• Informacje na temat:

    pan tadeusz

Przepisy na temat: pan tadeusz
  • Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z aronii oraz puree z kalafiora

    Mikołaj Rey wybrał się do Troszczyna, gdzie Mariusz Tadeusz jest właścicielem plantacji ekologicznej aronii. Skąd pomysł na uprawę tego owocu? Producent...

  • Łosoś w połączeniu z szynką parmeńską i ostrą musztardą daje szybkie, proste i niezwykle smaczne danie. A co najważniejsze bardzo zdrowe.

  • Po rosołku przyszedł czas na danie główne. Moja propozycja na dziś to schabowy taki prawdziwy dawny jak u babci. Podawany najczęściej z tłuczonymi ziemniakami.

  • Pan con tomate w Hiszpanii najczęściej serwuje się na śniadanie lub jako przekąskę. Tradycyjnie przypieczone pieczywo po prostu naciera się czosnkiem, przekrojonym na pół pomidorem, obficie polewa oliwą i posypuje solą. Proponuję trochę wygodniejszą do podawania wersję, z pomidorem startym na tarce.

  • Jest na co popatrzeć i co zjeść. Ja z takiego bukieciku byłabym zadowolona :)

  • Chodź chleb jest czasochłonny to warto poświęcić mu chwilę ;) Wynagrodzi to nam wyśmienitym smakiem, chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem :)

  • Ot baba! Klasyczna, puszysta, maślana baba. Niby nic niezwykłego w takiej babie nie ma, ale jakże ona urocza i pyszna ze szklanką zimnego mleka lub gorącej herbaty. Wbrew pozorom dobre ciasto drożdżowe nie jest wcale takie proste do upichcenia. Ten przepis ma ponad 60 lat i byłam go bardzo ciekawa. Teraz wiem, że z pewnością jeszcze do niego wrócę, zaczem i Wam polecam!

  • U mnie już są, pyszne, słodziutkie borówki. Tym razem postawiłam na deser który świetnie się sprawdzi w ciepłe popołudnia a także na spotkaniach z najbliższymi na świeżym powietrzu. Pana Cotta jest bardzo łatwa do przygotowania, praktycznie robi się sama. Jedynym jej minusem jest czas oczekiwania na jej spożycie. Deser jest delikatny, puszysty i przepyszny a jego całość dopełnią świeże borówki i bita śmietana. Polecam bardzo bardzo;)

  • Cieszy podniebienie i wzrok... :)

  • Trochę czasochłonne, ale warto! ;-)

Artykuły na temat: pan tadeusz
  • "Pan Wołodyjowski": Najlepsze anegdoty z planu

    ...i drugą; przewidywał kłopoty z decydentami. Uznał też, że "Pan Wołodyjowski" będzie... najtańszy. I rzeczywiście - ekranowa wersja przygód Małego Rycerza (1969 r.) kosztowała  40 mln zł, nakręcony 6 lat później "Potop" - 190 mln,  zaś "Ogniem i mieczem"  (1999 r.) - aż 8 mln dolarów. Praca nad "Panem Wołodyjowskim" obfitowała w wiele ekscytujących momentów. Trudnych, dramatycznych,  ale często...

  • Od decyzji o zatrudnianiu kobiet, przez tworzenie znakomitej jakości produktów spożywczych, po dbanie o tych, którzy w życiu mieli mniej szczęścia – przyjrzyjmy się, jak Heinz zbudował inspirującą markę, która po dziś dzień pozostaje pionierskim i innowacyjnym przedsiębiorstwem. Fot. 123RF/Picsel Gdy w 1869 roku młody Henry J. Heinz z Pittsburgha postanowił sprzedawać chrzan według receptury swojej mamy w przezroczystych butelkach, wykazał się zmysłem innowacyjnym na wielką skalę. Choć...

  • Tadeusz Pluciński: Lubiłem być żonaty

    Największy amant w historii polskiego kina i teatru. Kiedy Julio Iglesias pochwalił się, że dane mu było przeżyć chwile namiętności z trzema tysiącami kobiet, Tadeusz Pluciński zażartował, że hiszpański piosenkarz musi się jeszcze mocno postarać, żeby mu dorównać.

  • Polska szlachta lubiła dobrze zjeść i wcale się z tym nie kryła. Stoły uginały się pod ciężarem wykwintnych potraw, a nadworni kucharze prześcigali się w wymyślaniu coraz to bardziej karkołomnych przepisów. Nic więc dziwnego, że biesiada była jednym z ulubionych sposobów na spędzanie wolnego czasu. Fot. 123RF Staropolska uczta mogłaby stanowić nie lada wyzwanie dla współczesnych żołądków. Nasi przodkowie lubowali się w niezwykle wystawnych biesiadach, trwających kilka, a nawet kilkanaście...

  • Rodrigo recytuje Pana Tadeusza dla Helenity!

    Rodrigo wkręcił się w naukę języka polskiego na całego. Sięga już nawet po najwybitniejsze dzieła polskich wieszczów.

  • Polska szlachta lubiła dobrze zjeść i wcale się z tym nie kryła. Stoły uginały się pod ciężarem wykwintnych potraw, a nadworni kucharze prześcigali się w wymyślaniu coraz to bardziej karkołomnych przepisów. Nic więc dziwnego, że biesiada była jednym z ulubionych sposobów na spędzanie wolnego czasu. Fot. 123RF Staropolska uczta mogłaby stanowić nie lada wyzwanie dla współczesnych żołądków. Nasi przodkowie lubowali się w niezwykle wystawnych biesiadach, trwających kilka, a nawet kilkanaście...

  • Tadeusz Rolke: Śledzę ludzkie zachowania

    O tym, jak ważny jest moment i wyczucie psychologa w pracy fotografa, o wymarzonym zdjęciu, które jeszcze nie powstało - opowiada Tadeusz Rolke.

  • Ruszył nowy kulinarny projekt „Biała Róża -przyjęcia i spotkania krakowskie”. Jego celem jest zwrócenie uwagi innych regionów Polski oraz Europy na teraźniejsze, ale naznaczone historią i literaturą kulinarne oblicze dawnej stolicy kraju.   Inicjatorką projektu jest Urszula Kania, właścicielka Białej Róży - krakowskiej restauracji wyspecjalizowanej w organizacji różnorodnych przyjęć.   Prażuchy wg przepisu Pani Marii Rydlowej na krakowski obiad w Rydlówce, żurek z topinamburu wg inspiracji...

  • Bp Tadeusz Pieronek: Biskup z góralskim temperamentem

    Podczas jego pożegnania abp Grzegorz Ryś przytoczył żart, jaki zmarły opowiadał kiedyś o sobie. – Tadeusz Pieronek staje u bram Nieba, a św. Piotr mówi: „Zwykle biskupów nie przyjmujemy. Ale Ty wejdź, bo co z Ciebie za biskup...”.

  • 800 pyszności na czas kryzysu! Zupy, zapiekanki, potrawy z kaszy i ryżu, pizze ,tarty, grzanki, sałatki, surówki, przystawki, dania z warzyw, drobiu i ryb, sosy, desery, ciasta, napoje Z najprostszych składników można wyczarować bogactwo smaków! Tadeusz Barowicz - mistrz kuchni, którego książki trafiły do dziesiątek tysięcy klientów KLUBU DLA CIEBIE - zaprasza na kurs taniego gotowania. Zdziwisz się, na jak wiele sposobów można przygotować mielone mięso, filety rybne lub kaszę gryczaną! Z...

Zdjęcia na temat: pan tadeusz
Wideo na temat: pan tadeusz
  • Rodrigo recytuje Pana Tadeusza!