• Informacje na temat:

    otreby razowe

Przepisy na temat: otreby razowe
  • Z tej mąki chleba nie będzie

    Durum, razowa, pszenna – czy warto zastanawiać się nad mąką? Mamy tak dużo spraw na głowie. Po co ją jeszcze zaprzątać jedzeniem?

  • Naleśniki z pastą sezamową

    .... Naleśniki z pastą sezamową i figami Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka fruktozy lub cukru 2 świeże figi 1 opakowanie tahiny np. marki Jasmeen pół...

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...bezglutenowe, np. na zakwasie ryżowym, z mąki razowej. Można też wzbogacać je samemu, np. piekąc w domu chleb, dodawać do mąki zdrowe dodatki. Dobre będą pestki słonecznika i dyni, płatki, otręby...

Artykuły na temat: otreby razowe
  • Co jeść przy kłopotach  z woreczkiem żółciowym

    ...​Wprowadź lekkostrawne posiłki z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Wyklucz smażone potrawy. Uważaj na tłuste sery i wędliny, majonez, smalec, śmietanę, ale też grube kasze, razowe pieczywo, otręby pszenne, surowe warzywa i owoce.

  • Na każdym rogu słyszymy o złym cholesterolu. Lekarze i dietetycy przestrzegają swoich pacjentów przed tragicznymi w skutkach nadwyżkami tej substancji. Jak przy pomocy diety obniżyć cholesterol? Czym tak naprawdę jest ten straszny cholesterol? To substancja tłuszczowa gromadząca się we wszystkich komórkach naszego ciała, niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Bierze udział w produkcji witaminy D, hormonów płciowych, a także kwasów żółciowych. Większość cholesterolu nasz organizm...

  • Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu

    ..., cebuli i pieczarek, herbata z dzikiej róży. Podwieczorek Kasza jaglana z bananem, suszonymi morelami i jogurtem naturalnym, sok marchwiowy. Kolacja Grzanki razowe z pastą z wątróbek...

  • Według badań, błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz kilku innych nowotworów złośliwych. Jak to działa, co jeść i w jakich ilościach żeby się skutecznie chronić? Fot. 123RF/Picsel Czym jest błonnik? To przeróżne substancje zawarte w żywności, które nie są trawione w organizmie. Mimo to, są bardzo ważnymi składnikami pokarmowymi regulującymi pracę układu pokarmowego. Bogatym źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste: pieczywo, płatki, makarony, a także warzywa...

  • Koniec z zaparciami!

    Coraz więcej osób cierpi na zaparcia. Sprzyjają temu siedzący tryb życia i niedobory płynów.

  • Zobaczcie, co jeść zamiast czego, żeby czuć sytość. Płatki czy owsianka?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Za pomocą indeksu sytości (o którym pisaliśmy tutaj) łatwo jest zaproponować nieco bardziej sycące odpowiedniki popularnych przekąsek i dań. Dzięki temu, że są bardziej sycące, przyczynią się także do nieprzejadania się. Śniadanie 1. Zamiast kanapki z białym pieczywem i żółtym serem zjedz owsiankę.2. Zamiast płatków kukurydzianych z mlekiem zjedz owsiankę z pomarańczą.3. Zamiast białego pieczywa...

  • Drgająca powieka

    To częsty objaw, ale czy wiemy, kiedy powinien wzbudzić nasz niepokój i jak wtedy postępować?

  • Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Fot. materiały prasowe Składniki (2 porcje): 150 g miksu sałat 150-200 g polędwiczki z indyka 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam) 1 łyżka kaparów...

  • 3 sposoby na uniknięcie zaparć

    ...1. Po wstaniu z łóżka wypij szklankę ciepłej wody z miodem lub cytryną. W ciągu dnia staraj się wypijać ok. 2 l niegazowanej wody mineralnej. 2. Zadbaj, by twoja dieta obfitowała w błonnik. Jedz pieczywo razowe, kasze, otręby, warzywa i owoce. 3. Jeśli masz problem z wypróżnianiem się zacznij pojadać suszone śliwki i pić sok z kiszonej kapusty.

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

Zdjęcia na temat: otreby razowe