• Informacje na temat:

    ostry sos z papryki

Przepisy na temat: ostry sos z papryki
  • Pałki w sosie pomidorowym

    Co powiesz na pałki kurczaka w takim wydaniu? Słodko-ostry sos sprawi, że zwykłe danie nabierze zupełnie nowego smaku. Wypróbuj nasz przepis!

  • Idealny sos do wielu dań, zup, sosów.

  • Klopsiki w ostrym sosie

    Jeśli te klopsiki mają jeść dzieci, zamiast chili dodaj słodką paprykę, a składniki sosu zmiksuj na gładko przed dołożeniem mięsa.

  • Smaczne, lekkie, zdrowe :)

  • Kąski w ostrym sosie

    ...kokosowe wymieszaj z chili,dopraw pastą curry, sosem rybnym, cukrem i imbirem. Wlej do mięsa, zmniejsz ogień i duś aż mięso będzie miękkie. Pod sam koniec wlej sok z limonki. Podgrzewaj,aż ilość sosu...

  • Sos zrobiony jest z bardzo ostrych papryczek, słodkich papryk, śliwek i pomidorów.

  • Pulpeciki ogniste w ostrym sosie

    Jesteś wielbicielem ostrych dań? Te pulpety będą ci smakować.

  • Domowy sos chili, slodko ostry, aromatyczny, z naturalnych skladników czyli bez zadnej chemii, do tego smakuje jak u Chinczyka. Przygotowanie jest niezmiernie proste i trwa zaledwie kilka minut.

  • Marynowana papryka na zimę

    ...sporo dojrzałej papryki, możemy też przyrządzić domowy paprykowy sos. Do przygotowania sosu paprykowego potrzebujemy: 3 kg papryki czerwonej, 6 papryczek pepperoni, 3 słoiczków dobrego przecieru(...) i gotujemy przez około 15 minut. Następnie, do zagotowanej papryki dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem czosnku. Gotujemy sos przez jeszcze 10 minut. Na końcu dodajemy obrany i pokrojony czosnek. Gorący...

  • Bardzo ostry sos śliwkowo- paprykowy z dodatkiem papryczek chili. Pamiętajmy, żeby krojąc chili zawsze ubrać rękawiczki. Sosik jest przepyszny, bardzo wyraźny w smaku i pikantny. Z powodzeniem zastępuje gotowe, kupowane ketczupy.

Artykuły na temat: ostry sos z papryki
  • Papryka

    ...wydobywa z niej naturalną słodycz i aromat. Co ważne, nie pozbawia papryki cennych witamin i minerałów. Po usunięciu gniazda nasiennego i zdjęciu skórki pieczoną paprykę można podać polaną sosem czy(...) najpopularniejsza z papryk - odmiana Bell. Słodka i mięsista może być czerwona, pomarańczowa, żółta, fioletowa, kremowa czy zielona. Bell warto dodawać do sosów, sałatek, lecza, gulaszu, a także...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Klopsiki w ostrym sosie

    Jeśli te klopsiki mają jeść dzieci, zamiast chili dodaj słodką paprykę, a składniki sosu zmiksuj na gładko przed dołożeniem mięsa.

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Udka w sosie pomidorowo-oliwkowym

    ...odłóż). Dodaj udka i kilka łyżek wody. Duś przez około 45 minut. Wyłóż mięso na półmisek, a sos zblenduj.  4. Podawaj udka z sosem, udekorowane oliwkami i listkami bazylii. Zobacz także:

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Papryka kusi

    Zupa cygańska Składniki na 3-4 porcje: 3 marchewki, 1 pietruszka, 4 ziemniaki, 1 por, po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 25 dag wędzonego boczku, 2 l bulionu, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 3/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki, sól, pieprz. Ponadto:  po 1/4 strąka czerwonej...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Smażone sajgonki na ostro

    ...1. Ciasto rozmrozić. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.  2. Cebule obrać, pokroić w piórka. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych,...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

Zdjęcia na temat: ostry sos z papryki