• Informacje na temat:

    owoce na paterze

Przepisy na temat: owoce na paterze
  • Smakowicie zapieczone

    Owoce na gorąco? Tak! Bo pieczenie wydobywa ich smak i słodycz. Z ciastem, z przyprawami. Pycha!

  • Sakiewki są świetną przystawką/deserem zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Farsz może być dowolny!

  • Owocowy savoir vivre

    Smaczne, zdrowe i prawie wszystkie niskokaloryczne - owoce. Ale co i jak zrobić, by ich podanie wyglądało atrakcyjnie?

  • Lekka przekąska usmażona na grillu. Do jej przygotowania nie trzeba ani szczególnych zdolności kulinarnych, ani ogromu czasu. Kupujemy owoce, smarujemy bardzo prostą w wykonaniu marynatą na bazie masła i wrzucamy na ruszt.

  • Słupki z galaretki z truskawkami

    ....  2. Truskawki umyj, pokrój w cząstki. Do szklaneczek wkładaj owoce, zalej je zimną galaretką. Wstaw do lodówki do momentu, aż całkowicie stężeje.  3. Przed podaniem każdą szklaneczkę włóż na chwilę do gorącej wody. Odwracając nad talerzem, wyjmuj galaretki, układaj na paterze. Dekoruj listkami mięty. Możesz też podawać je z bitą śmietaną i cukrem. 

  • Zadna nalewka nie smakuje tak doskonale, jak owoce w rumie. Przygotowanie jest bardzo proste, ale trwa dosyc dlugo, w zaleznosci od tego, ile rodzajów owoców wybierzemy, za to pózna jesienia bedziemy nagrodzeni nie tylko wspanialym trunkiem, ale i owocami, które pasuja do wielu deserów.

  • Kolorowe muffiny

    ...całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem. Umyć naczynie miksujące. Krem owocowy 12.  Do naczynia miksującego włożyć owoce jagodowe, gotować 4 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min). 13.  Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr. 3. 14.  Dodać ostudzone owoce jagodowe, wymieszać...

  • w sam raz na upalne popołudnie:)

  • Zaskocz gości... gołym ciastem

    ...wrzucamy maliny i wsypujemy cukier. Podgrzewamy je, aż owoce zaczną się rozpadać. Następnie dodajemy płatki róży oraz pektynę i gotujemy około 5 minut. Należy jeszcze wymieszać wszystkie składniki nasączenia. Ostatnim elementem przygotowania tortu jest jego złożenie. Zanim to zrobimy, najpierw nasączamy pierwszy blat i układamy go na paterze lub talerzu. Wykładamy konfiturę tak, aby pozostał 1 cm...

  • Pyszne i pożywne drugie śniadanie.

Artykuły na temat: owoce na paterze
  • Nieproszony biesiadnik w paterze z owocami

    Za co kochamy wiosnę i lato? Za słońce, pogodę, długie ciepłe dni i świeże warzywa oraz owoce. Ale amatorów słodkich śliwek, pachnących jabłek i soczystych pomidorów jest znacznie więcej.

  • Wraz z nadejściem wiosny, wyczekujemy pierwszych smaków dojrzewających w słońcu owoców i warzyw. Półki w sklepach i na placach targowych uginają się od ciężaru sezonowych pyszności. Mimo że wspaniale smakują i zawierają wiele witamin, czasami mogą wywoływać groźne reakcje alergiczne. Lista alergennych owoców jest dość długa. Ze względu na reakcje krzyżowe, często uczulają nas ananasy, melony, mango, winogrona. Warto pamiętać o tym, że owoce, które wywołują reakcje alergiczną występują w wielu...

  • Pavlova z owocami lata

    ...i ekstrakt z wanilii, aż powstaną delikatne fałdy. Umieść ciasto na paterze, ozdób masą śmietankową i owocami. WSKAZÓWKA: Aby przyrządzić sos z owoców leśnych, podgrzej je z cukrem w rondlu, aż lekko...

  • W niektórych zakątkach świata morwa indyjska jest uważana za magiczną roślinę. Można uznać to za przesąd, jednak jeśli dokładnie przeanalizujemy wyjątkowe właściwości tej rośliny, okaże się, że być może tkwi w tym także ziarno prawdy. Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach owoce noni (nazywane też morwą indyjską) przebojem wdarły się do naszych sklepów. Początkowo były znane jedynie fanatykom zdrowego żywienia, jednak z czasem coraz więcej osób zaczęło doceniać ich wyjątkowe właściwości. Owoce...

  • Sernik z rodzynkami

    ...mieszamy. Na koniec łączymy z rodzynkami, krótko mieszamy, by owoce równomiernie rozprowadziły się w masie serowej. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy masłem i oprószamy mąką(...). Drzwiczki piekarnika delikatnie uchylamy i studzimy ciasto. Kiedy lekko opadnie, wyjmujemy sernik z formy i przekładamy na kratkę, by całkowicie ostygł. Ciasto umieszczamy na dużym talerzu lub paterze...

  • Wraz z nadejściem wiosny i lata, wyczekujemy pierwszych smaków dojrzewających w słońcu owoców i warzyw. Półki w sklepach i na placach targowych uginają się od ciężaru sezonowych pyszności. Mimo że wspaniale smakują i zawierają wiele witamin, czasami mogą wywoływać groźne reakcje alergiczne. Które z owoców uczulają najczęście? Fot. 123RF/Picsel Lista alergennych owoców jest długa. Ze względu na reakcje krzyżowe (polegające na tym, że u osoby uczulonej na np. pyłki reakcja alergiczna może...

  • Tartaletki waniliowe z mandarynkami

    ...wykładamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch układamy cząstki mandarynek, lekko dociskamy, by owoce trochę zanurzyły się w serze. Pieczemy 35-40 minut w 175ºC.  4. Tartaletki studzimy około 10 minut w foremkach. Następnie wyjmujemy ciastka, przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygły. Tartaletki ustawiamy na dużym talerzu lub paterze. Podajemy ze schłodzoną bitą śmietaną albo lodami...

  • Znali go już starożytni Grecy. Chińczycy i Tybetańczycy także docenili jego zdrowotne właściwości. W Polsce rokitnik pozostaje nieco zapomniany i przegrywa z bardziej egzotycznymi owocami. Ta niezwykła roślina zasługuje jednak na przypomnienie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Fot. 123RF/ Picsel Rokitnik naturalnie występuje w Europie i Azji, głównie na terenach nadmorskich. Dzisiaj możemy go spotkać zarówno w parkach jak i ogrodach, gdzie sadzony jest jako roślina ozdobna. Krzewy...

  • Mieszkanie w kwiatach

    ...też z owoców i warzyw. Ułóż na paterze czerwone wiśnie, żółte gruszki, pomarańczowe brzoskwinie i trójkolorowe papryki. #POMAGAMINTERIA Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził...

  • Uwielbiasz ryby, ale przeraża Cię ich patroszenie i filetowanie? Masz ochotę spróbować raków i krewetek, ale nie wiesz, jak się do nich zabrać? Przeczytaj! 60 potraw z 40 gatunków ryb i frutti di mare! Od prostego makaronu z łososiem po subtelne filety z tuńczyka z limonką! Pierwsza część książki zawiera wskazówki związane z zakupem, przechowywaniem, rozmrażaniem i sprawianiem ryb i owoców morza. Dowiesz się także, jak przyrządzać danie na parze, dusić, grillować i smażyć. Poznasz niezbędne...