• Informacje na temat:

    pączki z sera ricotta

Przepisy na temat: pączki z sera ricotta
  • Ricotta z malinami i miodem

    Składniki na 4 porcje: - 40 g migdałów (bez skórki), - 40 g cukru, - 250 g sera ricotta, - 2 żółtka, - 50 g cukru pudru, - 4 łyżki słodkiego wina, - 4 łyżki płynnego miodu, - 1 łyżka soku z cytryny, - skórka starta z połówki cytryny i z połówki pomarańczy, - 200 g śmietany, - paczka cukru waniliowego, - 400 g malin, - 1 łyżka brązowego cukru, - olej, folia aluminiowa, - ewentualnie...

  • Finger Food na karnawałowym stole

    ...people". Według niego świetnie podczas tego typu spotkań sprawdzą się włoskie crostini, czyli grillowana ciabatta albo inne pieczywo z dodatkami takimi jak świeża ricotta (biały ser włoski), figi...

  • Cassata Siciliana

    ...g mielonych migdałów bez skórki, - 150 g gorzkiej czekolady, - 50 g orzeszków pistacjowych, - 150 g owoców kandyzowanych, - 9 listków żelatyny, - 500 g śmietany, - 750 g sera ricotta, - 4 łyżki likieru(...). Stopniowo wmieszać kilka łyżek sera, następnie żelatynę z serem dodać do pozostałej masy i dobrze wymieszać. Nieco bakalii i czekolady odłożyć do dekoracji, pozostałe dodać do masy. Powstały krem odstawić...

Artykuły na temat: pączki z sera ricotta
  • Włoskie desery

    ...g owoców kandyzowanych 9 listków żelatyny 500 g śmietany 750 g sera ricotta 4 łyżki likieru Maraschino Na ciasto biszkoptowe: jajka rozdzielić. Białko ubić na sztywną pianę dodając 100 g cukru(...) 12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta Ricotta z malinami i miodem Składniki na 4 porcje: 40 g migdałów (bez skórki) 40 g cukru 250 g sera ricotta...

  • Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej. Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a...

  • Makaron to nie tylko spaghetti

    Faszerowane muszelki Składniki: •18 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle), Farsz: • 25 dag sera ricotta • 25 dag pieczarek • 6 dag szynki • 2 małe cebule czerwona i żółta papryka • pół szklanki tartego żółtego sera • 2 łyżki masła • po 2 łyżki posiekanej bazylii i natki pietruszki • sól, pieprz, łyżeczka oleju Sos: • pół kg pomidorów w zalewie (ew. koncentrat pomidorowy) • 2 łyżki...

  • 75 przepyszności!Od klasycznych racuszków z serem po pączki z... kiełbasą! Na rozgrzewkę - prezentacja sprawdzonych technik formowania pączków, faworków i racuchów. Na kolejnym etapie wtajemniczenia - sposoby na stworzenie pączków z białą obwódką i oryginalne sposoby podania gotowych przysmaków. Zachwyć się smakiem róży karnawałowych, odkryj słodycze z rozmaitych zakamarków świata - nawet z Egiptu! Jeśli preferujesz dania pikantne, zajrzyj do przepisów na racuchy piwne i pączki ziemniaczane....

  • Zbliżający się wielkimi krokami tłusty czwartek jest nie tylko ogólnopolskim świętem pączków. To doskonała okazja do bezkarnego zajadanie się różnego rodzaju słodkościami. Co wybrać zamiast pączków? Oto kilka naszych propozycji. Fot. 123RF/Picsel Aby uczcić końcówkę karnawału, większość z nas sięga po pączki. Jednak w tym najsłodszym dniu w roku nie zapominajmy o innych, równie smacznych deserach. Pamiętacie babcine faworki? A może macie ochotę spróbować hiszpańskich churros? Przy okazji...

  • Co roku Polacy zjadają w tłusty czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia wręcz nie wypada zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z legendą, stworzenie oraz popularyzację pączków zawdzięczamy Elizie Knapf, która podczas oblężenia Wiednia przez Turków, właśnie tym smakołykiem miała częstować żołnierzy. Co ciekawe, zwyczaj...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Od poniedziałku w naszym serwisie trwał plebiscyt na najlepszy przepis na pączki. Spośród zgłoszonych propozycji, jedna wygrała bezapelacyjnie. Fot. 123RF O tytuł najlepszego przepisu na pączki rywalizowało ze sobą aż 9 propozycji. Wśród nich znalazły się między innymi pączki z nadzieniem czekoladowym, orzechowym i bananowym. Jak się okazuje, w Tłusty Czwartek zdecydowanie wybieracie tradycyjne smaki. Pączki z marmoladą zdeklasowały rywali, zdobywając ponad 54% wszystkich głosów. Na drugiej...