• Informacje na temat:

    owoce w zimie do ciasta

Przepisy na temat: owoce w zimie do ciasta
  • Najsłynniejsze ciasta na Trzech Króli

    ...z ciasta francuskiego - z Francji. We Francji do nadzienia wkłada się jeden cały migdał, a ten, kto go znajdzie, nosi koronę przygotowaną specjalnie na tę okazję. Wszystkie te ciasta są wysokokaloryczne(...) powstał pierścień. Połóż na blasze i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Na wierzch pierścienia połóż kandyzowane owoce, migdały i piecz w 190 st. przez 20-30 minut. Polskie szczodraki...

  • Malina: Owoc idealny

    Korzystne właściwości znajdziemy zarówno w owocach, jak i w liściach. Ciekawostką może być fakt, że maliny skutecznie działają przy kłopotach trawiennych i to w skrajnych sytuacjach. Ich owoce(...) na krótko. Jeśli chcemy zachować malinowe smaki na jesień i zimę, a warunki na to pozwalają - warto zamrozić te owoce. W procesie mrożenia również stracimy część zdrowotnych walorów, ale będzie to...

  • Cytrynowe "love"

    Zimą to u nas owoc nr 1! Zwłaszcza że sam zapach cytryn pobudza apetyt, a orzeźwiający smak sprawia, że na jednym kawałku ciasta trudno poprzestać.

  • Jest to bardzo smaczny tort kremowy z owocami, oryginalny. Nie jest trudny w przygotowaniu, a najważniejszą zaletą tego ciasta jest to, że można go przyrządzać w lecie, gdy są świeże owoce, np truskawki, maliny, poziomki lub czarne jagody, a w zimie ananasy lub brzoskwinie z puszki. Składniki: - 1 1/2 kostki masła, - 1 1/2 szklanki mleka, - 25 dkg cukru pudru, - cukier waniliowy, - 10 dkg...

  • Czereśnie - smaczne i zdrowe

    Nie da się ich przechować na zimę: Czereśnie możemy jeść tylko latem. Cieszmy się ich smakiem i wartościami odżywczymi, których te owoce mają całkiem sporo.

  • Dzika róża: Królowa witaminy C

    Owoce dzikiej róży biją na głowę zarówno cytrusy, jak i warzywa zawartością witaminy C, określanej witaminą życia. Z właściwości owoców i kwiatów dzikiej róży chętnie korzysta przemysł zielarski i kosmetyczny. Co warto wiedzieć o tej roślinie?

  • Sezon na orzechy

    Najpopularniejsze w Polsce 1. Orzechy włoskie to owoce orzecha włoskiego. Pokarbowane, podzielone wewnątrz cienkimi, zdrewniałymi błonkami (łatwo rozdzielić ćwiartki). Dekoracyjne. Wspaniałe same lub do ciast, deserów i dań wytrawnych, np. sałatek, farszów, makaronów. 2. Orzechy laskowe to owoce leszczyny. Słodkawe w smaku, idealnie nadają się do jedzenia same i jako składnik łakoci (ciast...

  • Susz i już!

    Nie tylko mrożenie czy kiszenie, ale też suszenie jest sposobem na przechowywanie smaków lata. Idealnie nadają się do tego owoce, takie jak np. jabłka czy śliwki, które są świetną alternatywą dla amatorów słodyczy. Albo grzyby - będą w sam raz do wigilijnej kapusty!

  • Co warto mrozić, suszyć i wekować wiosną? Truskawki!

    Truskawki okazują się być niekwestionowanym zwycięzcą, jeśli chodzi o zamykanie wiosny w słoiku. Jednak nie tylko wekowanie, bo owoce te można też suszyć i mrozić. Co ciekawe, Malwina Bareła radzi, aby truskawki mrozić na dwa sposoby...

  • Przepis na zimowe babeczki

    .... Otrzymanym w ten sposób ciastem, wypełnij foremki do babeczek, piecz je przez 20 - 25 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Pora na owoce! Jabłka umyj, obierz, podziel na ćwiartki, wyjmij gniazda...

Artykuły na temat: owoce w zimie do ciasta
  • Owoce pigwy

    Nazywane są polską cytryną, gdyż zawierają sporą ilość witaminy C, są twarde, bardzo kwaśne i aromatyczne.

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...

  • Jak dobrze odżywiać się jesienią i zimą?

    Gdy temperatura spada i zmniejsza się ilość dni słonecznych, nasz nastrój ulega pogorszeniu, a my częściej sięgamy po przekąski pomiędzy posiłkami. W dodatku mamy trudniejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców i mniej się ruszamy. Spożycie większej ilości kalorii tłumaczymy koniecznością dostarczenia energii do ogrzania organizmu. Czy jednak, gdy większość czasu spędzamy w ogrzewanych pomieszczeniach, zimą i jesienią możemy jeść więcej?

  • Po słoik pysznego, domowego dżemu lub marmolady w długie, jesienne lub zimowe wieczory lubi sięgnąć chyba każdy z nas. Warto więc wykorzystać pełnię wiosny i lata, by na czas zgromadzić odpowiednie produkty i przygotować się do procesu pasteryzacji. W nagrodę otrzymujemy pełnowartościowe rarytasy, które oprócz walorów smakowych dostarczą nam również cennych witamin i minerałów. Fot. 123RF/PICSEL Zanim jednak wyparzymy słoiki, warto skupić się nad istotą zdrowych przetworów. Na co zwrócić...

  • Zima w kuchni pięciu przemian

    Zimowe dania także mogą być ciekawymi i bogatymi w smaki kompozycjami. Choć zima spożywamy głównie produkty, które przechowuje się w naturalny sposób, m.in. ziarna zbóż, orzechy, warzywa strączkowe, suszone owoce i zioła, i nie używamy zbyt wielu świeżych warzyw i owoców , to można z nich skomponować zbilansowane i zdrowe posiłki. Gęste zupy, kasze, ciasta z orzechami i rodzynkami, pierniki...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • W Paryżu, stolicy światowej mody i stolicy kraju mistrzów kuchni, zaprezentowano najnowszą kolekcję jesień - zima. Autorem jest jeden z najbardziej znanych francuskich... cukierników - Pierre Herme.

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Siedem produktów, które warto jeść w lutym

    Teraz, gdy większość warzyw i owoców ma mało wartości odżywczych, sięgajmy po produkty, które straciły przez zimę niewiele cennych składników lub są szczególnie bogate w dobroczynne związki.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...