• Informacje na temat:

    panierka do dorsza smazonego

Przepisy na temat: panierka do dorsza smazonego
  • Smażona, wędzona, z folii czy na parze?

    ...bałtyckie ryby) są świeże. Jednak nie ma tu szczególnego powodu do obaw. Okres ochronny dorsza rzeczywiście obowiązuje w okresie letnim, ale nie na całym akwenie. W zasadzie na zachód od Stilo można go...

  • Kotlety z dorsza i ziemniaków

    Składniki: 30 dag filetów z dorsza 2-3 ziemniaki (ok. 20 dag) pęczek natki plasterek cytryny 2 liście laurowe cebula łyżka masła olej do smażenia bułka tarta do panierowania (ew. panierka owsiana) sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, ostudź, przeciśnij przez praskę. Filety rybne oczyść, włóż do garnka. Dodaj liście laurowe...

  • Ryba w panierce marchewkowej

    Składniki na 2 porcje: 2 filety z mintaja lub dorsza 2 marchewki 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz, sok z cytryny Przygotowanie: Marchewkę obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej i wymieszać z bułką tartą. Jajko roztrzepać i doprawić solą i pieprzem. Rybę obtaczać w mące, następnie maczać w jajku i panierować, obtaczać w panierce marchewkowej dość mocno...

  • Ryby w diecie

    Dzieci, nawet te najmłodsze, powinny jeść ryby. Polacy jedzą ich zbyt mało. Tymczasem taki pokarm powinien znaleźć się w jadłospisie nawet dwa razy w tygodniu. Dla maluchów (do trzeciego roku życia) nie zaleca się podawania ryb smażonych w głębokim tłuszczu, ani wędzonych.

  • Jedzcie ryby

    ​Dzieci, nawet te najmłodsze, powinny jeść ryby. Dietetycy podkreślają, że Polacy jedzą ich zbyt mało. Tymczasem taki pokarm powinien znaleźć się w jadłospisie nawet dwa razy w tygodniu. Dla maluchów (do trzeciego roku życia) nie zaleca się podawania ryb smażonych w głębokim tłuszczu, ani wędzonych.

  • Czas na dobrą rybę

    ...najpopularniejsze polskie ryby, czyli dorsz i flądra, są świeże, to spieszymy z wyjaśnieniami. Okres ochronny dorsza obowiązuje w Polsce latem, ale nie na całym akwenie. Rybacy mają pozwolenie na połowy już od...

  • Wakacyjna ryba

    ..., czyli dorsz i flądra, są świeże, to spieszymy z wyjaśnieniami. Okres ochronny dorsza rzeczywiście obowiązuje latem, ale nie na całym akwenie. W zasadzie na zachód od miejscowości Stilo można go...

  • Klopsiki inne niż nasze!

    ...minut) w posolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i odłóż do wystudzenia. Dorsza umyj, włóż do garnka z zimną wodą. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj 7 minut. Rybę osącz, osusz na...

  • Ryba rybie nierówna

    .... A panierka bywa grubsza niż sama ryba. W postaci konserw też są zdrowe. Ale niewskazane przy nadciśnieniu i chorobach serca ze względu na dużą zawartość soli. Wybierajmy te, w których mięso jest w dużych(...) z olejem z wątroby dorsza albo rekina.

  • Już czas na ryby!

    ...z mięsa. Podpowiadamy, co jeszcze warto przyrządzić z różnych ryb. ● Dorsz. Najlepiej smakuje smażony na oleju. Jednak zamiast panierować dorsza w jajku i bułce tartej, lepiej po prostu lekko go posól...

Artykuły na temat: panierka do dorsza smazonego
  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Liverpool. Śladami Beatlesów

    ...chips, czyli smażonego w głębokim oleju filetu z dorsza w chrupiącej panierce z frytkami - to popularna przekąska. A także scouse - regionalnego przysmaku Liverpoolu, czyli dania z warzyw (m.in...

  • Naturalne kuracje na kolkę wątrobową

    Zwykle daje się we znaki w nocy, kilka godzin po zjedzeniu czegoś tłustego. Co wtedy robić?

  • Smaczne święta malucha

    Ryby chude, pieczone w folii lub gotowane Możesz podawać bez obaw W drugim roku życia dziecko je już ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Dlatego rybna kolacja wigilijna to dla niego nic nowego. Będzie zadowolone, jeśli dostanie to samo, co inni, więc zaplanuj jako jedno  z dań, np. filet z dorsza lub solę, pieczone w folii. Przypraw je odrobiną ziół prowansalskich i sokiem z cytryny...

  • Ryba rybie nierówna

    .... A panierka bywa grubsza niż sama ryba. W postaci konserw też są zdrowe. Ale niewskazane przy nadciśnieniu i chorobach serca ze względu na dużą zawartość soli. Wybierajmy te, w których mięso jest(...) z wątroby dorsza albo rekina.

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    .... Najwięcej jest go we frytkach, chipsach, panierkach, ale też w herbatnikach, sucharkach, tostach i kawie. Długotrwałe spożywanie akrylamidu może prowadzić do nowotworów układu pokarmowego, miażdżycy...

  • Dieta lekkostrawna

    ...pieczywo pszenne z ziarnami słonecznika, chudy nabiał, np.: twaróg, jogurt grecki, maślankę, oraz powidła i dżemy. Dwa razy w tygodniu sięgajmy po chude ryby morskie - tilapię, solę, dorsza i morszczuka...

  • Smaczne i zdrowe gotowanie

    Przedstawiamy kilka trików, dzięki którym gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze, a dania będą smaczniejsze i zdrowsze.

  • Historia pewnej bułki

    ...patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz rybę 8-10 minut, aż panierka ładnie się zrumieni. Gotowego dorsza odstaw na 2 minuty. Podawaj z dodatkiem sosu piperade i cząstkami cytryny. Bagietki(...): 1 godzina 40 minut Poziom trudności: 3 Składniki: 4 filety z dorsza bez skóry (po 200 g każdy), 1 łyżka oliwy, 40 g masła, kilka cząstek cytryny Na baskijski sos paprykowy piperade: 2 czerwone...

  • Lżejsza o 4 kilogramy w miesiąc!

    Pełnia lata to idealna pora, by… w pyszny sposób zyskać szczuplejszą sylwetkę. Wystarczy unikać kulinarnych pułapek, a postawić na sezonowe spalacze zbędnego tłuszczyku.