• Informacje na temat:

    owsiane bułki bez glutenu

Przepisy na temat: owsiane bułki bez glutenu
  • Wyzwania diety bezglutenowej

    Osoby uczulone lub nietolerujące glutenu, a także chorujące na celiakię zmagają się z trudnościami w przygotowywaniu posiłków, które będą dla nich bezpieczne. W ich codziennej diecie wiele produktów jest zabronionych, a nawet ich znikoma ilość w posiłku może poważnie zaszkodzić. Co można jeść, a czego bezwzględnie trzeba unikać w diecie bezglutenowej?

  • Ostatnio za zadanie było mi zrobić coś co nie zawiera laktozy i glutenu a jednocześnie jest słodkim deserem. Łatwo nie było ale się udało.

  • Gotowanie dla smyka alergika

    ...panierka na schabowym jest zrobiona z jajek przepiórczych i bułki bezglutenowej. Nie musisz się uczyć gotowania od nowa, po prostu próbuj modyfikować znane ci przepisy. Jeśli nie masz odwagi lub brakuje ci(...), bezglutenowe makarony i mąki) lub w supermarkecie (np. mąkę kukurydzianą, mięso królika, makaron ryżowy). Jeśli twoje dziecko nie toleruje glutenu, a tam gdzie mieszkasz, nie ma takich sklepów, przekonaj się...

  • Takie bułeczki to super pomysł na domowe, zdrowe pieczywo, bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy smaku. Moje bułeczki zrobiłam z trzech rodzajów mąki: pszennej tortowej, pszennej pełnoziarnistej i mąki owsianej.

  • Pyszne muffinki bez glutenu. Z bananami oraz płatkami owsianymi i dowolnymi owocami sezonowymi.

  • szybkie, smaczne, pożywne śniadanie domowy chlebuś i tylko pół godzinki roboty w tzw międzyczasie :) bez glutenu (bez mąki), bez drożdży, bez zakwasu mało roboty, dużo czekania, więc zaczynam w sobotę wieczorem, żeby w poniedziałek rano go schrupać:)

  • Naleśniki bez mąki są dobrą alternatywą dla tradycyjnych naleśników. są bardzo delikatne i miękkie. Ciasto biszkoptowe ale o wiele smaczniejsze. Podane z serkiem waniliowym smakują prze cudnie.

  • Marchewkowe muffinki to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o zdrowe ciasta. Naprawdę. Delikatne, wilgotne, miękkie, nie za słodkie, proste w wykonaniu, mało kaloryczne a przede wszystkim - zdrowe! Z podanych składników możecie upiec ciasto w tortownicy lub innej małej blaszce.

  • Proste ciasto bananowe z dodatkiem gorzkiej czekolady dla łasuchów

  • Ciasto bez glutenu, bez jajek i bez laktozy dla osób z nietolerancjami.

Artykuły na temat: owsiane bułki bez glutenu
  • Im miej glutenu tym... zdrowiej!

    Mimo że nie jesz dużo, nie możesz pozbyć się „brzuszka”? Być może to wina glutenu! Składnik ten dietetycy coraz częściej biorą pod lupę.

  • Celiaklia długo była kojarzona jako schorzenie małych dzieci, z którego z wiekiem się wyrasta. Nic bardziej mylnego. To poważna nietolerancja pokarmowa, która może się objawić w każdym wieku. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników...

  • Maluch na modnej diecie

    ...produktach podczas fermentacji część laktozy ulega rozkładowi na lepiej przyswajalne cukry proste. Bez glutenu Czy maluch, który w wieku kilku miesięcy zamiast pszennej bułki dostanie kukurydziany(...) choroby, ale dlatego, że ich rodzice uważają, że tak jest zdrowiej. Sami są na diecie bez glutenu/laktozy/cukru/mięsa i sądzą, że skoro im to służy, dlaczego miałoby zaszkodzić ich dzieciom. Inne zdanie...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...

  • Diety lecznicze: Modne, ale czy dobre dla każdego?

    ..., czy nie pomoże zmniejszenie ilości nabiału w diecie. Koktajl bezlaktozowy ● 100 g dojrzałych malin ● średniej wielkości gruszka ● 2 łyżki soku z cytryny ● 1/2 szklanki mleka owsianego Gruszkę(...). Dieta bez glutenu Stała się hitem, ale jest przeznaczona dla chorych. Zdrowej osobie wystarczy mała zmiana jadłospisu. Jeszcze niedawno problem z tolerancją glutenu miały głównie osoby chore na...

  • Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten. Gotowanie bez glutenu otworzyło...

  • Dieta dla zdrowia i dobrej formy

    ...przemianę materii. Biały chleb i bułki są puszyste i smaczne, ale zawierają wiele niezdrowych dodatków, m.in. polepszaczy i spulchniaczy. Zdrowszy jest chleb na zakwasie, razowy czy graham. Zawiera(...) - zawierają dobre tłuszcze. Sięgaj też po siemię lniane, pestki dyni i słonecznika. Węglowodany: Wybieraj węglowodany złożone - płatki owsiane, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty. Możesz czasem...

  • Być może płatki owsiane nie wyglądają zbyt ładnie, jednak kryją w sobie moc składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Przekonajcie się, że owsianka to nie tylko niezbyt smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Fot. 123RF Owies to jedno z najbardziej niedocenianych zbóż. W naszych sklepach najłatwiej dostać je pod postacią płatków, które, niestety, jemy zdecydowanie za rzadko. W dzieciństwie mamy zmuszały nas do zjadania owsianek, jednak okazuje się, że doskonale...

  • Nietolerancja pokarmowa pod kontrolą

    .... Zastępuj je pokarmami niezawierającymi glutenu. Za takie uznaje się produkty naturalnie go pozbawione lub też pozbawione go w wyniku obróbki przemysłowej. Aby pokarm był bezpieczny dla zdrowia, zawartość glutenu nie powinna przekraczać 2 mg w 100 g (czyli 20 mg w 1 kg). Zgodnie z obowiązującym prawem produkty bezglutenowe muszą być oznaczone słownie jako "produkt bezglutenowy". Są to np...

  • Być może płatki owsiane nie wyglądają atrakcyjnie, jednak kryją w sobie moc składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Przekonajcie się, że owsianka to nie tylko niezbyt smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Fot. 123RF/Picsel Owies to jedno z najbardziej niedocenianych zbóż. W sklepach najłatwiej dostać je pod postacią płatków, które, jemy zdecydowanie za rzadko. W dzieciństwie mamy zmuszały nas do zjadania owsianek, jednak okazuje się, że doskonale wiedziały co robią....