszym życiu :P bo po prostu chcemy zjeść coś rękoma...tak po prostu się pobrudzić :P do tego frytasy, nasza ulubiona remulada, ketchup

  • Karp – król jednego wieczoru

    ...przepadają, bo ma ości. Wśród dorosłych da się słyszeć głosy, że mięso karpia jest muliste, stąd wystarczy, że jedzą go raz w roku. Obok malkontentów karp ma równocześnie szerokie grono fanów. Nie bez(...) też na koncentrację i zdolność zapamiętywania. Zdecydowanie kalorycznym będzie posiłek, w którym zaserwujemy karpia usmażonego w grubej panierce z bułki tartej. Sama ryba ma zupełnie przeciętną...

  • Pyszny kurczaczek :)

  • Ryba dla każdego?

    Tradycyjny karp smażony w panierce, który jest serwowany na Wigilię niemal we wszystkich polskich domach, jest dla dziecka zbyt ciężkostrawny.

  • Chrupiąca panierka

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    ..., może warto nieco “odchudzić” karpia i przygotować go na słodko i na parze? Taki właśnie przepis na karpia na słodko w galarecie znajdziemy w kolekcji “Przy wigilijnym stole” dostępnej na platformie...

  • Karpia smażymy powoli, żeby się nie przypiekł za mocno.

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    ..., może warto nieco “odchudzić” karpia i przygotować go na słodko i na parze? Taki właśnie przepis na karpia na słodko w galarecie znajdziemy w kolekcji “Przy wigilijnym stole” dostępnej na platformie...

  • Przepis wart wypróbowania: "Orzechowe dzwonka karpia"

Artykuły na temat: panierka do karpia
  • Krwawe święta, czyli smutny los polskiego karpia

    ...było dostarczenie na polskie stoły wielu rodzajów ryb. Polacy cieszyli się więc z tego, co mieli. A mieli karpia w nieograniczonych ilościach, w niektórych zakładach pracy dostawali go nawet... zamiast premii.  Szaro-bury czas PRL-u już dawno za nami, świątecznego karpia nie objęła jednak dekomunizacja: wciąż jest jednym z głównych dań, serwowanych podczas wigilii. Niestety, sposób hodowli...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Święta inaczej

    ...swoje walory. A to ze względu na ilość dodatkowych kalorii wynikających ze smażenia (panierka wchłania 80 proc. tłuszczu). Karp po zmianie Upieczony lub grillowany. Będzie jeszcze zdrowszy, gdy(...) grzybowej, nałóż sobie najmniejszy kawałek karpia i maksimum dwa pierogi dla smaku. Zadbaj też, by oprócz tradycyjnych dań na świątecznym stole nie zabrakło produktów zawierających błonnik, który ułatwia...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Karp zaczął być symbolem świąt Bożego Narodzenia dopiero w XX wieku. W czasach szlacheckiej Rzeczpospolitej wyżej cenioną potrawą wigilijną był np. łosoś, którego wyławiano z polskich rzek. Nie było jakiejś konkretnej ryby,...

  • POMYSŁ NA … świąteczną rybę  z marką WINIARY!

    Polacy coraz chętniej sięgają po ryby! Najczęściej kupujemy je podczas Bożego Narodzenia, wybierając głównie białe ryby i karpia*. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy rybne, jednak nie zawsze wiemy jak je przygotować, tak aby smakowały idealnie. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja świąteczna ryba zawsze się uda, sięgnij po nowe produkty z serii WINIARY POMYSŁ NA…. Karpia w cytrynowej panierce...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    ...zmiany receptury i sposobu przygotowania uczynią te i inne propozycje świąteczne zdrowymi, pożywnymi i nadal smacznymi. Jak zatem odchudzić Święta? 1. Zamiast smażonego karpia podaj karpia przygotowanego w piekarniku. Dzięki temu nie tylko "odchudzisz" rybę, lecz także poznasz jej prawdziwy unikalny smak. Dobrym dodatkiem będą podprażone na suchej patelni migdały. Wigilijnego karpia możesz też...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Na co zwracać uwagę w czasie jego kupna? Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może...

  • Wigilia w wersji light dla całej rodziny

    Wigilia bez karpia, pierogów, uszek czy sałatki jarzynowej to żadne święta. Ale co, jeśli jesteśmy na diecie? Te i wiele innych dań bez konsekwencji dla figury może pojawić się na wigilijnym stole(...) pierogi i uszka, zamiast odgrzewać na patelni, wrzuć na kilkanaście sekund do gotującej się wody. Zdrowa alternatywa Jeśli rodzina koniecznie musi zjeść smażonego karpia w panierce, bułkę tartą...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie...