• Informacje na temat:

    ozdoby z mleka

Przepisy na temat: ozdoby z mleka
  • Wytrawne roladki naleśnikowe

    Doskonała propozycja na wielkanocne śniadanie. Nie napracujesz się, a efekt "wow" gwarantowany. Roladki nie tylko smakują wyśmienicie, ale będą ozdobą świątecznego stołu.

  • Wykwintna pomidorowa na niedzielę

    ...300 ml mleka i blendujemy razem. Odstawiamy masę. Drugą połowę sera feta kroimy w kostkę. 9. Makaron nakładamy na talerze, nakładamy zupę. Dodajemy do każdej porcji mleczno-serową masę i kostki fety...

  • Świąteczne serniczki

    Składniki: 400 g kremowego twarożku 100 g cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 250 g mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 125 g cukru 75 ml oleju 200 ml mleka 300 g masy marcepanowej Barwniki spożywcze Cukier puder Przygotowanie: Twarożek, 60 g cukru pudru i opakowanie cukru waniliowego dobrze wymieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. W osobnej...

  • Lśniące choineczki

    Składniki na babeczki:  100 g kostki do pieczenia 200 g mąki 100 g cukru 125 ml mleka 2 małe jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na dekorację:   1 opakowanie Kremu do tortów śmietankowego Dr. Oetkera 1 Barwnik spożywczy zielony Perełki złote i srebrne ( lub całkowicie dowolne) 1 opakowanie Boże Narodzenie dekoracje z opłatka Dr. Oetkera...

  • Jajka na świątecznym stole

    Jajka w pikantnym cieście Składniki na 6 porcji: - 11 jajek, - szklanka mleka, - 2 łyżki masła, - 15 dag mąki, - 15 startego sera, - łyżeczka "Warzywka" oraz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej...

  • Schab pod beszamelem - przysłała Ewa

    ...2 kg schabu środkowego; 1,5 l mleka, 2 główki czosnku; 1 kg pieczarek; na beszamel: 2 szklanki mleka spod pieczenia schabu; 2 łyżki margaryny (Kasi); 2 łyżki mąki; 1/4 l słodkiej kremówki; 3 żółtka; 30 dag sera Goudy.

  • Warzywne zapiekanki

    Sebastian Olma zaprezentował zapiekankę z przekładanymi, poszatkowanymi warzywami, połączonymi sosem z dodatkiem czosnku na bazie śmietany i mleka. Tak przygotowane danie będzie prawdziwą ozdobą stołu na rodzinnym obiedzie. W wersji nieco bardziej tradycyjnej, do podsmażonych warzyw (m.in. papryki, bakłażana) Olma dodał makaron "sprężynki". Połączone w ten sposób składniki wystarczy...

  • Babeczki

    Składniki: Ciasto: ●500 g mąki ●4 żółtka ●3/4 szkl. cukru pudru ●250 g zimnego masła Krem: masa czekoladowa: ●1/4 szkl. wody ●50 g masła ●25 g kakao ●100 g mleka w proszku sos karmelowy: ●szkl. cukru ●1/4 szkl. wody ●50 g masła ●120 ml kremówki ●szczypta soli Do ozdoby: orzechy Przygotowanie: 1. Ciasto: mąkę, cukier i masło posiekaj nożem. Dodaj żółtka i zagnieć. Włóż...

  • Wiosenne toricki

    ...torciku. Na wierzchu wyciśnij małe kulki kremu. Włóż w nie ozdoby cukiernicze. Schłodź przed pokrojeniem.  Waniliowa tęcza Sposób przygotowania 1. Ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną masę. Ucierając, dodaj na przemian: po 1 jajku, po porcji mąki przesianej z proszkiem i szczyptą soli, po 1 łyżeczce mleka. Ciasto podziel na 6 części, każdą wymieszaj z innym barwnikiem. Piecz...

  • Świąteczne babeczki korzenne

    Składniki: 125 ml mleka 200 g cukru 200 g mąki 150 g oleju słonecznikowego 3 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół(...) np. Bakalland orzechy włoskie Chandler np. Bakalland do ozdoby Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy...

Artykuły na temat: ozdoby z mleka
  • Wielkanocne ozdoby pełne słodyczy

    Ciasteczka muffinowe Składniki na 12 sztuk: Na ciasto: 8 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, torebka cukru wanilinowego, 25 dag mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 125 ml mleka Na(...) Na krem i dekorację: 300 ml mleka 3,2 proc., 6 dag cukru, budyń czekoladowy, 25 dag masła, 10 dag czekolady deserowej, 10 dag ciemnej polewy czekoladowej, 5 dag białej polewy, połówki migdałów...

  • Od ostatkowych naleśników i masek, przez wielkopostne opowieści i kwiaty, aż po jajka i kartki wielkanocne - podpowiadamy, jak pięknie przeżyć świąteczny czas! Oto wyjątkowe połączenie poradnika kulinarnego, przewodnika religijnego i zbioru ciekawostek. Książkę najlepiej czytać razem z dziećmi - poznają dzięki niej historie biblijne, nauczą się przygotowywać wielkanocny ogródek i postawią pierwsze kroki w kuchni. Szczegółowe instrukcje wzbogacono kolorowymi zdjęciami i szablonami dekoracji....

  • Dziewięć sposobów, jak najlepiej dbać o bibeloty

    Gdy je regularnie konserwujesz, nie zniszczą się i zachowają ładny wygląd przez lata. Tym bardziej, że to nie tylko ozdoby, ale i cenne pamiątki.

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Babka szafranowa na drożdżach

    Sposób przygotowania: 1. Dzień wcześniej nitki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli. Zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże. Wsyp łyżkę cukru. Wlej 1/2 mleka. Przemieszaj z odrobiną mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  2. Masło stop i wystudź. Do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę cukru, cukier wanilinowy, żółtka...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Sernik w wersji mini

    Deser podany w tej formie będzie także wyjątkową ozdobą stołu.

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Siedem sposobów na białe zęby

    ..., gorące i kleiste produkty: sos pomidorowy, kawa, herbata. Jeśli to możliwe, wybieraj ich jaśniejsze wersje: mrożoną kawę, w której jest więcej mleka, zamiast espresso, szampana zamiast czerwonego wina...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...