• Informacje na temat:

    pączki po japońsku

Przepisy na temat: pączki po japońsku
  • Składniki: 0,5 kg mąki, paczka drożdży instant, 1 jajko, ok. 200ml ciepłego mleka, szczypta soli, szczypta szafranu. Farsz: 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, 1 średnia cebula, 1 por(tylko biała część), 3 japońskie grzyby shitake(lub pieczarki), puszka pędów bambusa, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, ząbek czosnku, łyżka miodu, sól, pieprz do smaku.

  • Ryba po japońsku z warzywami i słodko - kwaśnym sosem, podawana na zimno.

  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    ...do różnorodnych wypieków - rozmaite ciastka, smażone pączki, churros zanurzone w czekoladzie - tłumaczy Barber - Z kolei w Brazylii czeka nas wariacja na temat pieczywa śniadaniowego, warto spróbować...

  • Jeszcze jedna propozycja dania z wykorzystaniem śledzi. Doskonała jako przystawka, atrakcyjnie wygląda na stole. Śledziki po japońsku.

  • Jak gotuje Murakami?

    ...między posiłkami, nie jem junk food. Czasami po cichu zjadam pączki (pączki to moja nieuleczalna choroba)." - wyznaje Haruki Murakami. A co jeszcze jedzą bohaterowie jego powieści?  Bohaterowie...

  • Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja też od czasu do czasu w inne święta na życzenie męża .

  • W zasadzie tradycyjny przepis, z nieznacznymi modyfikacjami.

  • Smaczna przekąska na zakrapianą imprezę.

  • Pyszna smażona rybka w słodko- kwaśnej zalewie. Polecam.

  • Pyszna rybka nadająca się na Wigilijny stół :)

Artykuły na temat: pączki po japońsku
  • Różane i lawendowe akcenty na talerzu

    Pączki z różą i napar z lawendy to najbardziej popularne, choć nie jedyne, spożywcze zastosowanie pięknych kwiatów. Warto wiedzieć, że poza obfitą gamą walorów smakowych, zarówno róża, jak i lawenda mają bogatą wartość odżywczą.

  • Magnoliowe mydełko Organique

    Magnolia była jedną z pierwszych roślin kwiatowych na świecie. Do Europy przybyła z Chin i Japonii, gdzie uważana była za symbol piękna, czystości i szczerości. W medycynie naturalnej, z której słyną orientalne tereny, szczególnie ceniono pączki tej rośliny, ze względu na ich lecznicze i kosmetyczne właściwości. Magnolia to także roślina magiczna - jej kwiaty wykorzystywano w czarach miłosnych...

  • Fragment tkanki: Tajemnicza śmierć 18-letniego Gutka

    Katarzyna Bonda i Bogdan Lach napisali książkę, w której przypomnieli najciekawsze sprawy z archiwum policyjnego psychologa śledczego. Poniżej publikujemy fragment ich wstrząsającego reportażu pt. "Motyw ukryty. Zbrodnie, sprawcy i ofiary. Z archiwum profilera", poświęcony tajemniczej śmierci 18-letniego Gutka.

  • Ukwiecone krzewy

    ...niektóre odmiany będą się dobrze czuły w ogrodzie. Większość hortensji lubi żyzne, przepuszczalne, kwaśne, stale lekko wilgotne podłoże. Ich pączki kwiatowe są bardzo delikatne i wrażliwe na chłód...

  • Liściaki: tancerka

    ...czerwono-żółtej i różowej róży, czarnego tulipana, małe listki miłorzębu japońskiego, płatki cynii, kwiatki białej werbeny, płatki czubatki ubiorkolistnej, listki berberysu, większe i mniejsze pączki(...) części kwiatów, usta z kawałka róży. Przykleić ukośnie lewą nogę. W górnej części tła nakleić płatki werbeny, a w dolnej pączki kwiatowe czarnego bzu. W kartonie wyciąć okienko wielkością dopasowane do...

  • 5 lat po tsunami. Jak dziś żyje się w Japonii?

    Ponad pięć lat temu w Japonii w ciągu jednego dnia zatrzęsła się ziemia, tsunami zniszczyło wschodnie wybrzeże wyspy, a w Fukushimie doszło do awarii elektrowni jądrowej. Wypadki te, określa się mianem jednej z największych katastrof naturalnych w historii. Tak wielkich, że z jej skutkami nie może poradzić sobie gospodarka świata. O tym, jak dziś wygląda życie na terenach dotkniętych tą tragedią opowiada Katarzyna Boni, autorka książki „Ganbare. Warsztaty umierania”.

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    Był taki moment, że zachwyciliśmy się w Polsce gotowcami, kuchnią instant. Zupki w proszku, kostki rosołowe, kawa rozpuszczalna i inne tego typu produkty były synonimem zachodniego stylu życia, luksusu wcześniej dla nas niedostępnego (…) Nasyciliśmy się nimi i teraz zatoczyliśmy koło, wracamy do starych tradycji – mówi Patrycja Dolecka, autorka bloga kulinarnego "Trufla" i książki „Trufla. Same dobre rzeczy” z autorskimi przepisami.

  • Strzeżcie się diet! Dzięki nim utyjecie jeszcze bardziej

    Na to, czy uda nam się uzyskać i zachować szczupłą sylwetkę, ma wpływ cały zestaw wewnętrznych przekonań, nastawienie i stan emocjonalny. Jeśli uda nam się odnaleźć w życiu równowagę, nie będziemy potrzebować restrykcyjnych diet do walki ze zbędnymi kilogramami, zapewnia Klaudia Pingot, autorka książki "FitMind schudnij bez diet".

  • Chiny to kraj smakoszy

    Rynek restauracyjny w Azji Wschodniej jest niezwykle konkurencyjny. W Chinach restauracje rodzą się i upadają w tempie niewiarygodnym, zmieniając się jak w kalejdoskopie, a w centrach miast na niemal każdej ulicy są dziesiątki miejsc konkurujących ze sobą walorami kuchni.

  • Maria Czubaszek: Nawet niepalący żyją tylko do śmierci

    12 maja 2016 roku w wieku 76 lat zmarła Maria Czubaszek - pisarka i satyryk, autorka tekstów piosenek, felietonistka i dziennikarka. Przypominamy wywiad z Marią Czubaszek przeprowadzony w styczniu 2015 roku przez dziennikarkę Styl.pl Annę Piątkowską.