• Informacje na temat:

    ozdabianie czekoladą

Przepisy na temat: ozdabianie czekoladą
  • Mus z białej czekolady z brzoskwiniami

    Delikatny i smaczny mus z białej czekolady nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu ani wyjątkowych umiejętności kucharskich. Wystarczy kilka minut, aby wyczarować pyszny i efektowny deser.

  • Kąpiel w kuchni

    Dzięki niej sernik po upieczeniu nie opadnie, a czekolada po rozpuszczeniu nie rozwarstwi się. Kąpiel wodna jest jednym z prostych trików kuchennych. Służy też utrzymywaniu temperatury dań, bez przypalenia!

  • Pierniczki do ozdoby stołu wigilijnego i choinki - Piotr

    do ciasta: 600g mąki, 100g masła, 350g miodu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 100g cukru, 1 jajko, 1/2 cukru waniliowego, łyżka kakao, łyżeczka sody oczyszczonej, rozdrobniona czekolada, garść bakalii; do ozdoby: białko z 1 jajka, 1/2 cukieru waniliowego, goździki, kolorowe landrynki, kora cynamonu mielonego, ewentualnie lukier

  • Lody czekoladowe z migdałami

    Wyśmienite i orzeźwiające

  • Wielkanoce ciasteczka

    ...wystudzeniu ozdabiać można lukrem, albo czekoladą. Smacznego!          

  • Ciasto zebra

    Ulubione ciasto z dzieciństwa. Ma same zalety. Pięknie prezentuje się na stole, smakuje wspaniale i do tego jest bardzo proste w przygotowaniu.

  • Efektowne babeczki z kremem malinowym

    Babeczki w takim wydaniu będą hitem każdej imprezy. Są nie tylko efektowne, ale również wyśmienicie smakują!

  • Bezglutenowy mazurek kawowy

    Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, w czasie świątecznym wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu

  • Wegetariańskie desery z wykorzystaniem bakalii

    .... Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy pozostałymi migdałami i migdałami w płatkach. Doskonały czekoladowo – daktylowy mus z orzechami...

Artykuły na temat: ozdabianie czekoladą
  • Łyk czekolady

    Ukoi zmartwionych, ogrzeje zmarzniętych, pocieszy smutnych…

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • Mus z Bialej i czarnej czekolady - na srodowe popoludnie

    Nie jest to typowo francuskie raczej bym powiedziala globalne ale jest pyszne... wiec dla naszych dzieci tych najmlodszych i tych starszych... do dziela...

  • Rodzice bardzo niechętnie dają swoim dzieciom do jedzenia czekoladę, choć, jak wiadomo, jest to największy przysmak każdego małego szkraba. Okazuje się jednak, że popełniają błąd, bo czekolada ma wiele cudownych właściwości. Jakich? Zobaczycie poniżej. Czekolada ma jeszcze przed nami kilka tajemnic. / fot. 123RF.COM   Co już wiemy o czekoladzie?   Każdy dobrze wie, jak pyszną przekąską może być czekolada. Ale to nie jest jej jedyne zastosowanie! Czekolada jest idealnym składnikiem wielu...

  • Słodko słono

    Muffiny z kremem wykonasz bez problemu. Zarezerwuj pół godziny.

  • Gorzka, mleczna, nadziewana, z orzechami, a może biała? Niewątpliwa królowa deserów oraz słodyczy. O czym mowa? Oczywiście o czekoladzie! Pyszna, uwodzicielska i uzależniająca, wykorzystywana w kuchni jako afrodyzjak. 12 kwietnia jest jej światowym świętem, które należy koniecznie uczcić chociaż małą kosteczką. Fot. 123RF Ponoć osobowości każdego człowieka odpowiada dany typ czekolady. Nie istnieje chyba osoba, która za nią nie przepada, wyłączając osoby na nią uczulone. Jej ogromna...

  • Sernik na czekoladowym spodzie

    ...1. 300 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, studzimy. Brązowy cukier ucieramy z 2 jajami na puszystą masę i stopniowo łączymy z czekoladą oraz cukrem waniliowym. Przesianą mąkę dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy. 2. Ser miksujemy ze śmietaną, opakowaniem cukru waniliowego i 75 g cukru na puszystą masę. Dodajemy 2 jaja, dokładnie mieszamy. 3. Wiśnie...

  • Kawa to nieskończone bogactwo smaków i aromatów. ,Maitres chocolaitiers Lindt opracowali doskonałe sposoby łączenia tego napoju z czekoladą. Kombinacja tak bogatych i różnorodnych smaków otwiera nieskończone możliwości. Czekolada z chili serwowana z kawą Americano Doskonała z Burundi Ngozi Murama Americano. Smak tej odmiany kawy ma budowę złożoną, z mocnymi nutami korzeni i tanin. Rezultat parowania jej z Excellence Chili jest zbliżony do ostrej potrawy, która pikantność jest łagodzona...

  • Piękny zapach na święta

    ...przygotowania ciasta, fantastyczną zabawą jest wycinanie różnych kształtów foremką i obowiązkowe dekorowania lukrem, czekoladą czy innymi słodkościami. Dzieci na pewno będą dumne z efektów swojej pracy...

  • O tym, jak umiejętnie zestawiać ze sobą smaki wina i czekolady Łączenie czekolady Lindt Excellence z winem to najlepszy sposób, aby pobudzić zmysły i odkryć cały wachlarz nowych doznań i smaków. Ale by to przeżycie było głębsze i bardziej intensywne, do tak wyszukanej czekolady należy dobrać odpowiednie wino. Czekolada 70% kakao - doskonała z chilijskim Merlot Ciemna czekolada o złożonym smaku. Odkryj brzmiące w niej nuty karmelu i miodu, aromaty owoców i róż – całe bogactwo zróżnicowanej...