• Informacje na temat:

    ostre nadzienie

Przepisy na temat: ostre nadzienie
  • Bułki z pożywnym nadzieniem

    Bezmięsne smakołyki, nie tylko dla wegetarian!

  • Tacos na ostro

    ...nadzienie i placki do złożenia.

  • Dynia: Na słodko czy na ostro?

    ...tartą, jajko, sól i pieprz. Nadzienie wkładamy na chwilę do lodówki. Porcjujemy ciasto, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Połowę każdego placka smarujemy białkiem. Na posmarowanej połówce płatu układamy po łyżeczce farszu - zachowujemy około 3-centymetrowe odstępy. Przykrywamy drugą połową ciasta. Przestrzenie między nadzieniem dociskamy...

  • Kurczak z nadzieniem szafranowym

    Na uroczysty obiad.

  • Wyborne mięsne kieszonki

    Nigdy się nie znudzą, bo świetnie smakują i apetycznie wyglądają. Podane z odpowiednio dobranym nadzieniem zachwycą smakoszy i nie zrujnują domowego budżetu!

  • Kapuśniaczki z babcinej kuchni

    Bułeczki z kapuścianym nadzieniem to smakowita i wartościowa przekąska na słono. Wbrew pozorom, bardzo łatwa w przygotowaniu. Kapuśniaczki szybko znikają z talerzy, bo mało kto jest w stanie poprzestać na jednym!

  • Burrito z sosem

    Sos Trinidad Scorpion to piekielna rewolucja, która została stworzona na bazie najlepszych składników. Nie posiada konserwantów, glutenu oraz GMO, dlatego sprawdzi się jako dodatek do większości posiłków i w diecie każdego prawdziwego fana ekstremalnie ostrej kuchni.

  • Pieczone jabłka

    Składniki: kwaśne jabłka (np. szare renety) rodzynki wymieszane z brązowym cukrem i skórką startą z cytryny Sposób przygotowania: 1. Umyj jabłka. Odetnij czubek każdego z nich i ostrym nożykiem lub obieraczką wykrój ze środka gniazda nasienne. 2. Przygotuj nadzienie i napełnij nim otwory w jabłkach. Przykryj owoce odkrojonymi czubkami. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. 3. Wstaw...

  • Naleśniki z kozim serem

    Składniki: Nadzienie: 20 dag sera koziego, 50 dag szpinaku (plus ewentualnie 6 dag orzechów laskowych lub pini), 2 łyżki śmietany, olej; Sos: 4 pomidory, cebula, czosnek.

  • Pyszne naleśniki meksykańskie - przysłał Jinny

    Na ciasto: 1,25 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki kukurydzianej; 4 łyżki oliwy; 1 jajko; sól i 6 łyżek oliwy do smażenia; na nadzienie: 3 łyżki ugotowanej fasoli; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka śmietany; 2 jajka; 12 dag szynki konserwowej; 1 łyżeczka szczypiorku; szczypta ostrej papryki i sól...

Artykuły na temat: ostre nadzienie
  • Smażone sajgonki na ostro

    ...makaron pokroić na kawałki, dodać do mięsa i warzyw, wymieszać.  4. Rozmrożone płaty ciasta do spring rollsów napełnić nadzieniem, zawijać jak krokiety (wyjdzie 16 sztuk).  5. Olej mocno rozgrzać...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Marcepanowo-orzechowe grzebienie

    Nadzieniem może być też masa makowa z puszki, dżem lub duszone jabłka.

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Gołąbki w winogronowych liściach

    Farsz słodko-ostry.

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Marcin. Ciasto 200 ml ciepłej wody400 g mąki pszennej (typ 650)20 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek1½ łyżeczki soli2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego½ łyżeczki cukru Farsz mięsny 3 mięsiste pomidory 150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)1 cebula szalotka1 zielona papryka3 łyżki oliwy z oliwek sól do smakupieprz do smaku3 pieczarki2 ząbki czosnku10 g długo dojrzewającego sera koziego50 ml...

  • Domowe pasztety

    Samodzielnie przygotowany pasztet, mięsny lub wegetariański, wybornie smakuje ze świeżym pieczywem albo jako nadzienie do kruchych babeczek.

  • Sezon piłkarski w pełni, zatem warto przećwiczyć kilka nowych przepisów na mistrzowskie przekąski. Aby czas poświęcony na oglądanie meczu był jeszcze przyjemniejszy, dobrze wcześniej przygotować poczęstunek. Głównym tematem niech będzie tak uwielbiane przez mężczyzn mięso. Oto kilka przepisów na proste przekąski, które z łatwością można zrobić w domu. Piwne calzone z kurczakiem Wspaniałe, lekkie, piwne ciasto wypełnione ulubionymi składnikami. Nie wymaga wiele pracy, a efekt jest o niebo...

  • Rolady i roladki

    Zawijane mięso z nadzieniem nie musi gościć na naszych stołach tylko od święta. Świetnie sprawdzi się i jako danie obiadowe, i na zimno - na kanapkach.

  • W tym roku świętujemy 125-lecie istnienia firmy McCormick. Motywem przewodnim obchodów związanych z tym jubileuszem są smaki, które zbliżają ludzi do siebie. Z tej okazji prezentujemy Trendy w Smakach na 2014 r. przygotowane przez McCormick i Kamis. Publikowany raz w roku raport ekspertów McCormick i Kamis opisuje pięć najważniejszych trendów kulinarnych oraz kilkanaście smaków, które mają szansę zdobyć ogromną popularność wśród konsumentów w nadchodzących latach. Trendy publikowane są w USA...