• Informacje na temat:

    ostry sos niskokaloryczny

Przepisy na temat: ostry sos niskokaloryczny
  • Lekkie sosy z jogurtem

    Tak niewiele trzeba, by skomponować pyszny i niskokaloryczny dodatek, który podkreśli smak i aromat ryb, nowalijek oraz mięsnych specjałów. Oto nasze propozycje, które zainteresują nie tylko tych, którzy dbają o smukłą sylwetkę!

  • Warzywne placki

    ...rumiano. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z jogurtem. Sos przypraw na pikantnie curry. Podawaj do placków.

  • Śniadania dla odchudzających się

    Sprawdź osiem propozycji lekkich, niskokalorycznych śniadań, które dostarczą ci niezbędnych składników odżywczych i pozwolą zachować idealną linię.

  • Królowa bułgarskich przystawek

    ...musimy posypać pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Przed podaniem polejmy ją sosem, który przygotowujemy rozpuszczając pół łyżeczki soli w łyżce stołowej octu winnego, dodając pół szklanki...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść zielone pomidory

    ...umyj i osusz. Sok z cytryny wymieszaj z musztardą i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa wymieszaj i polej sosem bezpośrednio przed podaniem.

  • Egzotyczne warzywo: Karczoch

    ...), piec lub smażyć. Je się polane bułką tartą z masłem, w sałatkach zwłaszcza z pomidorami i jajkami, z czosnkiem, ostrymi serami lub maczając w dowolnym sosie na bazie majonezu, jogurtu lub typu(...). Grillowane z sosem Sok z 1 cytryny połącz z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, dopraw. Smaruj karczochy i grilluj 5-10 minut, odwracając. Sok z cytryny podgrzej, do gorącego wlej śmietanę, zamieszaj, zdejmij...

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    ...ok. kwadrans, aż będą miękkie. Do tego podaj łagodny bądź ostry sos – również własnej roboty, a odkryjesz nową odsłonę pysznych przekąsek! Z okazji rozpoczęcia sezonu grillowego możesz nie tylko(...) się wybór niskokalorycznych składników – utracą one przynajmniej część swoich wartości odżywczych. Obowiązkowo przyjrzyj się dodatkom do grillowanych potraw – w szczególności składom napojów.  Po...

Artykuły na temat: ostry sos niskokaloryczny
  • Indyk na Wielkanoc. Jak przyrządzić pieczony drób na świąteczny stół?

    ...i bardzo aromatyczny, aksamitny sos o wyrazistym smaku. Pomysł na indyka w meksykańskim sosie czekoladowym mole poblano Meksykański słodko-ostry sos mole poblano jest doskonałym dodatkiem do(...), a także uniwersalna: nadaje się jako dodatek do sałatek i podstawa duszonych potrawek, nabiera charakteru dzięki różnym sosom, może też stanowić zdrowy odpowiednik wędliny na kanapki. Czy jednak indyk...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Dorsz w pomidorach

    ...z cytryny. Przełóż do naczynia z sosem pomidorowym i posyp kolendrą. Duś 5 minut na wolnym ogniu. Zobacz także:

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Księga smaków: Cukinia

    ...na surowo. Świetnie komponuje się z większością serów, mięsem, ziołami, ostrymi przyprawami, pomidorami oraz czosnkiem i cebulą. Pyszna zupa Dwie duże cukinie umyj (nie obieraj), odkrój z nich(...) oleju słonecznikowym. Podawaj z keczupem, majonezem lub z gęstym sosem jogurtowo-czosnkowym.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Znana na całym świecie

    Uchodzi za najdoskonalszą. Ma jasny kolor, ostry, wyczuwalnie słony smak oraz gładką, kremową konsystencję. Idealnie nadaje się do przekąsek zamiast ketchupu.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Jaką sałatę wybrać?

    ...i sosami na bazie śmietany. Przechowywać nie dłużej niż 2 doby. Endywia Ma pikantny, lekko gorzkawy smak. Zawiera więcej mikroelementów niż inne sałaty. Smakuje z ostrymi serami z dodatkiem(...) energii, poprawia trawienie i odporność. By zachować wartość sałaty, należy ją myć krótko, w zimnej wodzie. Rwać na kawałki palcami (nie kroić). Polewać sosem tuż przed podaniem. Lodowa Jej kruche...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...