• Informacje na temat:

    owoc podobny do pomidora kaki

Przepisy na temat: owoc podobny do pomidora kaki
  • Podanie owocu kaki z mozzarellą to kuchnia fusion, to wynik moich własnych poszukiwań. Ale jedliśmy to już kilka razy i zawsze nam smakowało. Ba, za każdym razem bardziej. Jeszcze bardziej i znacznie bardziej! Teraz z upodobaniem poluję na promocje owoców kaki, które o tej porze roku są dość łatwo dostępne.

  • Smaczny dżemik z bardzo zdrowego owocu kaki czyli persymony:)

  • W okresie zimowym pojawia się w sprzedaży kaki. Nie jest to drogi owoc. Warto go wykorzystać ze względu na moc witamin i soli mineralnych. Dzisiaj proponuję gęsty mus owocowy z dodatkiem kaki. Jest bardzo smaczny.

  • Pyszny omlet na słodko z owocem kaki i bananem

  • Bez cukrowy, zdrowy deser którym można grzeszyć bez wyrzutów sumienia. Jest to zdrowy deser, który jest słodki dzięki owocom, czekoladzie, porcji dżemu bez cukru. Zimową porą desery też mogą być pyszne i mega zdrowe. Możemy przemycić w nim kaszę w postaci budyniu.

  • Kaki to moje odkrycie tego roku! Świetnie sprawdza się w towarzystwie owoców, warzyw i także łososia. Sałatka słono-słodka z chrupiącymi grzankami

  • Błyskawiczne ciasto na oleju z gruszką, kaki i polewą kakaową. Udekorowane plasterkami suszonych jabłek, aromatyczne - doskonałe na jesienny wieczór.

  • orzezwiajacy

  • Ostatnio szukamy produktów o niskim IG. Postanowiliśmy wyciągnąć rękę do tych, którzy szukają substytutów.

  • Jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych, charakteryzujący się białym, soczystym i słodkim miąższem. Jest idealnym substytutem i nośnikiem cukrów dla diabetyków (fruktoza i glukoza). Fruktoza Ig wynosi około 20. Glukoza stanowi cukier najbardziej przyswajalny dla człowieka. Z tłuszczu nasion wyrabia się mydło. Owoce mangostanu cenione są ze względu na bogactwo wartości odżywczych, głównie antyoksydantów, enzymów i minerałów. Jest źródłem HCA (kwasu hydroksycytynowego) , niezbędnego do...

Artykuły na temat: owoc podobny do pomidora kaki
  • Owoce kaki

    Ten bardzo zdrowy egzotyczny owoc jest coraz popularniejszy.

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Szczupła i zdrowa dzięki diecie smart food

    ..., jagody. Truskawki z kolei są bogate w fizetynę. Dietetycy nazywają ją sprzątaczem tętnic, bo zmniejsza poziom złego cholesterolu. Zawierają ją również owoce leśne, jabłka i owoce kaki. Najlepiej jeść je(...)" przekonują, że możemy sobie w tym pomóc, jedząc we właściwy sposób. Czyli jak najwięcej warzyw i owoców, dobrych tłuszczów, pachnących przypraw. Wśród nich jest grupa produktów, które dzięki wyjątkowym...

  • Jeżeli nigdy dotąd nie słyszałeś o lucumie, najwyższa pora, aby to zmienić. Z pewnością nawet się nie domyślasz, jak ciekawe działanie ma ten egzotyczny owoc. Fot. 123RF/Picsel Lucuma to owoc drzewa Pouteria lucuma, rosnącego w Ameryce Południowej. Jego wygląd przypomina nieco ugotowane żółtko jaja. Jednak w naszych sklepach bardzo trudno spotkać te owoce w ich naturalnej, świeżej postaci. Zwykle dociera do nas w formie proszku, przypominającego brązowy cukier. Często określa się go "złotem...

  • Smartfood - jedzenie, które wydłuża życie

    Smartfood to inicjatywa Europejskiego Instytutu Onkologicznego. Badania nad tym, jak jedzenie wpływa na geny, zaowocowały interesującymi odkryciami. Naukowcy z projektu smartfood wyselekcjonowali 30 produktów spożywczych, których jadanie jest smart, czyli mądre. Ich składniki mogą "przekonać" geny, by pracowały więcej lub mniej. O tym, jakie posiłki mają wpływ na długość naszego życia, które...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Ostatnio ten trend opanował cały internet. Wszyscy dekorują potrawy pięknymi różami, robionymi z różnego rodzaju warzyw i owoców. Wygląda na skomplikowane, ale przekonacie się, że tak naprawdę to łatwizna. Fot.123RF/PICSEL Wystarczy ostry nóż i odrobina cierpliwości, aby stworzyć takie cuda! Pamiętajcie tylko, że ćwiczenie czyni mistrza. Na filmach zobaczycie jakie to proste. Takie piękne róże możecie przygotować z różnych warzyw i owoców: jabłek, mango, awokado, pomidorów, rzodkiewek,...

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Fot. 123RF/Picsel Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Pomidory powinny gościć na naszych stołach znacznie częściej, i to nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek. Bowiem powodów, dla których należy je jeść jest mnóstwo! 1. Obniżają ryzyko zachorwania na raka Pomidor swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w...