• Informacje na temat:

    ostra marynata do żeberek

Przepisy na temat: ostra marynata do żeberek
  • ​Pachnące żeberka

    Składniki na 4-6 porcji 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych, 1 słoik dżemu z pomarańczy, 1 szklanka ketchupu (najlepiej ostrego), 2 duże, soczyste pomarańcze, kilka gałązek świeżego tymianku, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie Żeberka umyć, oczyścić i podzielić na porcje. Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomarańcze...

  • Coraz mniej staram się w swojej kuchni stosować gotowych mieszanek przypraw czy marynat, jest zdrowiej, taniej i myślę, że smaczniej. Przepis ten pochodzi z Vitalii i jest przeze mnie troszkę zmodyfikowany.

  • KURCZAK WYCHODZI PYSZNY... A Z GRILLA SKRZYDEŁKA NA TEJ MARYNACIE... GOŚCIE ZAJADAJĄ SIĘ...

  • Żeberka w płatkach chili

    Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 3 ząbki czosnku, olej, suszone płatki chili, sól morska, słodka papryka, przyprawa do gyrosa Przygotowanie: Żeberka umyj, osusz, podziel na porcje. Oprósz przyprawą do gyrosa, płatkami chili, solą morską i słodką papryką. Dodaj obrane ząbki czosnku, polej olejem (około pół szklanki). Wymieszaj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Żeberka wraz...

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

  • Żeberka z surówką

    Składniki: 1 ząbek czosnku 1 chili 2 łyżki średnio ostrej musztardy 4 łyżki miodu 4 łyżki keczupu 6-7 łyżek octu 2 kg żeberek Główka z kapusty 200 g marchewki Natka pietruszki 50 g rodzynek 200 g kwaśnej śmietany Sól, pieprz 2-3 łyżki cukru Papryczki i natka do dekoracji Przygotowanie: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chili drobno pokroić. Wymieszać z musztardą...

  • Super danie. Sycące i nadaje się na każdą okazje.

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    Po lubusku z tymiankiem Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, słoik dżemu pomarańczowego; 2 pomarańcze, szklanka przecieru pomidorowego, tymianek, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, olej. • Żeberka dokładnie oczyść i podziel. Cebulę oraz tymianek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomarańcze umyj, obierz i pokrój je na półplasterki. • Przygotuj glazurę do żeberek...

  • Bardzo smaczna marynata do pieczonych udek z kurczaka lub do mięs na grilla

Artykuły na temat: ostra marynata do żeberek
  • Żeberka na ostro

    Z rusztu nie tylko kiełbaska smakuje wspaniale. Szaszłyki, ryby, steki, żeberka- istna rozkosz dla podniebienia!

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • Pieczone żeberka z ziemniakami

    Sposób przygotowania: 1. 3-4 godziny przed pieczeniem żeberek przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę z miodem i ketchupem. Dodaj drobno posiekany czosnek, olej, słodką i ostrą paprykę oraz majeranek lub oregano. Wsyp szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Posmaruj marynatą umyte i osuszone żeberka i wstaw na minimum 3 godziny do lodówki.  2. Przełóż żeberka do naczynia...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Soczyste żeberka

    Marynata do żeberek Przetrzymanie mięsa w aromatycznej marynacie poprawia jego smak, sprawia, że robi się ono kruche i soczyste, działa też na nie konserwująco. Składniki: cebula, 5 ząbków(...): 1,5 kg żeberek, słoik dżemu pomarańczowego, szklanka ostrego ketchupu, 2 pomarańcze, kilka gałązek tymianku, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, pieprz, sól, olej do smażenia. Przygotowanie...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Pomysły na... żeberka!

    Pachnące żeberka Składniki na 4-6 porcji: 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych, 1 słoik dżemu z pomarańczy, 1 szklanka ketchupu (najlepiej ostrego), 2 duże, soczyste pomarańcze, kilka gałązek świeżego(...) Składniki na 6 porcje: 80 dag żeberek, 1 puszka białej fasoli, 1 szklanka soku pomidorowego, 2 cebule l 2-3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki pikantnego keczupu, suszony majeranek, zioła...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Wielka majówka

    ...szaszłyki równomiernie opiekły się ze wszystkich stron,oraz smarując pozostałą marynatą. Grillowane żeberka Składniki na 6-8 porcji: 1 kg żeberek wieprzowych, 3 łyżki musztardy, 4 łyżki miodu...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...