• Informacje na temat:

    owoce tarniny nalewka

Przepisy na temat: owoce tarniny nalewka
  • Likier z głogu i tarniny

    Składniki: - 25 dag suszonego głogu, - garść suszonych śliwek, - garść rodzynek, - garść suszonej, - tarniny, - 1/2 laski wanilii, - skórka z 1 cytryny, - 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 l spirytusu 95 proc., - 1 l czystej wódki, - 2 szklanki wody, - 25 dag cukru, - 1/2 szklanki miodu Przygotowanie: 1. Do wyparzonego małego gąsiorka lub dużego słoja włóż owoce głogu i tarniny...

  • Tarninówka

    Składniki: - 50 dag owoców tarniny zebranych po pierwszych przymrozkach, - 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich, - 10 dag rodzynek, 1 łyżka suszonego kwiatu głogu, 10 goździków, - 1 l spirytusu 95 proc., - 3,5 l czystej wódki, - 7 łyżek miodu wrzosowego lub gryczanego, - 1,5 szklanki wody Przygotowanie: 1. Owoce tarniny umyj, osącz, ponakłuwaj. Opłucz śliwki, rodzynkom poobrywaj...

Artykuły na temat: owoce tarniny nalewka
  • Kuracje z tarniny

    ...​Tarnina to ciernisty krzew z gatunku śliw rosnący na obrzeżach lasów. Zimą możemy zbierać jego niebiesko-czarne, oszronione owoce.

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Domowe lecznicze syropy i nalewki

    ..., skoro nad łóżkiem chorego wieszały właśnie uzdrawiającą gałązkę tarniny. Tarnina pomoże przy gorączce, jak i przy kłopotach z układem moczowym. Ceniona jest nalewka z tarniny, ale lepszy jest sok. Oto, jak go robimy: owoce tarniny (2 kg) zalewamy wrzątkiem (ok. 3 litrami) i zostawiamy na kilka godzin; sok odcedzamy, zagotowujemy i zalewamy nim owoce; powtarzamy cały zabieg dwukrotnie, na końcu...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot. 123RF/Picsel Na staropolskich stołach królowały nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były...

  • Pestki owoców – które są zdrowe, a które śmiertelnie trujące?

    ...tarniny jest naprawdę długa : reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, leczy infekcje i stany zapalne, świetnie sprawdza się też jako środek hamujący biegunki. A co z pestkami? Pestki śliwy tarniny, podobnie jak pestki innych rodzajów śliwek, zawierają cyjanowodór. Spożywane w dużych ilościach mogą okazać się śmiertelnie trujące, jednak już zjedzenie kilku pestek może spowodować zawroty...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Czas na zbiory

    O tej porze roku, właśnie w październiku, warto pozbierać owoce i zioła.

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść tarninę

    Śliwa tarnina dawniej znana była jako środek hamujący biegunki. Ale cierpkie owoce mają też inne cenne właściwości.

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...