• Informacje na temat:

    ozdoby z papryki

Przepisy na temat: ozdoby z papryki
  • Świąteczne jajka faszerowane pasztetową i pieczarkami

    Przygotujesz je w kilkanaście minut, a odpowiednio ułożone i przystrojone melisą staną się ozdobą każdej wielkanocnej uczty.

  • Ładnie prezentuje się na talerzu. Można użyć do przystrojenia wszelkich dań.

  • Koreczki śledziowe z serem żółtym

    Takie koreczki będą znakomitą ozdobą świątecznego stołu. Smakują naprawdę wyjątkowo.

  • Witam serdecznie Propozycja na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego. Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje włożony trud. Takim koszyczkiem możemy udekorować świąteczny stół podczas Wielkanocnego śniadania.

  • Jajka na świątecznym stole

    ...paseczki papryki. Delikatnie uzupełnić bulionem. Schładzać 3 - 4 godziny w lodówce. Podawać na plasterkach ogórka i rzodkiewek. Czas przygotowania 20 minut Jaja na rzeżusze Składniki...

  • Tort z kremem serowo-toffim. Tort w polewie czekoladowej z rozetkami i ozdobami czekoladowymi.

  • Leczo z warzywami i grzankami

    Składniki dla 4 osób: cukinia 2 papryki słodkie 1/3 papryczki chilli 2 ząbki czosnku cebula 15 dag pieczarek 3 pomidory 250 g przecieru pomidorowego łyżka cukru(...), czosnek i papryczkę chilli. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (trochę odłóż do ozdoby), cukinię i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i papryką w proszku. Pomidory sparz, obierz ze skórki...

  • Tort urodzinowy z biszkoptem z dwoma kremami. Tort oblany polewą czekoladową i udekorowany czekoladowymi kwiatkami.

  • Warzywne zapiekanki

    Sebastian Olma zaprezentował zapiekankę z przekładanymi, poszatkowanymi warzywami, połączonymi sosem z dodatkiem czosnku na bazie śmietany i mleka. Tak przygotowane danie będzie prawdziwą ozdobą stołu na rodzinnym obiedzie. W wersji nieco bardziej tradycyjnej, do podsmażonych warzyw (m.in. papryki, bakłażana) Olma dodał makaron "sprężynki". Połączone w ten sposób składniki wystarczy...

  • Tort z biszkoptem jasnym z dwoma kremami.Tort oblany polewą z dekoracją czekoladową.Tort z podobnych moich ostatnio tortów, polubionych przez rodzinę.Tort zrobiłam na podwójne przyjęcie, moje i męża.

Artykuły na temat: ozdoby z papryki
  • Co zrobić, by opalenizna była trwała

    Lato sprzyja słonecznym kąpielom, a piękna, utrzymana w brązowych tonacjach opalenizna jest najlepszą ozdobą. By jak najdłużej cieszyć się efektami błogiego plażowania, warto odpowiednio przygotować skórę do ekspozycji na słoneczne promienie. Przestrzeganie kilku prostych zasad pozwoli nam nie tylko uniknąć niebezpiecznych i bolesnych oparzeń, ale sprawi też, że będziemy cieszyć się brzoskwiniowym odcieniem skóry jeszcze długo po sezonie.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Smażone cevapcici

    ..., pieprzem, papryką ostrą i kminem. Uformować 16. niedużych, owalnych kotlecików i nadziać po dwa na drewniane szpikulce.  W ośmiu z nich (w jeden na każdym szpikulcu) wcisnąć dla ozdoby po listku natki(...) umyć, posiekać. Wymieszać wszystko razem, posolić. Kotlety podawać z upieczonymi ziemniakami, sosem z ajwaru wymieszanego z keczupem i sałatką z papryki. Zobacz także: 

  • Od ostatkowych naleśników i masek, przez wielkopostne opowieści i kwiaty, aż po jajka i kartki wielkanocne - podpowiadamy, jak pięknie przeżyć świąteczny czas! Oto wyjątkowe połączenie poradnika kulinarnego, przewodnika religijnego i zbioru ciekawostek. Książkę najlepiej czytać razem z dziećmi - poznają dzięki niej historie biblijne, nauczą się przygotowywać wielkanocny ogródek i postawią pierwsze kroki w kuchni. Szczegółowe instrukcje wzbogacono kolorowymi zdjęciami i szablonami dekoracji....

  • Cevapcici: bałkańskie rulony

    ...ozdoby po listku natki pietruszki. Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć kotlety przez około dziesięć minut. Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić na bardzo cienkie paski. Czosnek obrać, przecisnać przez praskę, dymkę umyć, posiekać. Wymieszać wszystko razem, posolić. Kotlety podawać z upieczonymi ziemniakami, sosem z ajwaru wymieszanego z keczupem i sałatką z papryki. Zobacz także:

  • Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Papryka - słodka, ostra, czerwona, zielona, a może żółta. Warzywo, które z pewnością wielokrotnie gościło na Waszych stołach. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co tak naprawdę...

  • Ekspresowe dania na święta. Sprawdzone pomysły

    Przygotowując się do świąt spędzamy zwykle w kuchni długie godziny, a efekt i tak nie zawsze bywa dla nas satysfakcjonujący. Tak jednak nie zawsze musi być! Aby się o tym przekonać, sięgnijcie po nasze przepisy – pozwolą wam one zaoszczędzić sporo sił, czasu i nerwów.

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Soczewica i... nie tylko!

    ..., sól, pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka octu balsamicznego, zioła do ozdoby. Soczewicę umyć, zalać zimną wodą (dwie, trzy objętości soczewicy) i odstawić najlepiej na noc. Następnego dnia przepłukać, zalać świeżą zimną wodą i ugotować do miękkości. Posolić pod koniec gotowania, gdy ziarna będą już miękkie. Ziarna odsączyć i odstawić, by ostygły. Papryki starannie...

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...