• Informacje na temat:

    osłonka na ciasto

Przepisy na temat: osłonka na ciasto
  • Kiełbaski w cieście

    Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie pokrój na 6 kwadratów, a następnie każdy z nich na 2 trójkąty. Parówki obierz z osłonek, po czym przekrój na pół.  2. Każdą połówkę kiełbaski owiń żółtym serem. Następnie połóż ją przy jednym z krótszych boków trójkąta, a potem zwijaj razem z ciastem w rulon. Układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Jajko rotrzep z 2 łyżkami mleka. Za pomocą pędzelka...

  • Niesamowita pizza na przekąskę.

  • Zimowy sernik z mandarynkami

    Pachnący mandarynkami sernik na kruchym spodzie to nasza propozycja na zimowy deser. Jest nieprzyzwoicie smaczny i zadowoli każdego łasucha.

  • Polecam faszerowany schab z pieczarkami, papryką, serem i cebulą. Bardzo smaczna wędlina do chleba. Zrobiony farsz wystarcza na nadzienie 2 kawałków schabu, jeden faszerowany schab upiekłam, drugi zrobiłam w osłonce poliamidowej parzony. Smaczniejszy jest ten zrobiony w osłonce.

  • Parówkowy krokodyl w cieście francuskim

    ...1. Ciasto rozwiń. Z prostokątnego płata pościnaj ukośnie boki tak, by powstał równoramienny trójkąt. Jego wierzchołek będzie ogonem krokodyla. Podstawa trójkąta utworzy później głowę krokodyla(...). 3. Na środku trójkątnego płatu układaj plastry szynki, parówki, ogórki, połówki jajek i ser. Pozostałe po bokach ciasto ponacinaj nożykiem (na 2/3 wysokości trójkąta). Powstałe paski składaj do środka...

  • Przepis wart wypróbowania: "Jajka na twardo w mięsnej osłonce"

  • Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania: 1. Kiszkę ziemniaczaną wyjąć z osłonek, wyłożyć do miski i chwilę wyrobić ręką, tak aby była luźniejsza. Dodać pokruszony twaróg i wymieszać. 2. Do przesianej mąki dodać olej i powoli, mieszając wlewać letnią wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą, elastyczną masę (dobrze wyrobione ciasto ma dużo pęcherzyków powietrza po przekrojeniu nożem). Porcjami cienko rozwałkować ciasto...

  • Słoninka solona, paprykowana, wędzona w osłonce metodą garnkową. Idealna do smażenia na niej jajecznicy.

  • Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

    ...wstawiamy następnie do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni Celsjusza i zapiekamy ok. 10-12 min. Aby ciasto przesadnie nie wyrosło i trzymało ładny kształt, możemy na nie wysypać np. suchy, łuskany groch. Gdy ciasto wstawimy do piekarnika, boczek wędzony kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na patelni aż się zarumieni. Przygotowujemy farsz. Mieszamy dokładnie w misce 3 całe jaja, starty...

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

Artykuły na temat: osłonka na ciasto
  • Kreatywne zabawy z dzieckiem

    ...okryte osłonkami - po kolejnym miesiącu osłonki zbrązowieją. Będzie to znaczyło, że kukurydza jest już dojrzała. Niech ktoś dorosły pościna kolby nożem. Rozchylcie łupiny, żeby odsłonić ziarno(...) zapakować prezent, można też potraktować go jak dzieło sztuki - oprawić i powiesić na ścianie.   Kosmiczne ciastka Przygotuj: 1. schłodzone surowe ciasto 2. przybory do krojenia i dekoracji...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Prezenty dla gości weselnych - jak wybrać idealny podarunek?

    Upominki dla gości weselnych to bardzo dobry sposób na okazanie wdzięczności za uczestnictwo w ceremonii zaślubin i weselu, a także na to, by dać im coś, co będzie przypominało im ten dzień. Niestety, bardzo często dzieje się tak, że goście zapominają żeby zabrać ze sobą prezenty, albo też zabierają je, jednak rzucają w przysłowiowy kąt i z nich nie korzystają.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Jakie barwniki spożywcze mogą powodować kłopoty ze zdrowiem?

    ..., wędzonych rybach, koktajlowych i kandyzowanych wiśniach, winie, cukierkach, osłonkach kiełbas, majonezie i marmoladzie.  Uwaga! Na amarant (E123) powinny szczególnie uważać osoby które mają problemy...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • TEST: ​Ręczny blender Philips

    ...kuchni. Poprzeczka została postawiona od razu wysoko - ciasto ucierane z owocami. Ucieranie żółtek z cukrem, które naszym babciom zajmowało sporo czasu, teraz trwa kilka minut. Trzepaczka nie jest...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Być jak celebrytka

    Która z nas nie chciałaby żyć zdrowo, twórczo i bez stresu? Czy jest na to patent? Może znają go celebrytki, które uczą, jak zachować młodość, być w formie, nie stresować się i mieć czas na wszystko. Nasza dziennikarka Natalia Kuc kupiła ich książki i próbowała zastosować się do rad. Czy Beata Pawlikowska, Agnieszka Maciąg, Anna Lewandowska i Małgorzata Rozenek uczynią z niej szczęśliwszą kobietę?

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...