• Informacje na temat:

    ostry dip curry

Przepisy na temat: ostry dip curry
  • Obiad w 40 minut

    .... Przypraw solą, pieprzem, curry, mieloną kolendrą, kurkumą oraz szczyptą imbiru.  2. Na patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki nakładaj małe placuszki i smaż na złoty kolor. Usmażone osącz na ręczniku(...) miękkości. Zupę zmiksuj, podawaj z pestkami dyni, kleksem śmietany i listkami tymianku.  Szaszłyki z dipem orzechowym 1. Patyczki namocz w zimnej wodzie. Kurczaka pokrój w długie pasy, ponacinaj...

  • 5 pomysłów na szaszłyki

    .... Dekorować pietruszką podawać z dipem. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2010 kJ/480 kcal Kukurydziano -paprykowe szaszłyki z ostrym sosem pomidorowym Składniki na 4 porcje(...) opiekać 7-10 minut, smarując od czasu do czasu oliwą. Gotowe szaszłyki oprószyć curry i podawać z ostrym sosem pomidorowym. Dekorować szałwią. Doskonale smakuje z grzankami. Czas przygotowania: 30 minut...

  • ...i warzywa, które nadadzą dipowi smak i kolor. Dipy przed podaniem powinniśmy zmiksować. I tak na przykład jako dodatek możemy dodać: czosnek; ostrą czerwoną paprykę i przecier pomidorowy, ogórek kiszony z natką z pietruszki; chrzan; koperek; curry i wszystko to, na co nam wyobraźnia pozwoli. Niektóre z nich dodatkowo trzeba posolić i popieprzyć. Takie kolorowe dipy bardzo ładnie wyglądają na stole...

  • Makabryczne menu na halloweenową imprezę!

    ...polać dressingiem śmietanowym. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal Dip "pleśniowy" Składniki: - 400 g serka śmietankowego, - 100 ml mleka, - sól, pieprz(...) z młynka. Czas przygotowania: 10 minut Jedna porcja zawiera: 750 kJ/179 kcal Czerwony "krwawy" dip Składniki: - 2 czerwone papryki, - 4 pomidory, - 2 zielone cebulki, - 1 ząbek czosnku...

Artykuły na temat: ostry dip curry
  • Kotlety mielone z dipem

    ...° C. Następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj około 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry. Całość wymieszaj, dopraw solą...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Podróż po świecie dipów

    .... Gęsta mieszanka może służyć jako dip, a jeśli konsystencja jest lżejsza, jako sos do warzyw i makaronów. By dodać potrawom koloru, użyj indyjskiej przyprawy curry. Wypróbuj nasze przepisy na dipy(...)Dipy to gęste sosy do potraw, podkreślające ich smak. Ze składnikami możemy eksperymentować, sprawiając, że pomimo obco brzmiącej nazwy, uzyskamy swojski smak. Smaki staropolskie Pyszny jest dip...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Lekka, 5-dniowa dieta po świętach

    ...z 1/2 szkl. wody i 2 plasterkami obranego świeżego imbiru. Gorzka pomarańcza, seler i imbir zawierają substancje rozkładające tłuszcze. OBIADY 1. dzień: BROKUŁY Z DIPEM JOGURTOWYM PLUS KOKTAJL POMIDOROWY 20 dag brokułów ugotuj (4 min). Przygotuj dip z 2 łyżek jogurtu natural. doprawionego ząbkiem czosnku i pieprzem. 1 szkl. gęstego natural. soku pomidorowego podgrzej. Zmiksuj z 1 oczyszczoną...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Bardzo przyjemna dieta!

    ..., kardamon, curry, a także oregano, bazylię, tymianek, szałwię, miętę. Czerwone przyprawy: Nadają potrawom pikantny smak, hamują apetyt, przyspieszają spalanie kalorii. Przyprawiaj pieprzem w różnych(...) sytości, reguluje pracę jelit. Doskonały jako dip do surowych warzyw, papryki, selera naciowego, marchewki. To zdrowa przekąska, którą warto zastąpić podwieczorek. 4. Tylko 10 minut! Ćwicz codziennie na...

  • Warzywa w doskonały sposób urozmaicają smak posiłków i wzbogacają je apetycznymi kolorami. Coraz więcej osób zastanawia się, jak uczynić te wartościowe składniki elementami diety, lecz mimo to spożycie warzyw w ostatnich latach nie rośnie - wręcz przeciwnie. Fot. 123RF/Picsel Powodem może być brak pomysłów na włączenie warzyw do jadłospisu i inspiracji na dania z ich dodatkiem. Marka Knorr postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli jedzenia. Dzięki temu powstały nowe Fixy Sposób na...

  • Nowe diety lepsze od Dukana

    ...są prażone w soli, oblane miodem lub czekoladą - sery deska serów może zawierać każdego po trochu: camembert, brie, pleśniowy miękki kozi. Świetnie smakują z różnymi oliwkami - warzywa z dipem surowa papryka, marchewka, ogórek, pomidorki koktajlowe i inne warzywa będą świetnie smakowały z dipem na bazie serka lub z hummusem Wady i zalety diety wg Anny Galczak - Kondraciuk, dietetyka...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...