• Informacje na temat:

    otrębów gryczanych

Przepisy na temat: otrębów gryczanych
  • Pulpety z kaszy gryczanej

    Z pieczarkami.

  • Kuleczki wołowe w pomidorach

    Wołowina – cenne źródło wartościowego białka i żelaza, szczególnie wskazana przy niedokrwistości - pisze w swojej książce M. Makarowska w książce "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży". Oto przepis, który poleca autorka.

  • Wyrafinowany wege-pasztet

    "Gdy go piekę, w całym domu unoszą się takie aromaty, jakbym przygotowywała najbardziej wyrafinowaną potrawę świata" - tak swój pasztet zachwala Agnieszka Maciąg. Modelka przygotowuje go m.in. z pieczonych marchewek, pietruszki i selera oraz przypraw - curry i kurkumy.

  • Racuchy dla otuchy

    ...: 1 jajko, 0,8 l zsiadłego mleka, 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1/2 szklanki mąki owsianej, 1/2 szklanki otrębów owsianych, 50 g orzechów włoskich, 50 g suszonych śliwek, 20 g drożdży...

  • Samo zdrowie na talerzu

    ...z jogurtu i otrębów pszennych jest pożywny jak solidny posiłek. Zmiksuj: i 1/2 szklanki (300 g) jogurtu naturalnego 1,5 proc. tłuszczu łyżki (20 g) otrębów pszennych szklankę (150 g) świeżych lub...

Artykuły na temat: otrębów gryczanych
  • Kiedy uzupełnić magnez

    Często drżą ci powieki lub mięśnie, masz kołatanie serca, bywasz rozdrażniona, pijesz dużo kawy? Przy takich objawach reklamy zachęcają do suplementacji magnezu. Objawy te nie muszą świadczyć o większym zapotrzebowaniu na magnez.

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Lęk cię przytłacza? Wypróbuj tego

    ​Dręczą cię kłopoty, stres, obawa o przyszłość - i twoje ciało na to reaguje, choć wiesz, że winne są "tylko" negatywne emocje. Nie lekceważ tego

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Pajączki - wzmocnij naczynka

    Cera z rozszerzonymi lub popękanymi naczynkami wymaga nie tylko szczególnej pielęgnacji, ale także właściwej diety. Włącz do niej potrzebne składniki.

  • Jak zdrowo zacząć dzień? Oczywiście pysznym śniadaniem! Warto zadbać aby było smaczne i dawało nam energię na długie godziny. Jednak nie jest to proste wyzwanie - często brakuje na czasu i pomysłów. Dziś podpowiadamy w jaki sposób możecie urozmaicić swój poranek. Śniadanie może być naprawdę ciekawym posiłkiem, warto o to zadbać, gdyż w końcu to co zjemy o poranku decyduje o tym jak nasz organizm będzie funkcjonować w ciągu dnia. Wystarczy, że nie będziecie ograniczać się do zwykłej kanapki z...

  • Chroń się przed infekcjami

    Podczas przesilenia wiosennego często się przeziębiasz, szybko męczysz, źle sypiasz? Zastosuj się do kilku prostych rad, żeby się poczuć lepiej.

  • Koktajle śniadaniowe z dodatkiem musli albo otrębów są szczególnie sycące i mogą zastąpić cały posiłek. Orzeźwiające frappé owocowe zrobione z mrożonych owoców są doskonałe na upalne letnie popołudnia. Niezwykle cenne dla naszego zdrowia są soki warzywne - zawarte w nich witaminy i minerały wzmacniają odporność, pomagają złagodzić objawy przeziębienia i spowalniają efekty starzenia. Rozdział poświęcony koktajlom mlecznym zawiera przepisy na smoothies urzekające wyrafinowanymi smakami....

  • Hemoroidy. Dobre nawyki na co dzień

    W diecie nie może zabraknąć błonnika, a żaden dzień nie może się obejść bez dłuższego spaceru.

  • Przyjmujesz leki zgodnie z zaleceniem lekarza? Warto wiedzieć, że nie tylko porady specjalistów gwarantują nam ich skuteczność i bezpieczne zażywanie. Duży wpływ na działanie lekarstw ma również stosowana przez nas dieta. Czego zatem nie powinniśmy jeść, aby uniknąć niepożądanych objawów w trakcie farmakoterapii? Fot. 123RF/Picsel Produkty, które zwykle uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z niektórymi lekarstwami mogą okazać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby nie...